Türkiye’de önümüzdeki dönemde döviz kurlarının yukarı yönlü seyredeceğini mi ifade eden Prof. Dr. Uysal, büyümenin azalacağı, işsizliğin artacağı tahminlerinde bulundu
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal, Ege İhracatçı Birlikleri’nde ‘Dünya ve Türkiye Ekonomisinde Gelişmeler ve Beklentiler’ sunumu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Uysal, sunumunda son dönemde dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirerek, Türkiye’de önümüzdeki dönemde döviz kurlarının yukarı yönlü seyredeceği, büyümenin azalacağı işsizliğin ise artacağı tahminlerinde bulundu. Küresel ticarette kur ve rezerv savaşlarının olduğu bir döneme doğru gidildiğini ifade eden Prof. Dr. Uysal, “Öngörülemez bir dönemdeyiz” dedi.
“Öngörülemez bir dönemdeyiz”
Türkiye’ye sıcak para ve yeni girişin şu kısa dönemde çok zor olduğunu aktaran Prof. Dr. Uysal, büyümenin yavaşlayacağı ve işsizliğin artacağı öngörüsünde bulundu. Siyasi gelişmelerin ve ekonominin durumunun küresel gelişmelerin absorbe edilmesini zorlaştıracağını dile getiren Prof. Dr. Uysal, “Dün zordu şimdi daha zor olacak. Benim öngörüm böyle bir gelişme olacağı yönündeydi. Tarım, sanayi bilgi toplumundan sonra yapay zeka ve uzay çağına geçecektik. Küreselleşmenin yerini bölgeselleşmenin alacağı daha sağ kapitalizmin geleceğini düşündüm ama şimdi buraya bir ara geçiş koymak gerekiyor. Hakikaten öngörülemez bir dönemdeyiz” ifadelerinde bulundu.
“Enflasyonun şu anki bandın altına inmesi çok zor”
Küresel ticarette kur ve rezerv savaşlarının olduğu bir döneme doğru gidildiğini ifade eden Prof. Dr. Uysal, “Enflasyonun da şu anki bandın altına inmesi çok zor görünüyor. Politika faizlerinin ise nisan ayında düşürülmemesini umuyorum. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sonraki toplantısı haziran ayında olacak. Beklenmedik bir şey yapıp faizleri şu an psikolojik olarak yüzde 2,5 artırırlarsa algı açısından ve sıcak paraya bağımlılık açısından bakıldığında bu yapılabilir. Ancak faizler indirmeye kalkılırsa burada ciddi bir hareket tekrar yaşanabilir” dedi.
“İhracatı büyük ölçüde kur düzeyi şekillendirecek”
Döviz kurlarında yönün tekrar yukarı doğru olma ihtimali bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Uysal, bunu birkaç nedenle şöyle açıkladı: “Yabancılar Türkiye’den çıkıyorlar. İnsanlar da bankalardan döviz çekilmesi noktasına gelinir mi diye düşünerek kaygı yaşıyorlar. Öte yandan ihracat zorlaşacak yeni iş birlikleri geliştirilecek. Maksimum 4 yıl için tüm bu politikalara değmeyeceğini düşünüyorum. Sonuçta bizim ihracatımız büyük ölçüde kur düzeyi tarafından şekillenecek. Çin Türkiye’ye daha fazla yükselecek. Belki çok ters gelecek ama başından beri Kuşak-Yol Projesi’nin Türkiye için doğru olmadığını düşünüyorum. Çin şimdi bunu bizim aleyhimize daha fazla kullanacaktır. Çünkü arz fazlasını bir yere kanalize etmesi gerekiyor” diye konuştu.