Sektör temsilcileri, daha sağlıklı ve dengeli bir piyasa için kredi faizlerinin düşmesi gerektiğine dikkat çekti
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Şubat 2025 Konut Satış İstatistikleri’nde şubat ayında 112 bin 818 konut satıldığı belirtildi. Söz konusu verilere göre; Türkiye genelinde konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,1 oranında artarak 112 bin 818 oldu. Şubat ayında 3 bin 956; ocak-şubat döneminde ise 7 bin 812 ipotekli konut satışı, ilk el olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde diğer konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,9 oranında artarak 96 bin 40 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 85,1 olarak gerçekleşti. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 19 bin 347 ile İstanbul, 10 bin 791 ile Ankara ve 6 bin 899 ile İzmir olurken, en az olduğu iller sırasıyla 24 ile Ardahan, 70 ile Tunceli ve 73 ile Bayburt olarak gerçekleşti.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri konut satışlarındaki artışın devam ederek sektörün daha da hareketleneceğine vurgu yaptı. Temsilciler, konut satışlarının artmasının yanı sıra, daha sağlıklı ve dengeli bir piyasa için kredi faizlerinin düşmesi gerektiğini ve yatırımcıların da bu süreç boyunca uygun fırsatları değerlendirmelerinin önemli olduğuna değindi.
Kumova: Kredi kısıtlarının ortadan kaldırılması gerekir
Konutder Başkanı Ramadan Kumova, TÜİK tarafından açıklanan Şubat 2025 Konut Satış İstatistikleri’ni değerlendirerek, “Türkiye genelinde konut satışları 2025 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,1 oranında artarak 112 bin 818 olurken Ocak 2025 ile neredeyse aynı kaldığı görülüyor. İstanbul’da ise önceki yıla göre yüzde 18,4, ocak ayına göre ise yüzde 2,3’lük bir artış söz konusu. Sağlıklı piyasayı konuşabilmemiz için geçmişte olduğu gibi 1. El konut satışlarının toplam satıştaki payının yüzde 50’ler olması gerekir oysa bugün açıklanan rakamlarda bunun sadece yüzde 30 olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde kredili konut satışların da idealinin yüzde 50’lerde olması beklenirken 2025 yılının ilk iki ayında yüzde 14,9 seviyesinde gerçekleşti. Dengeli bir piyasa ortamının oluşması için kredi faizlerinin yüzde 1’in altına düşmesi ve arsa maliyetinin de yüzde 30’lara düşmesi ve konut yatırımcısına getirilen kredi kısıtlarının ortadan kaldırılması gerekir” dedi.
Albayrak: İmkânı olan uygun bulduğu konutu alsın
Albayrak Beton Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Albayrak ise “TÜİK verilerine göre; konut satışlarının şubat ayında yıllık olarak yüzde 20,1, ipotekli satışların yüzde 90,1 ve ocak-şubat dönemine göre artışın yüzde 29,1 olduğunu görüyoruz. Konut satışlarında geçen yılın ortalarında başlayan hareketlilik devam ediyor. Bir süre artış sürecindeki konut fiyatlarının stabil hale gelmesi ve faizlerin düşüş trendinde olması konut satışlarının artmasına neden oldu. Önümüzdeki dönemde faizlerin daha da düşmesiyle birlikte, şimdiye kadar tasarruf tercihlerini mevduattan yana kullananların gayrimenkul yatırımına yönelmesiyle beraber piyasa daha da hareketlenecektir. Ardından kısa bir süre sonra, yetersiz konut arzı ve artan taleple birlikte fiyatlar hızla yükselişe geçecek. O nedenle imkânı olanların daha fazla beklemeyip uygun buldukları konutları almalarını tavsiye ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Algün: Sektörün daha da hareketlenmesini bekliyoruz
Konut satış rakamlarının yıllık ve aylık olarak yüzde 20’nin üzerinde geldiğini söyleyen Algün Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Algün, “İpotekli satış rakamları ise yüzde 90’ın üzerinde açıklandı. Konut satışlarındaki artış trendinin sürmesi çok sevindirici ancak özellikle ipotekli satışların neredeyse iki kat artmış olması sektördeki potansiyelin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Bu rakamlar önümüzdeki dönemlerde sektörün hareketleneceğinin somut bir göstergesi. Hepimizin bildiği gibi gayrimenkul, önemli bir yatırım aracıdır. Bu hep böyle oldu. Faizlerde aşağı doğru yönelim devam ederse konut satışları daha da artacaktır. Faizlerinin düşmesi piyasayı canlandıracak ve hatta satış rekorları kırılmasına bile neden olabilecektir. Çünkü talep her zaman var, sadece konut kredisine ulaşmak zor. Yılın ikinci yarısından itibaren konut satışlarında daha fazla hareketlenmeler göreceğiz” diye konuştu.