Cuma, Nisan 25, 2025

Sanatta sınırlar aşılıyor

Bakan Ersoy, “Sanata verdiğimiz destekle yeni rekorların peşinde koşuyoruz. Sanatın her dalında daha büyük başarılara imza atmaya devam edeceğiz” dedi


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün son yıllarda elde ettiği başarıları sosyal medya hesabından duyurdu. Bakan Ersoy, paylaştığı mesajda sanat alanındaki büyümeyi vurgularken Devlet Opera ve Balesi’nin ulaştığı rekorlara ve yeni sezon çalışmalarına dikkat çekti. Bakan Ersoy’un paylaşımı şu şekilde: “Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü 2023-2024 sezonunda 44 yeni eser sahnelendi ve bin 9 temsilde 613 bin 276 sanatseverle buluştuk. Seyirci sayısında yüzde 27, temsil sayısında yüzde 44 artış yaşandı. Kültür Yolu Festivali’nde 15 şehirde 94 temsil sahnelendi ve 134 bin 844 sanatsever izledi. Çocuklara yönelik 246 etkinlik düzenlenerek 75 bin minik sanatsever opera ve baleyle buluştu.”


Yeni sezonda daha geniş kitlelere ulaşılacak

Yeni sanat sezonunda Devlet Opera ve Balesi, sanatsal etkinliklerini çeşitlendirerek daha geniş kitlelere ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda yerli eserlerin dünya prömiyerleri, uluslararası iş birlikleri, yeni sahne projeleri ve genç sanatçılara yönelik destek programları hayata geçirilecek. Ahmet Adnan Saygun’un eseri olan Gilgameş operası ilk kez sahnelenerek 16. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali kapsamında dünya prömiyeri gerçekleştirilecek. Klasik bale repertuarının önemli eserlerinden biri olan Kuğu Gölü, dünyaca ünlü dansçılar Iana Salenko ve Daniil Simkin’in katılımıyla sanatseverlerle buluşacak. Türkiye ve Özbekistan arasındaki kültürel iş birliği kapsamında, Özbekistan Ali Şir Nevai Adına Bolşoy Opera ve Bale Tiyatrosu, Aspendos’ta özel bir gösteri sunacak. Böylece iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlanacak.


Genç sanatçılar desteklenecek

Genç sanatçıların desteklenmesine yönelik çalışmalar da yeni sezonda genişletilecek. Yetenek taramaları kapsamında düzenlenecek seçmelerle genç sanatçılar sahneye kazandırılacak. Özellikle 16. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali kapsamında genç sanatçılar için özel performanslar gerçekleştirilecek. Güzel sanatlar liseleri öğrencilerine yönelik eğitim projeleri kapsamında ise Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri tarafından çeşitli eğitim gezileri düzenlenecek. 

Öğrencilerin sahne sanatlarıyla daha yakından tanışması sağlanarak geleceğin sanatçılarının yetişmesine katkıda bulunulacak. İlki düzenlenecek Anadolu Opera ve Bale Festivali kapsamında yetenek taramaları genişletilecek. 2024 yılında altı ilde gerçekleştirilen yetenek taramalarının ardından, 2025’te Afyonkarahisar, Karabük, Tekirdağ, Edirne, Bilecik, Kütahya, Niğde, Osmaniye, Isparta, Uşak, Kars ve Amasya illerinde de yeni taramalar düzenlenecek. Hedef, 360 öğrenciye ulaşmak ve genç yetenekleri keşfetmek olacak. Ayrıca, 2025 Kültür Yolu Festivalleri çerçevesinde 19 şehirde 54 eser sahnelenecek ve toplam 101 temsil gerçekleştirilecek. Bu etkinliklerle yaklaşık 145 bin sanatsevere ulaşılması planlanıyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM