Pazartesi, Temmuz 14, 2025

Kırmızı et üretimi yüzde 11,7 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2024 yılı kırmızı et üretim istatistikleri yayımlandı. Buna göre, 2023 yılında 2 milyon 384 bin 47 ton olan kırmızı et üretimi, 2024 yılında yüzde 11,7 azalarak 2 milyon 105 bin 895 ton olarak tahmin edildi. Bu kapsamda bir önceki yıla göre sığır eti üretimi yüzde 11,2 azalarak 1 milyon 483 bin 42 ton ve koyun eti üretimi yüzde 10,5 azalarak 509 bin 539 ton oldu. Aynı dönemde, keçi eti üretimi yüzde 22,8 düşerek 99 bin 532 ton olurken, manda eti üretimi ise yüzde 10,4 azalarak 13 bin 781 ton olarak kaydedildi. 

Kırmızı et üretiminin, 2023 yılında yüzde 70,1’ini sığır eti, yüzde 23,9’unu koyun eti, yüzde 5,4’ünü keçi eti ve yüzde 0,6’sını manda eti oluştururken, 2024 yılında yüzde 70,4’ünü sığır eti, yüzde 24,2’sini koyun eti, yüzde 4,7’sini keçi eti ve yüzde 0,7’sini manda eti oluşturdu. 

Kırmızı et üretim tahmini, Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması’ndan elde edilen demografik verilere dayalı olarak belirlenen ‘Kasaplık Güç Oranı’ ile hesaplanan ‘iç popülasyondan kesilen hayvan sayısı’ ile ‘ithalattan kesilen hayvan sayısı’nın ortalama karkas ağırlıkları ile çarpılması suretiyle elde ediliyor. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM