Salı, Nisan 15, 2025

Hazır giyimci, dış pazar faaliyetlerine odaklandı

Burak Sertbaş: 2024 yılında Türkiye’de kurların baskı alması, yüksek enflasyon ve artan işçilik ücretleri sebebiyle hazır giyim sektörü olumsuz etkilendi

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı olağan mali genel kurulu Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda aktarılan bilgilere göre, birliğin 2025 yılı gelir bütçesi 62 milyon 850 bin TL olarak tahmin edildi. Birliğin 2025 yılı tahmini gider bütçesi ise 62 milyon 850 bin TL olarak belirlendi. 

Toplantıda konuşan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, pazar kaybını telafi edecek dış pazar aktiviteleri yapmayı planladıklarını ifade etti. Sertbaş, “2024 yılında Türkiye’de kurların baskı alması, yüksek enflasyon ve artan işçilik ücretleri sebebiyle hazır giyim sektörü olumsuz etkilendi. Sene başındaki tahminlerimizde 2025 yılının son çeyreğinde ana pazarımız olan Avrupa’nın düzelmesini beklerken konjektürel olarak ekonomik dalgalanmalar bunun 2026 yılına ötelenmesini gerektirdi. 2026 yılında pazarın düzeleceğini umut ederek çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.


Ülke geneli hazır giyim ihracatında %7 düşüş

Sertbaş, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni vergi tarifelerine ilişkin, “Gelen vergilerin bize olumlu mu olumsuz mu yansıyacağını zaman içinde göreceğiz. İlk bakışta olumlu olacağını düşünüyoruz ama Uzak Doğu ülkelerinin Avrupa pazarına daha büyük bir istekle, arzuyla saldıracaklarını gözlemlediğimizde de zararı da olabilir” dedi.

Türkiye geneli hazır giyim ihracatını 2023 yılında 19,2 milyar dolar olarak gerçekleştirdiklerini belirten Sertbaş, “2024’ü ise yüzde 7 düşüşle 17,9 milyar dolarla kapadık. Ege İhracatçı Birlikleri olarak da 2024 yılını yüzde 4 artışla 1 milyar 388 milyon dolarla kapattık” diye konuştu.


Burak Sertbaş: 2024 yılında Türkiye’de kurların baskı alması, yüksek enflasyon ve artan işçilik ücretleri sebebiyle hazır giyim sektörü olumsuz etkilendi

“Dış pazar aktiviteleri yapmayı düşünüyoruz”

Dış pazar faaliyetlerinin önemli olduğuna değinen Sertbaş, “MF Start ve Premiere Vision Paris olmak üzere iki önemli fuarımız var. Munich Fabric Start’a 3-4 Eylül’de 11 firmayla, 2025’in 21-22 Ocağında da 10 firmayla katılım sağladık. Yine Paris’teki Premier Vision Fuarı’na Temmuz 2024’te 23 firmayla, bu sene şubat ayında ise 26 firmayla katılım sağladık. Yurt içi fuarlarından da İZFAŞ’ın düzenlediği, Fashion Prime Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı’na 33 firmamız katılım sağladı. IF Wedding Fashion İzmir fuarında üyelerimizin katılması için desteklerimizi sürdürdük. Eğitim ve seminerlerimiz de oldu. Bunlar 2025 yılında da devam edecek. Tasarımla alakalı 18’incisini gerçekleştiğimiz tasarım yarışmamızı yaptık. Bu sene mayıs ayında da 19’uncusunu gerçekleştireceğiz. Projelerimiz arasında pazar kaybını telafi edecek dış pazar aktiviteleri yapmayı düşünüyoruz. İki tane fuarımız devam ediyor. Onun dışında Rusya ve Amerika’ya ticaret heyetleri düzenlemek istiyoruz. Amerika’nın önemi bir derece daha arttı. Eğitim faaliyetlerimiz devam edecek. Tercihim Tekstil Mühendisliği projemiz devam ediyor. Sürdürülebilirlik konusunda da üyelerimizi bilgilendirmeye devam ediyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM