Cumartesi, Temmuz 5, 2025

E-ihracatta 2025 hedefi 8 milyar dolar

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin e-ihracattaki payının 2024 yılında yüzde 2,6’ya ulaştığını duyurdu

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılına ilişkin e-ticaret hedeflerini açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, ihracatçıların e-ticaret kanallarını ihracat modelleri arasına katarak yurt dışı müşterilerine doğrudan ulaşabilmesi ve ihracata katma değer sağlayabilmesi adına hazırlanan kararın 25 Ağustos 2022 tarihinde uygulamaya alındığını hatırlatarak bu kararda tüm paydaşların ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulduğu hatırlatıldı. 

Bu kapsamda bakanlık, Türkiye’nin e-ihracat hedefinin 2024’te 6,4 milyar dolara ulaştığını ve toplam mal ihracatındaki payının yüzde 2,6’ya yükseldiği bildirildi. Söz konusu açıklamada ayrıca, 2025 yılı e-ihracat hacminin 8 milyar dolara ulaştırmayı hedefledikleri belirtildi.


E-ihracat 2024’te 6,4 milyar dolara ulaştı

Bakanlık, Türkiye’nin e-ticaret ihracatının 2022 yılında genel ihracatın içinde 2,2 milyar dolar ile yüzde 0,90 paya sahip olduğunu; 2023 yılında 5 milyar dolar ile yüzde 2,12 pay, 2024 yılında ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 27,4 oranında artış göstererek 6,4 milyar dolar ile yüzde 2,6’lık bir paya sahip olduğunu belirtti. E-ihracatın ekonomiye sağladığı katkının her geçen gün artmasının hedeflendiğinin belirtildiği açıklamada bu doğrultuda gerçekleştirilen çalışmalarla birlikte 2025 yılında e-ihracat hacminin 8 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini açıkladı.

Söz konusu açıklamada ihracatçıların küresel ticaretteki payının e-ihracat alanında artırabilmek amacıyla destek paketleriyle birlikte çalışmaların sürdürüldüğü açıklandı. Destek paketi kapsamında bugüne kadar 207 şirket, 2 pazaryeri, 6 perakende e-ticaret sitesi, 9 e-ihracat Konsorsiyumuna yönelik toplam 320 milyon TL değerinde destek sağlandığı belirtildi. Bu kapsamda, e-ihracat potansiyeli yüksek olan İslam İş birliği Teşkilatı üyelerinden BAE, Katar, Kuveyt, Nijerya ve Suudi Arabistan’ının hedef ülkeler listesine eklendiği ve bu ülkelere yönelik faaliyetlerde ilave yüzde 20 destek imkânının sağlandığı belirtildi. Bakanlık, Çin’e yönelik pazaryeri komisyonu desteğinin getirildiğini ve neticesinde firmaların bu ülkeye girişlerinin kolaylaştırıldığını belirtti. Yine Bakanlık tarafından yapılan açıklamalara göre Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında, kişiselleştirilmiş ürünlerin ve otomotiv yedek parça sektörlerinde faaliyet gösteren ABD ve Kanada’da öncü pazaryerleri için komisyon giderlerinin destek kapsamına alındığını duyuruldu. 


E-Kolay İhracat Platformu’nu (E-KİP) hayata geçirildi

Bakanlık, yürüttüğü çalışmaların neticesinde ihracatçıların e-ihracat yol haritalarını oluşturmalarına yardımcı olacak E-Kolay İhracat Platformu’nu (E-KİP) hayata geçirildiğini açıkladı. Küresel e-ihracat şirketlerinden; Çin, Rusya ve Latin Amerika’da faaliyet gösteren önemli bölgesel pazaryerlerine uzanan 18 farklı pazaryeri ve 5 farklı sosyal medya ve arama motoru reklam platformlarına yönelik kılavuzların yayınlandığının belirtildiği açıklamada ayrıca, firmaların küresel pazaryerinde iş birlikleri ile çevrim içi mağaza hesap açılışlarını kolaylaştırarak e-ihracat operasyonlarına destek olmaya 2025 yılında da devam edileceğini duyurdu.


Hedefimiz 2028’de ihracatı %10’a çıkarmak

E-ihracat gerçekleştiren firmaların en doğru iş ortaklıklarını kurmalarına destek olmak amacıyla 2024 yılında gerçekleştirdikleri Çin ve Hindistan e-ihracat heyetlerine ek olarak 2025 yılında Brezilya, Endonezya, Japonya ve daha pek çok ülkeye yönelik heyetlerin gerçekleştirileceğini açıklayan Bakanlık, öte yandan, geçen yılın eylül ayında İstanbul’da, e-ticaret alanında uzman konuşmacıları bir araya getiren ve firmaları 30’un üzerinde küresel pazaryeri ile buluşturan İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi’ni (IGEXX) 2025 yılında da gerçekleştirerek Türkiye’nin küresel e-ticaret ekosisteminde güçlenmesine katkıda bulunmaya devam edeceklerini belirtti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM