Cumartesi, Nisan 19, 2025

Japonya’nın çelik ihracatı 2,7 milyon tona ulaştı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) tarafından sektörle ilgili uluslararası haberlere ilişkin bülten yayımlandı. Verilere göre, Japon çelik tedarikçileri, geçtiğimiz ay Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ve Orta Doğu ülkelerine yönelik sevkiyatlardaki artış sayesinde ihracatlarını artırdı. Ancak, üç ana pazarda yoğunlaşan ticaret kısıtlamalarının önemli bir engel oluşturmaya devam ettiği belirtildi.

Bültende Japonya Maliye Bakanlığı’nın öncü verilerine göre, karbon ve vasıflı çelik ürünleri dahil olmak üzere toplam çelik ihracatı, mart ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,6 artışla yaklaşık 2,7 milyon ton seviyesine ulaştı. Bu artışın, ASEAN Bölgesi’ne yönelik sevkiyatlardaki yüzde 23,6’lık artışla 957 bin ton seviyesine çıkmasının etkisiyle gerçekleştiği ifade edildi. ASEAN Bölgesi’nin, toplam ihracat içerisindeki payının, şubat ayında yüzde 33,9 iken mart ayında yüzde 34,9’a yükseldiği aktarıldı.

Vietnam’ın Çin menşeli sıcak haddelenmiş sac (HRC) ithalatına karşı uyguladığı yüzde 19,38 ile yüzde 27,83 aralığındaki geçici anti-damping vergisinin, Japon tedarikçilerin bu pazardaki konumunu güçlendirdiği belirtildi. Vietnam Gümrük Genel Müdürlüğü verilerine göre, Japonya’dan yapılan ithalat mart ayında yıllık bazda yüzde 31,3 artış göstererek 189 bin ton seviyesine ulaşmıştı. Orta Doğu’ya yapılan ihracatın ise rekabetçi fiyatlar ve HRC’ye yönelik güçlü talep sayesinde yıllık bazda yüzde 19,4 artış gösterdiği ifade edildi. Öte yandan, diğer ana pazarlara yapılan ihracatta düşüş yaşandığı belirtildi.


AB’ye sevkiyatlar %61,2 oranında azaldı

Avrupa Birliği’ne (AB) yapılan sevkiyatların, geriye dönük ticaret önlemleri uygulama riskinin etkisiyle yıllık bazda yüzde 61,2 oranında azaldığı aktarıldı. 4 Nisan tarihinde Avrupa Komisyonu’nun, Japonya dahil üç ülkeden yapılan HRC ithalatına karşı altı aylık geçici anti-damping vergisi uygulama kararı aldığı bildirildi. Nippon Steel’e yüzde 31,8 ile en yüksek oranda vergi uygulanırken, Tokyo Steel’in yüzde 6,9 ile en düşük oranda vergiye tabi tutulduğu bildirildi. Daido Steel ve JFE Steel Corporation şirketlerinin ise yüzde 31,1 oranında geçici anti-damping vergisine tabi olduğu ifade edildi. Sektör kaynakları, mevcut oranlarla Japon tedarikçilerin AB’ye HRC sevkiyatı gerçekleştirmesinin zor olacağını dile getirdi. Ayrıca, Japonya’nın Amerika’ya yönelik çelik ihracatının da 12 Mart’tan itibaren yürürlüğe giren yüzde 25’lik ithalat vergisi nedeniyle, yıllık bazda yüzde 15,7 azaldığı ifade edildi. Güney Kore’ye yapılan sevkiyatlarda da, Japon ve Çin menşeli karbon ve alaşımlı HRC ürünlerine yönelik 4 Mart’ta başlatılan anti-damping soruşturması nedeniyle yüzde 28,5 oranında bir düşüş yaşandığı aktarıldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM