Pazartesi, Nisan 14, 2025

Van’da 22 yılda 826 yatırım için teşvik belgesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Van’da Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Projeleri Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, son 22 yılda Van’da 826 yatırım için teşvik belgesi düzenlediklerini söyledi. Kacır ayrıca, İnci Kefali Balığının Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı adına Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmesi sürecini tamamlamış olduklarını belirtti.

53 milyar TL’lik yatırımın ve 50 binden fazla istihdamın önünü açtıklarını kaydeden Kacır, “Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı eliyle, Van’ın tarihi değerlerini muhafaza ederek, zengin kültürel mirasını ekonomik değere dönüştürecek 446 projeye bugüne dek 1 milyar TL destek verdik. DAP Bölge Kalkınma İdaresi eli ile de 153 projeye 834 milyon TL kaynak ayırdık. Devreye alınacak 7 projenin toplam büyüklüğü 444 milyon TL’nin üzerinde” diye konuştu.


“10 bin kişinin daha istihdamını sağlayacağız”

Bakan Kacır, bu projelerle Van’ın turizm potansiyelini artıracak, sanayi ve ulaşım alt yapısını daha da güçlendirecek, yerel lezzet ve değerlerini üretimini verimli kılacak, Van’da istihdamı güçlendirecek projeleri hayata geçirmiş olacaklarını belirtti. Kacır ayrıca, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programıyla hayata geçirdikleri Tekstil ve Hazır Giyim OSB 2. Etap altyapı projeleriyle 10 bin kişinin daha istihdamını sağlayacaklarını kaydetti.

Bakan Kacır, Emine Erdoğan’ın yönlendirmeleriyle, İnci Kefali Balığının Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı adına Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmesi sürecini tamamlamış olduklarını da aktardı. Kacır, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında, 2025 yılında yaklaşık 110 milyon TL kaynakla Van OSB Tekstil ve Hazır Giyim Kümelenme Alanı Gelişiyor Projesi ile Van Jeotermal Sera OSB Jeotermal Sondaj Kuyuları Projesi’ni destekleyeceklerini ifade etti. Kacır, bu projelerle Van OSB’de yeni tekstil fabrikaları inşa edeceklerini söyleyerek, “Jeotermal kaynakların tarımda kullanılmasına yönelik girişimleri hızlandıracağız” dedi.


“Van’ı bölgesel merkez olmasını adresledik”

2024-2028 dönemi Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejisinde Van’ı çevresine hizmet veren bir bölgesel merkez olmasını adreslediklerini söyleyen Kacır, Van’da başta tekstil, giyim eşyaları ve maden işleme sektörlerinde olmak üzere önümüzdeki dönemde katma değer artışını, ölçek büyütmeyi ve markalaşmayı güçlü destekleyeceklerini vurguladı. 

Bakan Kacır, tarımda yenilikçi uygulamalar geliştirecek, tarımsal faaliyetlerin gençler için cazip hale gelmesini sağlayacak adımlar atacaklarının altını çizdi. Van’da mavi büyüme potansiyelinin değerlendirilmesi için su ürünleri yetiştiriciliği, ekoturizm ve mavi tur uygulamalarını hayata geçireceklerini söyleyen Kacır, “Şehrimizde sınır ötesi iş birliklerini teşvik edecek, lojistik altyapıyı güçlendirecek ve şehrimizin kentsel hizmetlerde bölgesel merkez rolünü perçinleyeceğiz” dedi.


“Van’daki projeler yeni eserlerin fragmanı”

Bakan Kacır, gelecek projeleriyle ilgili de söyle konuştu: “Yakında zamanda ilan edeceğimiz Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programımız kapsamında; taş yünü üretim tesisi, Van Gölü kıyısında konumlanacak dalış merkezleri, aquaparklar ve kongre salonlarıyla donatılmış 5 yıldızlı otel kompleksleri ile yün ve nitelikli yün ürünleri işleme tesislerine destek sunacağız. Van’a yaptığımız hizmetler, Van’da gerçekleştirdiğimiz projeler, önümüzdeki dönemde yeni eserlerin adeta bir ön gösterimi, fragmanı niteliğinde.”  

Van’a kazandıracakları yeni projelerin müjdelerini de paylaşan Kacır, “Emine Erdoğan’ın öncülüğünde yürüttüğümüz, Van Gölü’nün temizliği için atılan adımlara Bakanlık olarak katkılarımızı sunuyoruz. Dünya Bankası ile yürüttüğümüz, 400 milyon dolar finansmanlı Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SoGreen) kapsamında yakın zamanda Van Gölü’nde Sintine ve Yüzey Atıkları Toplama ve Depolama Tesislerinin kurulmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı. Kacır, bütçesi 140 milyon TL’nin üzerinde olan bu proje ile Van Gölü’ndeki sintine atıkları için depolama alanı oluşturacak, göl yüzeyinde atıkların temizlenmesini sağlayan, temiz enerji ile çalışan tekneleri hizmete alacaklarını açıkladı.


“11 milyon TL destek sağlayacağız”

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında 2025 yılında Sanat Evi ve Müzesi ile Çilek Serası projelerini, yaklaşık 20 milyon TL kaynak ile destekleyeceklerini belirten Kacır, bu projelerle kuracakları yeni çilek seralarıyla çiftçilerin gelir seviyesini artıracaklarını vurguladı. Savat işlemeciliğini yaşatıp, geliştirecek ve gelecek nesillere aktaracaklarının altını çizen Kacır, “Ayrıca, bu yıl içinde DAP İdaresi vasıtasıyla, 4 yeni projeye; tarım, eğitim ve kültür başlıklarında 11 milyon TL destek sağlayacağız. Bu projeler hayata geçtiğinde; tarımsal makine parklarını güçlendirmiş, ceviz üretimini desteklemiş ve 3 adet kütüphaneyi daha Van’a kazandırmış olacağız” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM