Cuma, Mayıs 9, 2025

Uşak’a 22 yılda 12,9 milyar TL yatırım

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.  Son 22 yılda Uşak’a 12,9 milyar TL yatırım yapan DSİ Genel Müdürlüğü, 135 tesisi vatandaşlarımızın hizmetine sundu. 2003 yılından bu yana Uşak il genelinde 18 baraj, 15 gölet ve 1 yeraltı depolaması inşa ettiklerini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, kentte toplam 26,4 metreküp içme suyu kapasitesine ulaşıldığını söyledi.


Uşak’a 18 baraj, 15 gölet

Ege’nin kalbi Uşak’ın ekonomisini hak ettiği yere taşımak için son 22 yılda 135 su tesis inşa eden DSİ Genel Müdürlüğü, kente 12 milyar 947 milyon TL yatırım yaptı.  Uşak’ta 18 baraj ve 15 göleti ve 1 yeraltı depolamasını vatandaşın hizmetine sunduklarını kaydeden Balta, ”2023 yılından bu yana kent genelinde toplam 34 depolama tesisi inşa ettik. Bu tesislerde toplam 47,17 milyon metreküp su depoluyoruz. Hedefimiz yeni projelerle Uşaklıların hem içme suyu hem de sulama problemini bitirmek” diye konuştu. Uşak il sınırları içinde 1 adet yeraltı depolama tesisinin tamamlandığını vurgulayan Balta, bu tesiste 900 bin metreküp yeraltı depolaması yapıldığını söyledi.

Uşak’ın içme suyu problemini çözmek amacıyla da son 22 yılda kentte 2 içme suyu kazandırdıklarını hatırlatan Balta, bu tesislerle birlikte Uşak’ta yıllık 26,4 milyon metreküp içme suyu kapasitesine ulaşıldığını söyledi. Balta, Uşak’ta 3 içme suyu ve arıtma tesisi projesinin de inşaat aşamasında olduğunu hatırlattı.


113 bin dekar arazi modern sulamaya açıldı

Uşak’ı Türk tarımının öncü kentlerinden biri yapabilmek amacıyla kent genelinde son 22 yılda 49 sulama tesisinin hayata geçirildiğini vurgulayan Balta “2003’ten günümüze kadar Uşak’ta 113 bin 330 dekar araziyi borulu basınçlı modern sulama ile tanıştırdık. Düşen sulama maliyetleri ve artan verim ile bölge ekonomisine yılda 963 milyon 330 bin TL ilave katkı sağladık” dedi. Su baskını riskini azaltmak amacıyla Uşak genelindeki dere ıslah ve taşkın koruma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini ifade eden Balta “49 projemizi tamamladık. 75 yerleşim yeri ve 19 bin 780 dekar arazide taşkın riskini minimize ettik” diye konuştu.


Arazi toplulaştırma çalışmaları devam ediyor

Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Uşak’ta 1 projeyi tamamladıklarını belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, 64 bin130 dekar alanda tescil çalışmalarının bitirildiğini söyledi. Bölge üreticisine yılda 38 milyon 478 bin lira ek katkı sağlandığını ifade etti.  Akif Balta” Dün olduğu gibi yarın da DSİ olarak tüm gücümüzle Uşaklıların hizmetinde olacağız” dedi.


Suyun stratejik önemi artıyor

Ülkemizin sahip olduğu su ve sulama tesisleri sayesinde elde ettiği tarımsal ürünlerden dolayı kendi kendine yetebilen ülkeler arasında yerini aldığını açıklayan Balta, “Böyle bir sürecin başarıyla atlatılmasının altında yatan en önemli etken ise ülkemizin sahip olduğu su potansiyeli ve yaptığı yatırımlar” dedi.

Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği, küresel ısınmanın etkisi ile suyun stratejik öneminin daha da artırdığını ifade eden Balta, “Bununla birlikte suyun stratejik olarak yönetilmesi zorunluluğu da ortaya çıkıyor. Bu nedenle suya erişimin güvenli, kesintisiz ve arzu edilen miktarda sağlanabilmesi adına depolama tesisleri büyük önem taşıyor. Havza özelliklerine göre planlanan su depolama tesisleri, tüm sistemin sigortası olarak su çevriminin en önemli halkasını teşkil ediyor. Bu tesisler kuraklık ve taşkın dönemlerinde hayati bir görev üstleniyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM