İzmir’in en önemli üretim merkezleri arasında yer alan İzmir Serbest Bölgesi’nin arıtma tesisinin Gediz Nehri’ni kirlettiği yönündeki iddialara İZBAŞ İzmir Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. Genel Müdürü Gürsel Bahçıvancılar, yanıt verdi. Bahçıvanlar, Gediz Nehri’nin kirletilmesi iddiası ile ilgili, “Belirli aralıklarla basın kuruluşlarına servis edilen analiz sonuçlarının hiçbiri İZBAŞ arıtma tesisinden alınmamıştır” dedi.
İZBAŞ’ın 1984 yılından bugüne 40 yıldır faaliyet gösteren bir üretim merkezi olduğunu, 1997’den bugüne ise serbest bölge yapılanması ile Türk ekonomisi ve ihracatına değer yarattığını belirten Bahçıvancılar, arıtma tesisinin ilgili mevzuatların gerektirdiği en yüksek çevresel standartlarına sahip olduğunu vurguladı.
“Belirli periyotlarla numune alınıyor”
Bazı basın ve yayın organlarında yer alan “İZBAŞ arıtma tesisinin Gediz Nehri’ni kirlettiği” yönündeki iddianın haksız kaydeden Gürsel Bahçıvancılar, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili Birimleri ve Bakanlığın yetkilendirdiği akredite laboratuvarlar tarafından arıtma tesisimizin Numune Alma Noktası’ndan yıl içerisinde belirlenen periyotlarda, tamamıyla ani ve sürekli olarak arıtılmış su numuneleri alınıyor. Numune tutanağında ise numunenin alındığı tarih, gün, saat ve koordinatlar bulunuyor. Numunenin sonuçları ilgili kamu otoriteleri ve bizlerle paylaşılmaktadır” diye konuştu.
Yapılan analizlerin tümünde çıkan sonuçların, mevzuatın belirlediği referans değerlerin çok altında gerçekleştiği bilgisini veren Bahçıvancılar, “İnsana, çevreye karşı ve doğaya saygılı üretimi faaliyetlerinin odak noktasında gören bölgemiz, tüm çevresel standartlara sahip olan arıtma tesisi ile bünyemizde faaliyet gösteren fabrika ve işletmelerimizin tüm evsel ve endüstriyel atık sularını arıtıyor. Kamu kuruluşlarının izin verdiği şekilde deşarj kanalına veriyor. Bugüne kadar bizden analiz sonuçlarımızı talep eden herkes ile bu bilgileri şeffaf şekilde paylaştık. Bu sonuçları geriye doğru yıllara sâri olacak şekilde paylaşmaya da hazırız” ifadelerini kullandı.
“Arıtmaların çıkış sularının deşarjı yapılıyor”
İZBAŞ Arıtma Tesisi’nden çıkan su ile ilgili bilgi veren Bahçıvanlar, “Tesisten çıkan su, başta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kamu kuruluşlarının izin verdiği şekilde deşarj kanalına veriliyor. Aynı kanala, kanalın geçtiği tüm yörelerdeki evsel ya da endüstriyel arıtmaların çıkış sularının deşarjı da yıllardır yapılıyor. Bu olası durumun takibi ve uyumsuz olanlara cezai yaptırım getirilmesi, denetim yapmakla sorumlu kurumlarının yetki alanına girmektedir” dedi.
İZBAŞ’ın sorumluluğundan bahseden Bahçıvanlar, şunları söyledi: “Sorumluluğumuz, kendi arıtma tesisini ulusal ve uluslararası ölçekteki en yüksek çevre standartlarına uygun şekilde çalıştırmak. Arıtma çıkış suyunu kamu otoritelerinin izin verdiği şekilde ve gösterdiği noktaya deşarj etmek. Belirli aralıklarla basın kuruluşlarına servis edilen analiz sonuçlarının hiçbiri İZBAŞ arıtma tesisinden alınmamıştır. Numune Alım Noktamızdan alınmamış bir numunenin, sanki İZBAŞ’tan alınmış gibi kamuoyuna yansıtılmasını yanlış ve haksızca buluyoruz. Bölgemizi bu yönde haksızca töhmet altında bırakan tüm kişi ve kurumlara karşı hukuk yoluna başvuracağımızı da kamuoyumuz ile paylaşmak istiyoruz.”
