Türkiye Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Finans Zirvesi 2025’te konuşma yaptı. Karahan yaptığı konuşmada, mevduata yönelik düzenlemeler ile TL mevduatın payını artırmayı ve KKM’yi kademeli olarak azaltmayı hedeflediklerini söyledi. Karahan, kredi büyümesine yönelik düzenlemeler ile kredi talebindeki dalgalanmaların önüne geçtiklerini ifade etti.
Mart ayında finansal piyasalarda yaşanan hareketlilik karşısında proaktif bir biçimde gerekli tedbirleri aldıklarını kaydeden Karahan, önümüzdeki dönemde de para politikasındaki kararlı duruşu sürdüreceklerini vurguladı. Karahan, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket edeceklerini söyledi. Gelişmekte olan ülkelerdeki merkez bankalarının küresel finansal döngülerin giderek daha belirsiz ve dalgalı hale geldiği bir ortamda, para politikası araçlarını çeşitlendirmeye yöneldiğini belirten Karahan, “Türkiye’nin de diğer gelişmekte olan ülkeler gibi para politikası uygulamalarımızda temel aracımız olan politika faizini çeşitli makroihtiyati politikalarla güçlendiriyoruz” dedi.
“Kredi talebindeki dalgalanmaların önüne geçiyoruz”
Karahan, sıkı parasal duruşu desteklemek üzere kullandıkları araçlara dair şöyle konuştu: “Mevduata yönelik düzenlemeler ile TL mevduatın payını artırmayı ve KKM’yi kademeli olarak azaltmayı hedefliyoruz. Kredi büyümesine yönelik düzenlemeler ile kredi talebindeki dalgalanmaların önüne geçiyoruz. Üçüncü olarak da likiditeye ilişkin adımlarımız ile sistemdeki fazla Türk lirası likiditeyi yönetiyoruz.”
Karahan, finansal piyasaların etkin işleyişinin sürmesi amacıyla piyasa kuralları içinde tüm para politikası araçlarını, proaktif bir yaklaşımla, kararlılıkla kullanmaya devam edeceklerini belirterek, “Likidite koşullarını yakından izlemeyi ve likidite yönetimi araçlarını etkili şekilde kullanmayı sürdüreceğiz” dedi.
“Gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskler arttı”
Gıda fiyatlarının, mart ayında Ramazan ayının da etkisiyle yükselmesinin ardından nisan ayında daha ılımlı bir artış kaydedildiğini belirten Karahan, “Geçtiğimiz ay yurt genelinde gerçekleşen zirai don hadisesi önümüzdeki dönem için, başta meyve olmak üzere, işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdı. Tüketici fiyatları üzerindeki maliyet kaynaklı baskılar hafiflemekte. Bu durumun belirli sektörlerden kaynaklanmayıp genele yayılması bizim açımızdan önemli bir gelişme” diye konuştu.
Enflasyon beklentilerinin dezenflasyon patikasının üzerinde seyretmeye devam ettiğini kaydeden Karahan, bu görünümün para politikasındaki sıkı ve kararlı duruşu korumayı gerekli kıldığının altını çizdi. Karahan, sıkı para politikası duruşunun enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar süreceğini belirtti.