Salı, Mayıs 20, 2025

AB, çelik sektöründe korunma önlemlerini sıkılaştırdı

Işınsu Kestelli, İBB Başkanı’na yönelik yargılama sürecinde atılacak her adımın Türkiye’nin hukuk devleti olduğu gerçeğinden sapmadan atılmasının önemli olduğunu dile getirdi


Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB) çelik sanayiini artan ithalat baskısına karşı korumak amacıyla çelik ithalatına yönelik korunma önlemlerini güncelledi. 24 Mart 2025 tarihli (AB) 2025/612 sayılı düzenleme, küresel piyasalardaki arz fazlası, çelik talebindeki daralma ve ticaret politikalarındaki değişiklikler nedeniyle AB iç pazarında artan ithalat baskısına karşı yeni tedbirler içeriyor. AB, 2019’da yürürlüğe giren ve 26 çelik ürün kategorisini kapsayan korunma önlemlerini daha önce iki kez uzatarak son olarak 2024’te süresini 30 Haziran 2026’ya kadar genişletmişti. Yeni düzenleme, ithalat kotası ve gümrüksüz geçiş hakları başta olmak üzere çeşitli değişiklikleri kapsıyor.


“Elde edilen kazanımların kaybedilmesi muhtemel”

1 Temmuz 2025 itibarıyla ithalat kotalarının serbestleşme yıllık artış oranı yüzde 1’den yüzde 0,1’e düşürüldü. Ülkelerin, başka ülkelerin kullanılmayan ithalat kotalarını tamamen devralmaları engellendi. Rusya ve Belarus’a ait kotalar kotaların dağıtımı kısıtlandı. Daha önce, kullanılmayan ithalat kotaları bir sonraki çeyreğe devredilebiliyordu. Yüksek ithalat baskısının olduğu ve tüketimin düşük seyrettiği kategorilerde bu uygulamaya son verildi. Çelik ürünleri dört farklı gruba ayrılarak, ithalat baskısının en yüksek olduğu kategoriler için daha sıkı önlemler belirlendi.


Türkiye’yi etkileyen düzenlemeler

Türkiye, sıcak haddelenmiş saclar ve şeritler kategorisi ile organik kaplamalı saclar kategorisi için korunma önlemleri kapsamına dahil edildi. Ayrıca manyetik sac kategorisi ve paslanmaz sıcak haddelenmiş sac ve şeritler kategorisinde ise Türkiye için önlemler kapsamından çıkarıldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM