Pazar, Mayıs 11, 2025

Dünya Su Günü’nde anlamlı etkinlik

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından her yıl 22 Mart gününün, Dünya Su Günü olarak ilan edilmesi kararı doğrultusunda bu yıl Mersin’de önemli bir etkinlik hayata geçiriliyor. Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) ve TMMOB Çevre, Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odalarının Mersin Şubeleri ile Mersin Büyükşehir Belediyesi MESKİ’nin ortak çalışmasıyla düzenlenen ‘Dünya Su Günü: Sürdürülebilir Su Yönetimi Paneli’ düzenlenecek. Panel, bugün saat 10.00 – 13.00 arasında Mersin Büyükşehir Belediyesi Nikah ve Etkinlik Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Açılış konuşmalarından sonra TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Ozan Özkaya’nın yöneticiliğinde gerçekleştirilecek Dünya Su Günü 2025 etkinliği konusunda görüşlerini paylaşacak. Etkinlikle ilgili konuşan Tarım ve Gıda Etiği Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ, “16 Ekim 2024 tarihinde Mersin’de yapılan Gıda Etiği etkinliğinin üzerinden yaklaşık yarım yıl sonra Mersinli paydaşlarımızla birlikte yeni bir etkinlik düzenlemenin ve yine Mersin’de dostlarla buluşmanın coşkusunu ve gururunu yaşıyoruz” dedi. 


“Suya insan müdahalesi çok arttı”

Dünya ölçeğinde suyun güncel durumuna değinen Prof. Dr. Taluğ, “Son on yılda suya yapılan insan müdahaleleri çok arttı. Deniz ve okyanuslar başta plastik ve diğer atıklarla kirlendi, sanayi ve tarım atıklarıyla akarsulara zehir ve kimyasallar karıştı, sulak alanları kuruttuk. Tarımda vahşi sulamayı onca teknolojik gelişmeye karşı sıfırlayamadık, yer altı suyunu bilinçsiz ve aşırı kullandık.  Yeşil alanları azalttık, ormanları önemli ölçüde yok ettik, her tarafı betonlaştırdık böylece su tutma kapasitesi düştü. Buna iklim değişikliği eklendi, kuraklık ve seller çoğaldı. Bütün bunlar gıda güvenliğini ve güvencesini olumsuz etkilendi, biyolojik çeşitlilik azaldı, su krizi doğdu. Su mültecilerinin ve su savaşlarının yolu açıldı” diye konuştu.

Su etiğine vurgu yapan Prof. Dr. Taluğ, “Birleşmiş Milletler 2010 yılında sağlıklı ve temiz suya erişimin bir insan hakkı olduğunu kabul etti. Su yönetimi kuşkusuz bir insan faaliyeti. Suyun tutulması, muhafazası ve adil dağıtımını kapsayan bir insan faaliyetidir ama insan diğer varlıkların da suya erişimini gözetmek durumunda.  Tüm ekosistemin varlığının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için değerli ve ikamesi bulunmayan bir yaşam kaynağı.. Su etiği insanla birlikte tüm canlı ve cansız varlıkları kapsar” ifadelerini kullandı. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM