Akbank Nisan 2024 sürdürülebilirlik sendikasyon kredisini yenileyerek, Türk ekonomisine toplam 750 milyon dolar karşılığı destek sağladı. Euro ve dolar para birimlerinde 1 yıl, 2 yıl ve 3 yıl olmak üzere toplam 6 dilimden oluşan kredinin, 1 yıl vadeli diliminin maliyeti SOFR+ yüzde 1,60 ve Euribor+ yüzde 1,35; 2 vadeli ikinci dilimin maliyeti SOFR+ yüzde 2,00 ve Euribor+ yüzde 1,75; 3 yıl vadeli dilimin maliyeti SOFR+ yüzde 2,25 ve Euribor+ yüzde 2,00 seviyesinde belirlendi. İşleme, 13 yeni bankanın katılımıyla toplam 21 ülkeden 51 banka katıldı.
Yurt dışı borçlanma işlemlerinde yaptığı inovasyonlara, Akbank, uluslararası piyasalardaki güçlü itibarına bağlı olarak yatırımcıların daha uzun vadeli Akbank riski talebine istinaden 3 yıl vadeli dilimi de ekledi. Akbank, Ekim 2024 sendikasyon kredisiyle 1 yıldan uzun vadeli kredi dilimlerinin eklenmesini, Türk sendikasyon kredisi piyasasına tekrar kazandırmıştı. Nisan 2024 kredisini Akbank’ın Sürdürülebilir Finans Çerçevesi’nde uygun kredilere kullandırılmasıyla, sürdürülebilirlik sendikasyon kredisini yapılandırıp temin eden ilk banka olmuştu.
“İşlemimize 1 milyar dolar üzerinde talep geldi”
Akbank’ın tamamladığı sürdürülebilirlik sendikasyon kredisiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Genel Müdür Kaan Gür, Akbank’a ve Türk ekonomisine duyulan güvenin altını çizen bir işleme daha imza atmaktan gurur duyduklarını dile getirdi. 2016 yılından beri ilk kez açtıkları 3 yıl vadeli dilim ile yatırımcıların uzun vadeli işlem talebini karşılamış olduklarını kaydeden Gür, “İşlemimize toplamda 1 milyar dolar üzerinde talep geldi. Buna karşılık, sendikasyon kredimizi 750 milyon dolar karşılığı tutarla ve yüzde 125 oranında yeniledik. İşlemimize katılan ve destek veren tüm muhabir bankalara teşekkür ederiz” diye konuştu.
“Sendikasyon kredimizi 750 milyon dolarla sınırlı tuttuk”
Konuya ilişkin yaptığı açıklamada Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu, “Sürdürülebilir Finansman Çerçevemiz kapsamında kullandırılacak olan dördüncü sendikasyon kredimizi, 13’ü yeni olmak üzere toplam 51 bankadan gelen rekor talebe rağmen 750 milyon dolar ile sınırlı tuttuk” dedi.
Çelebioğlu, Akbank’ın güçlü ilişki yönetimi ve yaygın muhabir ağı sayesinde dokuz yıl sonra ilk kez 3 yıl vadeli üçüncü bir diliminde yer aldığı işlemin fonlama vadesini uzatmak anlamında önemli olduğu görüşünde olduklarını ifade etti. Çelebioğlu, bankanın sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için çalışırken, sektöre öncülük etmeyi sürdüreceklerini belirtti.