Pazartesi, Nisan 14, 2025

Kaynak Teknolojisi Bölümü, YÖK’ün onayını bekliyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu (MYO) arasında imzalanan eğitim iş birliği protokolü kapsamında sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü alanlarında programların açılması için çalışma yapılması kararlaştırılmıştı. İlk olarak Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ile yapılan görüşmeler sonunda ‘Kaynak Teknolojisi Programı’nın MYO tarafından açılması YÖK tarafından onaylandı. Önümüzdeki günlerde bölüme öğrenci alımına ilişkin onayın da verilmesiyle sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu en önemli alanlardan birinde bu konunun çözüme kavuşacağı belirtildi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar sanayide nitelikli iş gücü konusunun sürekli gündemde olduğunu, özellikle hemen hemen tüm sektörlerde kaynak teknolojisi alanında kalifiye iş gücüne duyulan ihtiyacın artarak devam ettiğini belirtti. İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ile yapılan işbirliği neticesinde, YÖK onayı ile ‘Kaynak Teknolojisi Programı’nın açıldığını hatırlatan Yorgancılar, vakit kaybetmeden bu yıl öğrenci alımına başlanmasına ilişkin YÖK ile temasların sürdüğünü kaydetti.


“Geniş bir seferberlik programına ihtiyacımız var”

Ender Yorgancılar, “Çocuklarımızın ve gençlerimizin uygulamalı eğitimlerle meslek edinmelerini sağlayan mesleki ve teknik liseleri ile meslek yüksekokullarının teşvik edilmesini çok önemsiyoruz.  Gençlerimizden, ailelerine, politika yapıcılardan öğretmenlerimize kadar herkesi içine alan geniş bir seferberlik programına ihtiyacımız var. Bu düşünce ile kentimizin önemli bir eğitim kurumu olan İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ile bir iş birliği protokolü imzaladık. Sektörlerimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda programların açılması için YÖK nezdinde girişimlerde bulunmaya karar verdik. EBSO olarak üyelerimize yaptığımız anket sonucunda Kaynak Teknolojisi alanında işgücüne ihtiyacın fazla olduğunu tespit ettik. YÖK ile yapılan görüşmeler sonunda MYO müfredatında ‘Kaynak Teknolojisi Programı’nın açılmasının onayını aldık. Yine önümüzdeki günlerde yapılacak görüşmeler ile öğrenci alımına geçilmesini beklemekteyiz” dedi.

Bugün Avrupa’nın teknik eğitimle dünyada söz sahibi konuma geldiğini belirten Yorgancılar “Sürdürülebilir üretimin olmazsa olmazı teknik eğitim ve nitelikli iş gücüdür. Bu bilinçle meslek liselerimiz ve meslek yüksekokullarımızın yeniden yapılandırılması, bursların verilmesi, meslek lisesi ve MYO mezunlarının kendi branşında sanayide çalışması durumunda SGK ve gelir vergisi oranında belli indirimlerin yapılması, meslek lisesi ve MYO mezunlarının askerlikten muaf tutulması, ilgili kesimlerce Eğitim-Üretim Şurası gerçekleştirilerek, ortak akılla önerilerin toplanması gerektiğini düşünüyoruz. Sürdürülebilir üretim ve kalkınma adına mesleksizlik sorununun bir an evvel çözülmesini ümit ediyorum” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM