KKTC’de düzenlenen TEKNOFEST’te açılış konuşmasını yapan Bakan Kacır, Kuzey Kıbrıs’ı Bilişim Adası yapabileceklerine vurgu yaptı
TEKNOFEST’in bu yılki durağı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) oldu. TEKNOFEST KKTC’nin açılışı; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Haluk Görgün ile TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. Açılış konuşmasında tarihin akışının yeniden şekillendiği bir dönemden geçildiği belirten Kacır, “Alışılagelmiş küresel düzen çatırdıyor, güç dengeleri değişiyor. Tabiri caizse oyun yeniden kuruluyor. Dünya yeniden inşa edilirken tarih ve talih Türkiye’yi, Türk milletini çağırıyor. Bu yeni dönemde hiç olmadığımız kadar kuvvetliyiz. Başkalarının yazdıkları senaryolarda kendisine biçilen rolü oynayan değil; oyunları bozan, oyun kuran, sözü güçlü, gücü tesirli bir ülkeyiz. Bu gücün arkasında, iman var, inanç var, azim var, gayret var. Bu gücün arkasında özgüven var. Bu gücün arkasında, Bayraktarla, Akıncıyla, Hürkuşla, Hürjetle, Atakla, Gökbeyle, Kaan’la Kızılelmayla gökyüzüne vurduğumuz mühür var” diye konuştu.
“47 bin gencin heyecanı aydınlık yarınların müjdecisi”
Gençlerin çok daha büyük işlere imza atacağı vurgusunda bulunan Kacır, “51 yıl önce ambargolarla bileği bükülecek zannedilen, askerine telsiz dahi üretemez sanılan Türk milleti, boyun eğmemiş, Milli Teknoloji Hamlesiyle İHA’larını, uydularını, jet motorlarını, helikopterlerini, çıkarma gemilerini, otomobillerini kendi imkanlarıyla üretmeyi başardı. İnanıyorum ki, genç kardeşlerimiz çok daha büyük işlere imza atacaklar. Yeter ki, biz onların yanında olalım. Bu TEKNOFEST’te düzenlediğimiz 6 yarışmaya katılan 47 bin gencin heyecanı aydınlık yarınların müjdecisi. Arzumuz, bu heyecanın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sürmesi. Bunu hep birlikte başarabiliriz. Kuzey Kıbrıs’ı hep birlikte Bilişim Adası yapabiliriz” diye belirtti.
“KKTC, teknoloji girişimlerinin adresi olabilir”
KKTC’nin teknoloji girişimlerinin adresi olabileceğini söyleyen Kacır, “100 binden fazla üniversite öğrencisiyle, eşsiz güzellikleriyle bu topraklar dünyanın dört bir yanına hizmet sunacak bilişimcilerin, teknoloji girişimlerinin adresi olabilir. İnsanımızın, imal ettiğimiz ürünlerin dünyaya erişimini kısıtlayabileceğini sananlar, ürettiğimiz, işlediğimiz, değer kattığımız veriye, dijital ürün ve hizmetlere dur diyemezler. Böylelikle bir yandan Kuzey Kıbrıs’ın refahını artırırken, bir yandan da haksız izolasyonların teknoloji çağında artık tümüyle geçersiz ve anlamsız olduğunu tüm dünyanın görmesini sağlayabiliriz” ifadelerinde bulundu.
“Enerjimizi asla iç çekişmelerle tüketmeyeceğiz”
Ar-Ge ve inovasyon alanında elde edilen tüm deneyimleri Kuzey Kıbrısla paylaşmaya hazır olduklarının altını çizen Kacır, “106 teknopark, 11 bin 500 teknoloji girişimi, 290 bin kişilik Ar-Ge ordusuyla sahip olduğumuz kabiliyeti kardeş topraklarla buluşturmaya hazırız. Biz, bir ve beraber oldukça bu hedefler yakın. Aramıza nifak tohumları ekmek isteyenlere asla izin vermeyeceğiz. Hiçbir kardeşimizin elini bırakmayacağız. Enerjimizi asla iç çekişmelerle tüketmeyeceğiz. Bu yolculukta hedeflerimize ulaşana dek omuz omuza vermeye devam edeceğiz. Hedef, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hakkının teslim edilmesi, tüm dünya tarafından tanınması. Hedef, mazlumların, masumların, mahzunların yüzlerinin güldüğü Türkiye Yüzyılını inşa etmek. Hedef, Kızılelma” dedi.