2024 yılında 940 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirten sektör temsilcileri, ihracattaki mevcut potansiyellerini artırmayı hedeflediklerini belirttiler
Ege Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı Olağan Mali Genel Kurulu Toplantısı sektörün önde gelen temsilcilerinin katılımıyla Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirildi. Genel kurul toplantısının ilk etabında 2024 yılı gelir-gider raporları açıklandı. Buna göre birlik, 2024 yılında 940 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Kurul toplantısının ilerleyen saatlerinde Ege Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, Başkan Nurettin Tarakçıoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Başbakkal’ın katılımlarıyla sürdürülebilir ihracat politikaları, odun dışı orman ürünlerinin ihracattaki yeri ve mobilya sektörünün dış ticaretteki faaliyetleri değerlendirme altına alındı.
“Tıbbi bitkiler ihracatta hak ettiği yeri yeterince alamıyor”
Ormanların yalnızca ağaç üretimiyle sınırlı olmadığını aynı zamanda topluma ve ekonomiye geniş bir katkı sunduğunu belirten Birlik Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, odun dışı orman ürünleri konusunun ciddiyetle ele alınarak stratejik bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Nurettin Tarakçıoğlu, “Ülkemizin biyolojik çeşitliliğini ve kırsal kalkınmasını doğrudan etkileyen odun dışı orman ürünleri; defneden kekiğe, ıhlamurdan kestaneye, mantardan reçineye kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. İhracatımızda bu ürünlerin hak ettiği yeri yeterince alamadığını görüyoruz. Oysa Ege Bölgesi hem üretim hem de ihracat açısından Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri. Defne, kekik, adaçayı gibi aromatik ve tıbbi bitkilerde dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer alıyoruz. Doğal kaynakların korunması, sürdürülebilir toplama yöntemlerinin yaygınlaştırılması, üretimden ihracata kadar izlenebilirlik sistemlerinin kurulması, kayıt dışı ticaretin önlenmesi, katma değerli ürünlerin teşvik edilmesi ve uluslararası kalite ile sertifikasyon standartlarına uyumun artırılması hayati önem taşıyor. Bu sorunların çözümü koordineli kamu-özel sektör işbirliğiyle ve bilimsel yaklaşımlarla mümkün olacak” dedi.
“Odun dışı orman ürünleri doğal mirasın önemli bir parçası”
Toplam baharat ihracatının yüzde 38’inin kekik, yüzde 37’sinin defneden oluştuğunu belirten Tarakçıoğlu, “2024 Ocak-Aralık dönemi verilerine göre Türkiye genelinde tablo bu şekildeyken, Ege Bölgesi’nde kekik ihracatı Türkiye ortalamasının üzerinde seyrederek yüzde 48 oranla daha yüksek bir pay alıyor. Birliğimizin üyeleri, 2024 yılında Türkiye genelindeki kekik ihracatının yüzde 94’ünü, adaçayının yüzde 92’sini, anasonun yüzde 88’ini, meyan kökünün yüzde 84’ünü, melisanın yüzde 76’sını, defnenin yüzde 64’ünü, ıhlamurun yüzde 60’ını ve toplam tıbbi bitki ihracatının yüzde 52’sini gerçekleştirdi. Genel olarak ihracatımız istikrarlı bir artış gösterse de bu yıl bir miktar düşüş yaşanıyor. Sezonumuz temmuz ayı itibariyle başladığı için önümüzdeki süreçte bu farkı kapatmak adına elimizden geleni yapacağız. Şunu da özellikle vurgulamak isterim, odun dışı orman ürünleri sadece ekonomik bir kaynak değil aynı zamanda doğal mirasımızın da önemli bir parçası. Bu sebeple üretim planlamasında çevresel sürdürülebilirlik, sosyal fayda ve gelecek nesillere aktarılacak değerler mutlaka göz önünde bulundurulmalı” ifadelerinde bulundu.

“200 milyon dolar düzeyinde bir hasılat bekliyoruz”
Bu yıl yaklaşık 200 milyon dolar düzeyinde bir hasılat beklediklerini dile getiren Birlik Başkanı Ali Fuat Gürle, Türkiye genelinde 61 yerel ihracatçı birliği bulunuyor. Bunlardan biri, 2020 yılında kurulan Hizmet İhracatçıları Birliği. Toplamda 26 sektör faaliyet gösteriyor. Dört genel sekreterlik altında toplanan bu birliklerin merkezleri İstanbul, Akdeniz, Ege ve Orta Anadolu. Ege Mobilya, Kâğıt, Orman Ürünleri olarak bizler 12 birlikten oluşan Ege İhracatçı Birlikleri’nin bir parçasıyız. Bu birliklerin 7’si tarım, 5’i ise sanayi birlikleri. Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri alanında İzmir’in yanı sıra İstanbul, Ankara ve Akdeniz bölgelerinde de birlikler mevcut. Tali orman ürünleri ihracatında özellikle kekik alanında yüzde 80’lik payla önemli bir noktadayız. Bu sene yaklaşık 200 milyon dolar düzeyinde bir hasılat bekliyoruz” diye konuştu.
“Chicago Mobilya Ticaret Heyeti düzenleyeceğiz”
Mobilya sektörünün en yoğun yürüttüğü çalışmalarının başında pazarlama faaliyetlerinin geldiğini söyleyen Birlik Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, bu kapsamda sektörel ticaret heyetlerini düzenlemeye devam ettiklerini ifade ederek, “Mayıs 2024’te, 23 firmamızın katılımıyla Suudi Arabistan, Riyad Mobilya Ticaret Heyetini gerçekleştirdik. Ekim 2024’te, 22 firmamızın katılımıyla Fas, Kazablanka Mobilya Ticaret Heyetini düzenledik. Aralık 2024’te ise 10 firmamızın katılımıyla Hindistan, Mumbai Mobilya Ticaret Heyetini tamamladık. Bu heyetlerde görüştüğümüz firmalardan gelen yoğun talepler doğrultusunda, Şubat 2025’te 17 firmamızın katılımıyla Irak, Bağdat Mobilya Ticaret Heyetini gerçekleştirdik. 2025 yılı sonuna kadar planladığımız ve duyurusunu yaptığımız etkinlikler arasında: Mayıs 2025’te, Suudi Arabistan’a yönelik ticaret heyetimizi Riyad ve Cidde olmak üzere iki şehirde gerçekleştireceğiz. Şu ana kadar 20 firmamız başvuruda bulundu. Haziran 2025’te ise, Chicago Neocon Mobilya Fuarı ile eş zamanlı olarak Chicago Mobilya Ticaret Heyeti düzenleyeceğiz. Etkinlik için şu ana kadar 15 firma başvuru yaptı. Sektörel ticaret heyetlerinde tanıştığımız ve iş birliği açısından önemli bulduğumuz firmaları, İzmir Mobilya Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştireceğimiz Alım Heyeti Programı kapsamında kentimize davet ediyoruz. Böylece ilişkileri pekiştirerek ihracat potansiyelimizi artırmayı hedefliyoruz” dedi.
“Kâğıt sektöründe geri kaldığımızı düşünüyorum”
Kâğıt sektöründe istenilen ihracat ivmesinin henüz yakalanamadığını belirten Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Başbakkal, üyelerden daha fazla talep ve yönlendirme beklediklerinin altını çizdi. Cüneyt Başbakkal, “Birliğimizin kâğıt tarafını temsil ediyorum. Mobilya ve orman ürünlerinde başarılı çalışmalar yürütüyoruz, lakin kâğıt sektöründe biraz geri kaldığımızı düşünüyorum. Bu alanda daha fazla faaliyet göstermek istiyoruz. Siz üyelerimizden özellikle kâğıt ve ambalaj sektörüne dair talepler bekliyoruz. Yönetim kurulu olarak yurtdışı fuarlarında milli katılımlar organize edebiliyoruz. Amerika’daki EXPO veya Rusya’daki benzer fuarlara katılım konusunda yönlendirmelerinizi rica ediyoruz. Sizlerden gelecek talepler doğrultusunda biz de daha çok çalışmak istiyoruz” diye ifade etti.