Salı, Şubat 25, 2025

Şirketler yapay zekâyı kullanabilen yeteneklere yöneliyor

Yapay zekâ iş dünyasında büyük bir dönüşüm yaratıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2025 İşlerin Geleceği Raporu’nda, 2030 yılına kadar mesleklerin yüzde 22’sinin yapay zekâ ve otomasyon nedeniyle değişime uğrayacağı belirtiliyor. TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, bu süreçte mevcut 92 milyon işin ortadan kalkması ve 170 milyon yeni iş pozisyonun oluşması bekleniyor.

Teknolojik dönüşümle birlikte hizmet, muhasebe, medya, hukuk ve sağlık gibi sektörlerde insan arzının azaldığına dikkat çeken Eleman.net Kurucusu Gökhan Duyarlar, yapay zekâ etkisiyle iş dünyasındaki dönüşümün tahmin edilenden çok daha kısa sürede gerçekleşeceğini vurguluyor. Duyarlar, çalışanların manuel ve tekrar eden işler yerine bir an önce yapay zekâyla uyumlu iş pozisyonlarına yönelmeleri gerektiğini belirtiyor.


“Rutin ve tekrar eden işleri yapay zekâ üstleniyor”

Türkiye’nin önde gelen istihdam platformlarından biri olan Duyarlar, risk altındaki mesleklere dikkat çekerek şunları söyledi: “İş dünyasında dönüşüm tahmin edilenden dahi daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Yapay zekâ, özellikle rutin ve tekrar eden işleri üstlenerek iş süreçlerini yeniden şekillendirme noktasında önemli bir yol kat etti bile. Çağrı merkezi çalışanları ve müşteri temsilcilerinin yerini yapay zekâ destekli chatbotlar almaya başladı. İnsan kaynaklarında, CV tarama, ön mülakat süreçleri ve performans analizleri artık büyük ölçüde yapay zekâ tarafından gerçekleştiriliyor. Muhasebe ve finans alanında veri girişinden dolandırıcılık tespitine kadar pek çok süreç otomatik hale gelirken, teknik servis ve bakım sektöründe yapay zekâ destekli arıza tespit sistemleri insan gücüne olan ihtiyacı azaltıyor. Medya sektöründe yapay zekâ tabanlı içerik üretim ve tasarım araçları hızla yaygınlaşıyor. Yazılım geliştirme alanında ise junior seviyedeki çalışanlar yerine yapay zekâ destekli kodlama asistanları devreye giriyor. Emlak danışmanları ve satış uzmanları, dijital analiz sistemleriyle rekabet etmek zorunda kalırken, hukuk sektöründe de yapay zekâ ile kontrat analizi ve hukuki danışmanlık hizmetleri sunuluyor. Sağlık alanında ise yapay zekâ destekli teşhis sistemleri ve görüntü analizi giderek daha fazla kullanılıyor.”


“Yapay zekâ odaklı meslekler hızla yükseliyor”

Teknolojik dönüşümle birlikte yeni mesleklerin ortaya çıktığını belirtenDuyarlar,“2025 İşlerin Geleceği Raporu’nda artan gıda ihtiyacıyla birlikte çiftçilik ve tarım işçiliğinin en fazla talep edilecek meslekler olduğu görülüyor. Yakın gelecekte gıda, eğitim gibi birincil önem taşıyan alanlara yönelik iş gücü arzı daha da artacak. Öte yandan yapay zekâ odaklı meslekler de hızla yükseliyor. Yapay zekâ destekli satış ve pazarlama uzmanları, veri analizine dayalı stratejiler geliştirerek öne çıkıyor. Chatbot eğitmenleri ve yapay zekâ entegrasyon uzmanları, şirketlerin bu teknolojiyi daha etkin kullanmalarını sağlıyor. Finansal veri analistleri, büyük veriyi anlamlandırarak riskleri yönetirken, yapay zekâ destekli hukuk danışmanları, hukuki süreçlerde veri tabanlı çözümler sunuyor. Sağlık sektöründe yapay zekâ destekli veri analistleri hastalık tahmini ve teşhis süreçlerini geliştiriyor. Teknik servis uzmanları akıllı bakım sistemlerini yöneterek yeni nesil çözümler üretiyor’’ diye konuştu.


Şirketlerin dönüşümünde en büyük engel; beceri eksikliği

Çalışanların bu dönüşüme uyum sağlaması gerektiğini vurgulayan Duyarlar, “Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı raporda, şirketlerin yüzde 63’ü, dönüşüm sürecinde karşılaştıkları en önemli zorluğun beceri eksikliği olduğunu belirtiliyor. Çünkü hızlı bir teknolojik dönüşüm yaşanırken işverenler de bu dönüşüme uyum sağlayacak bir ekiple yol almak istiyor. Aksi halde çağın gerisinde kalıp küçülme tehlikesi karşılarına çıkabiliyor. Bu noktada, yapay zekâ, büyük veri kullanımı ve siber güvenlik alanlarında teknolojik becerilere talep hızla artıyor. Öte yandan yaratıcı düşünme, dayanıklılık, esneklik ve çeviklik gibi insani beceriler de şirketler açısından kritik önemini koruyor.  Çalışanların bu iki kısımda da yeteneklerini hızla geliştirmesi gerekiyor.  Özellikle daha verimli iş sonuçları için manuel ve tekrar eden işleri bırakıp, yapay zekâyla çalışmaya yönelmeliler. Veri analizi, strateji geliştirme ve yapay zekâ destekli süreç yönetimi gibi alanlarda kendini geliştirenler, gelecekte kazanan taraf olacak” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM