Pazartesi, Mayıs 12, 2025

Kadınlar üretiyor, yarınlar güçleniyor

TÜPRAG ve Kadın Dostu Markalar Platformu iş birliğinde, Uşak Kışladağ Altın Madeni çevresindeki köylerde yaşayan kadın üreticiler ve girişimci adaylarına yönelik başlatılan ‘Üreten Kadınlar Güçlü Yarınlar’ projesi, bu yıl da Kadın Kooperatifleri Gelişim Akademisi programıyla sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunmaya devam ediyor. Üç yıldır aralıksız devam ederek şimdiye kadar üç kooperatife ve 200’ü aşkın kadının yaşamına dokunan proje, girişimcilik potansiyelini ortaya çıkararak kadınları ekonomik ve sosyal anlamda güçlendirmeyi hedefliyor. Projenin açılış konuşmasını yapan TÜPRAG Kışladağ Altın Madeni Genel Müdür Yardımcısı Hakan Ünal, sosyal sorumluluk anlayışlarının merkezinde kadınların yer aldığını belirterek, “Kadınlarımızın kendi emekleriyle gerçekleştirdiği üretime destek olmaya çalışıyoruz. Ekonomik hayata atılmalarını, yerel ürünlerini tanıtmalarını, farklı pazarlara açılmalarını ve güçlenmelerini önemsiyoruz. Bizim altınımız kadınlarımız” dedi.


“Kadınlarımız güçlü olursa aile de toplum da güçlü olur”

Şirket olarak sadece üretimde değil, istihdamda da kadınların varlığını artırmak için çalıştıklarını vurgulayan Hakan Ünal, Türkiye’nin ilk kaya kamyonu kadın operatörlerini yetiştirdiklerini, İzmir’de arıcılık, Uşak’ta ise coğrafi işaretli ürünlerin üretimi gibi faaliyetlerde kadınları desteklediklerini ifade etti. Ünal, “Sadece madenin dışında değil içeride çalışan profilimizi de kadın ağırlıklı oluşturmaya gayret ediyoruz. Erkek egemen olan madencilik sektöründe bu konuya öncülük ederek her yıl kadın çalışan oranımızda yüzde 10’luk artışlar sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü kadınlarımız güçlü olursa aile de toplum da güçlü olur. Çocuklarımızı yetiştirenler kadınlarımız, dolayısıyla güçlü bireyler olmalarını istiyoruz. Ekonomik olarak ne kadar güçlü hissettirebilirsek çevrelerini güçlendirmelerini o kadar sağlamış oluruz” dedi.


“İlham veren başarı hikayelerini paylaştık”

Kadın Dostu Markalar Platformu Kurucu Başkanı Nazlı Demirel ise programda yaptığı konuşmada, “Platform bünyesinde kadın girişim akademisini kurduk, böylelikle kadınlarımıza dijital pazarlamadan duygusal dayanıklılığa kadar birçok eğitim sunabiliyoruz. Bugün burada ilham veren başarı hikayelerini paylaştık, rol model buluşması gerçekleştirdik” diyerek, bu çalışmanın kadınlar için yalnızca bir proje değil, geleceğe uzanan bir yol haritası olduğunu vurguladı.

KDM Akademi Direktörü Buket Güngen, ‘Birlikte Güçlenmek’ başlıklı sunumunda kadın kooperatiflerinin kalkınmadaki belirleyici rolüne dikkat çekerken, Yıldırım Belediyesi’nden Ebru Yüksel ise kooperatif yönetimi, bütçeleme, devlet teşviklerine erişim ve etkili proje yazımı konularında kapsamlı bilgiler aktararak katılımcı kooperatifleri iş birliğine ve güç birliğine davet etti. Programın ilham dolu bölümlerinden biri olan ‘Başarı Hikayeleri’ oturumunda ise kadın girişimci Hava Çandar, yaşadığı zorluklara rağmen başarıya nasıl ulaştığını anlatarak katılımcılara örnek oldu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM