Melek Yatırımcılık Zirvesi’nde yatırımların odağında teknolojinin olduğu belirtilirken biyoteknoloji ve yapay zekanın yatırım trendlerinde önde olması dikkat çekti
Yatırımcılık ekosistemini güçlendirmek ve melek yatırımcılığı yaygınlaştırmak amacıyla İzmir’de düzenlenen ‘Melek Yatırımcılık Zirvesi’ girişimcilik ekosistemin önde gelen isimlerini ve yatırımcı adaylarını bir araya getirdi. Yatırımcıların deneyimlerini paylaşma fırsatı bulduğu zirvede, melek yatırımcılığa ilişkin paneller, sunumlar ve konuşmalar gerçekleştirilirken yeni iş birliklerine de zemin hazırlanmış oldu.
Zirvede konuşan Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Gönül Öztürk, dünyada yatırımların gerilerken Türkiye’de arttığını bunun da ülkemizdeki potansiyelin ne kadar yüksek olduğunu gösterdiğini ifade etti. Öztürk, yatırımların trendlerinde biyoteknoloji, yapay zeka, sağlık sektörü, fintech ve oyun sektörü önde olduğunu söyledi. EGİAD Melekleri İcra Kurulu Başkanı Arda Yılmaz ise EGİAD Melekleri’nde yatırım kültürünün ana odağına teknolojiyi koyduklarını ifade etti. Yılmaz, önümüzdeki üç yıl içinde etki yatırımlarının, kadın yatırımcıların ve bölgesel iş birliklerinin ön plana çıkacağı ve tematik fonların yaygınlaşacağı öngörüsünde bulundu.
“Melek yatırımcılık sistemi mentorlukla katkı sağlıyor”
Girişimcilerin yatırım alma sürecinde zorlandıkları konulara değinen Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Gönül Öztürk, “Riskli olması ve yeni kuruluş olmaları nedeniyle de finansal kuruluşlardan kolay şekilde kredi ve kaynak kullanma şansları çok fazla yok. Bu süreç içerisinde en çok ihtiyaç duydukları şey finansal kaynak ve melek yatırımcılar burada devreye giriyor. Finansal kaynağın ışında aslında melek yatırımcılık sistemi mentorlukla birlikte katkı sağlıyor olmalı. Melek yatırım ağlarının aslında bu eksikliği tamamlaması gerekiyor. Sadece bir platform olarak değil hem girişimciyi hem yatırımcıyı ekosistemin ve şirketin gelişimine destek sağlayacak şekilde eksiklikleri görerek ve gidererek gerekli networkleri sağlayarak veya iş birlikleri oluşturarak yapılmalı. Girişimcilerin finansal ihtiyacı aşikar. Ancak bunun devamlılığının olması da çok önemli. Devam yatırımlarının devamını sağlayamıyorsak girişimcide yapmış olduğu işe odaklanamıyor. Geliştirmesi gereken ürününü ortaya koyamıyor. Yatırımcı da istediği performansı sağlayamadığı için ikinci yatırımı yapmaktan vazgeçiyor. Gerçekten büyüyebilecek potansiyele sahip olan şirketlerin de devam yatırımlarıyla birlikte ihtiyaç duyulan finansman miktarını sağlayacak şekilde sürdürebiliyor olması önemli” dedi.
“Türkiye’nin yatırım potansiyeli yüksek”
2024 yılı içerisinde dünyadaki yatırım tutarının yüzde 5 arttığını yatırım sayısının ise yüzde 20 azaldığını belirten Öztürk, “Türkiye’de ise yatırım tutarı yüzde 261 yatırım sayısı ise yüzde 62 artmış durumda. Dünyada bunun gerilerken ülkemizde artıyor olması sevindirici. Bu da ülkemizdeki potansiyelin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor” dedi. Yatırımların trendlerini ve önem verilmesi gereken girişimleri belirten Öztürk, “Biyoteknoloji, yapay zeka, sağlık sektörü, fintech ve oyun sektörü önde giden sektörler. Yatırımlar da bunlar üzerinden gidiyor olmaya devam edecek” diye konuştu.
Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: “Exit (çıkış) stratejileri konusunda hâlâ önemli sorunlar yaşanıyor; potansiyel çözümler arasında fonlar arası iş birliği, stratejik alıcılara erişim ve ikincil piyasa mekanizmalarının gelişimi öne çıkıyor. Son olarak, yatırımcılara tavsiyem, sadece sermaye değil bilgi ve zamanlarını da girişimcilere aktarmaları; girişimcilere ise vizyonlarını net belirleyip dayanıklı ve ölçeklenebilir yapılar kurmaları olacak” dedi.
“Yatırımcılar için esneklik sağlayan düzenlemeler getirildi”
Bireysel Katılım Sermayesi (BKS) sisteminin, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geliştirilen, melek yatırımcıların erken aşama girişimlere yatırım yaparken vergi avantajı elde etmesini sağlayan bir teşvik mekanizması olduğunu belirten Öztürk, “BKS lisansına sahip olan yatırımcılar, yatırım yaptıkları girişimlerin yüzde 75’ine kadar olan kısmını gelir vergisi matrahlarından düşebilirler; bu oran, TÜBİTAK onaylı projelere yapılan yatırımlarda yüzde 100’e kadar çıkabilir. Lisans başvurusu yapacak kişilerin belirli bir maddi varlığa ve yatırım tecrübesine sahip olmaları gerekir; başvurular Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yapılır ve süreç genellikle belge sunumu, değerlendirme ve onay adımlarını içerir. Son dönemde yapılan BKS Yönetmeliği değişiklikleriyle birlikte yatırım yapılabilecek şirket türlerinde genişlemeler ve yatırımcılar için esneklik sağlayan yeni düzenlemeler getirildi” diye konuştu.

“Hepimiz bireysel katılımcı yatırımcılarız”
Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Melekleri İcra Kurulu Başkanı Arda Yılmaz ise EGİAD Melekleri’nin yatırım kültürüne ilişkin bilgiler paylaştı. Yılmaz, “EGİAD Melekleri’nde yatırım kültürümüzün ana odağına teknolojiyi koyuyoruz. Çünkü hedefimiz hızlı bir şekilde ölçeklenebilmesini sağlamak. Bir ürün ya da makine imalatından bahsettiğimiz durumda o işin ölçeklenebilmesi için gereken sermaye ve insan gücü çok fazla olacağı için teknolojide hızlı şekilde yazılımsal gelişmeleri hızlı şekilde dünyaya açılabilecek girişimleri desteklemeye ağırlık veriyoruz. Ancak EGİAD Melekleri İcra Kurulu olarak yatırımcıların yatırım kararlarına karışmıyoruz. Hepimiz bireysel katılımcı yatırımcılarız. Sadece ağımızda yatırımcılarımızın önüne hangi girişimi çıkartmak üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Belirli bir ön eleme sağlıyoruz. Her bir melek yatırımcı kendi yatırım kararını kendisi alıyor. İcra Kurulu ya da geçmiş dönem kurucuları olarak böyle bir karar alıp bu vizyonda ilerlemedik. Günün sonunda melek ağımız ve üye olan yatırımcılarımızın kararları böyle olduğu için kültürümüz böyle ilerledi. Bu böyle de devam edebilir ama etmeyebilir de. Çünkü çok önemli teknolojik ürün geliştiren şirketlerle de şu an yatırım aşamasında görüşmelerimiz devam ediyor. Kültürümüz böyle olsa olsa da bakış açımız hepimizin bireysel yatırım yapması üzerine. Hiçbir melek yatırımcımızın onaylamadığı ama bir melek yatırımcımızın da yatırım yapabileceği bir fırsat da doğabilir. Ya da tam tersi hep beraber bir arada gireceğimiz de girişimler olabilir” dedi.
“Bölgesel iş birlikleri ön plana çıkacak”
Bir yatırımcı olarak girişimi doğru değerlendirmenin, en az yatırım yapmak kadar önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Önümüzdeki üç yıl içinde etki yatırımlarının, kadın yatırımcıların ve bölgesel iş birliklerinin daha da ön plana çıkacağını, tematik fonların yaygınlaşacağını öngörüyorum. EGİAD Melekleri olarak bu dönüşümde aktif rol üstlenmeyi, sadece İzmir merkezli değil ulusal ve uluslararası düzeyde etki yaratmayı hedefliyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana erken aşama girişimlere ilk yatırım yapma cesareti göstererek ekosistemde fark yarattık. Diğer yatırım ağlarıyla birlikte yatırım yaparak kolektif aklın gücünü benimsedik ve ekosistemdeki birlikteliği her zaman destekledik. Bu yaklaşımımızla sadece yatırım yapmakla kalmadık, aynı zamanda örnek bir model oluşturarak melek yatırımcılığın Türkiye genelinde daha fazla yaygınlaşmasına katkı sunduk. EGİAD Melekleri’nin yatırım kültürü; şeffaflık, kolektif akıl ve girişimciliği destekleme odağında şekilleniyor. Farklı sektörlerden gelen yatırımcıların bilgi birikimiyle kararlar alırken, girişimcilere sadece finansal değil stratejik katkı da sunuyoruz. Bu yapısı sayesinde EGİAD Melekleri, yatırımcı olmak isteyenler için hem güçlü bir topluluk hem de sürdürülebilir değer yaratma platformu sunuyor” ifadelerinde bulundu.