Yapay zekâ, ekonomileri ve toplumları dönüştürme gücüne sahip olsa da bu faydaların adil ve eşit bir şekilde paylaşılmasını sağlamak küresel çapta büyük bir zorluk olmaya devam ediyor. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ve KPMG de bu gerçekten yola çıkarak yapay zekânın herkesi kapsayan bir ekonomik büyümeyi ve toplumsal ilerlemeyi nasıl sağlayabileceğini ortaya koyan ‘Akıllı Ekonomiler İçin Yol Haritası: Yapay Zekâda Bölgesel İş Birliğiyle Rekabet Gücü’ isimli yeni bir rapor hazırladı. Rapor, liderlere bu eşitlik sorunlarını çözmek, yapay zekâyı yerel ihtiyaçlara uyarlamak ve herkes için sürdürülebilir, uzun vadeli ekonomik büyümeyi teşvik etmek adına stratejiler sunuyor.
Yapay zekânın inovasyon, geliştirme, uygulama ve benimsenme süreçlerini ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde desteklemeye yönelik dokuz stratejik hedef ortaya koyan raporda yapay zekâya erişim, altyapı, ileri düzey bilişim ve beceriler konusundaki eşitsizlikler de ele alınıyor. Hükümetler ve diğer önemli paydaşlar için uygulanabilir içgörüler sunulurken dünya genelinde daha kapsayıcı ve sağlam bir yapay zekâ ekosistemi oluşturma çabalarına rehberlik edecek başarılı örnekler de paylaşılıyor.
“Yapay zekâ kullanımında fırsat eşitliğinin olması gerekiyor”
Adil bir düzenin sağlanabilmesi için yapay zekânın kullanımında fırsat eşitliği gözetilmesi gerektiğini söyleyen KPMG Türkiye İnovasyon ve Teknoloji Danışmanlığı Lideri ve Şirket Ortağı Gökhan Mataracı, “Bu durum devlet politikalarına yansıtılmalıdır. Toplum düzeni ve sağlığının korunması adına, sınıf farklılıklarının derinleşmesine yol açmadan herkesin yapay zekâya erişim imkânı güvence altına alınmalı. Ancak bu şekilde daha sürdürülebilir, adil ve toplumsal fayda odaklı bir teknoloji kullanımı mümkün olabilir. Böylece yapay zekâ ekonomisi de daha kapsayıcı ve evrensel bir yapıya kavuşacak” dedi.
Dokuz stratejik hedef belirlendi
Rapora göre gelişen yapay zekâ ekosisteminin daha güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı olması için belirlenen çeşitli ve kaliteli veri kümeleri oluşturmak, sorumlu yapay zekâ modelleri geliştirmek, yapay zekâ yatırım kanallarını değerlendirmek, gömülü zekâ uygulamalarını hızlandırmak, yapay zekâ ile sanayi devrimini hızlandırmak, girişimcilik ekosistemlerini güçlendirmek, insan potansiyelini ortaya çıkarmak, etik, güvenlik ve emniyet için sağlam kurallar belirlemek, sürdürülebilir yapay zekâ altyapısı kurmak, başlıkları altında dokuz stratejik hedef, etkili bir yapay zekâ stratejisinin temelini oluşturuyor.