Salı, Nisan 29, 2025

 İEÜ’lü gençlere ‘TÜBİTAK’ desteği 

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) 34 öğrencisi, TÜBİTAK’ın gençleri bilimsel çalışmalara teşvik etmek amacıyla yürüttüğü ‘2209-A’ programı kapsamında hibe almaya hak kazandı. Yapay zeka, sağlık, çevre, sosyoloji gibi farklı alanlarda Ar-Ge çalışmaları yürütecek olan İEÜ’lü gençler, toplamda yaklaşık 300 bin TL’lik destek alarak akademisyenleriyle birlikte projelerini tamamlayacak. İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, bilimsel projeler üretme noktasında öğrencileri sürekli motive ettiklerini belirterek, “Öğrencilerimizin 42 araştırma projesi için TÜBİTAK’a başvuruda bulunduk ve bunlardan 34’ü kabul edildi. Yüzde 81 ile Türkiye’de en yüksek kabul oranına ulaşan üniversitelerden biri olduk” diye konuştu.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), ülke genelinde yapılan binlerce başvuru arasında incelemelerini büyük titizlikle tamamlayarak destek almaya hak kazanan öğrencileri belirledi. Gençlerin ilgi duydukları alanlarda akademisyenleriyle birlikte çalışmalar yaparak tecrübe kazanmasını da hedefleyen TÜBİTAK, projenin niteliği ve uygulanabilirliği gibi birçok kriteri göz önünde bulundurdu. 

İEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İşletme Fakültesi, Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan toplam 34 öğrenci, hibe almayı başardı. 


“Atıf sayısı 2024 itibariyle 7 bin 422’ye ulaştı”

Dünyanın; teknoloji ve dijitalleşme temelli büyük bir dönüşüm içinde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Abacıoğlu, gençlerin araştırmacı yönünü geliştirmeye büyük önem verdiklerini söyledi. Üniversite genelinde başarı çıtasını sürekli yükselttiklerini ifade eden Prof. Dr. Abacıoğlu, “TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı’ndan (BİGG) yararlanılarak kurulan şirket sayısında, Türkiye’deki tüm üniversiteler arasında ilk 10’dayız. Akademisyenlerimizin, ulusal ve uluslararası alanda yaptıkları çalışmalara ilişkin yıllık atıf sayısı, son 6 yılda sürekli artarak 2024 itibarıyla 7 bin 422’ye ulaştı” diye konuştu.

Prof. Dr. Abacıoğlu, A-1 grubundaki en üst düzey araştırma üniversitelerinde, ‘alan ağırlıklı atıf etkisi’ açısından ortalama puan 1.32 iken, İEÜ’de 1.24’lük puan ortalaması yakaladıklarını belirtti. Nitelikli araştırma konusunda Türkiye’nin en önde gelen üniversitelerinden biri olduklarını gösterdiklerini söyleyen Prof. Dr. Abacıoğlu, sosyal bilimlerde niteliksel dönüşüm ve toplumsal faydayı ön plana çıkardıklarını kaydetti. Son 5 yıl içerisinde 30’u aşkın uluslararası proje hayata geçirdiklerini aktaran Prof. Dr. Abacıoğlu, “Üniversite-sanayi iş birliğiyle gerçekleşen projelerimizin sayısı 165’e ulaştı. Sadece 2024 yılı içerisinde 5 kritik teknoloji için patent tescili aldık. Tüm bunlar, proje noktasındaki ilerleyişimizi açıkça ortaya koyuyor” dedi.


“Tüm teknolojik imkanları öğrencilere sunduk”

Teknolojinin hızla geliştiğine ve gençler arasında rekabetin arttığına da değinen Prof. Dr. Abacıoğlu, üniversitenin tüm teknolojik imkanlarını ve laboratuvarlarını öğrencilerin kullanımına sunduklarını vurguladı. Denemekten ve araştırmaktan vazgeçmeyen, bilimi referans alan, daima en iyiye odaklanan gençler yetiştirmek hedefiyle çalıştıklarını dile getiren Prof. Dr. Abacıoğlu, TÜBİTAK’ın 2209-A isimli programının, gençlerin bilimsel çalışmalara yönelmesi için büyük önem taşıdığını ifade etti. 

Prof. Dr. Abacıoğlu, üniversite olarak, öğrencilerini proje üretme ve başvuru yapma noktasında sürekli teşvik ettiklerini söyleyerek, “Nitelikli projeler geliştirmeye odaklanıyoruz. 42 başvurudan 34’ünün kabul alması, gençlerimizin bu noktada doğru yönlendirildiğinin ve başarılı olduğunun da somut bir göstergesi. Akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin başarılı çalışmalar yapacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.    


Desteklenen projeler

TÜBİTAK’tan destek alan projeler şöyle: Çevrim içi oyun bağımlılığının matematiksel modellerinin yaklaşık çözümleri, sürdürülebilir ürün ambalajının tüketici davranışına etkisinin EEG sinyalleri ile incelenmesi. Genç bireylerde elektronik sigara kullanımının solunum fonksiyonları, göğüs kafesi mobilitesi, fonksiyonel kapasite ve uyku kalitesine etkileri. Ege Denizi’ndeki istilacı Aslan Balığı’nın mutfakta kullanım alanı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM