Türkiye’deki startup yatırımları, 2025’in 1. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla işlem hacmi ve adedi bazında artış göstererek 70,2 milyon dolar seviyesine ulaştı.
KPMG Türkiye M&A ve 212 ekipleri tarafından hazırlanan “Türkiye Startup Yatırımları” raporuna göre 2025’in ilk çeyreğinde Türkiye’nin startup ekosisteminde gerçekleşen işlem hacmi, global piyasa trendine paralel olarak 70,2 milyon dolara yükseldi. Erken aşama yatırımlar toplam hacmin yüzde 61’ini, tohum aşaması yatırımlar ise yüzde 17’sini oluştururken, en büyük 10 işlemin 5’i tohum aşaması işlemleri oldu. İşlem sayısı bazında yerli yatırımcılar 49 işlem ile öne çıkarken, işlem hacmi bazında yabancı yatırımcılar yarattıkları 43 milyon dolar hacim ile öne çıktı. Sektörel dağılımda en fazla işlem sayısı, 12 işlem ile fintech dikeyinde kaydedilirken işlem hacmi açısından oyun sektörü 24,5 milyon dolarlık toplam hacim ile ilk sırada yer aldı.
Rapora göre küresel startup yatırımlarında 2025’in ilk çeyreğinde, 7 bin 551 işlem ile 126,3 milyar dolar işlem hacmi kaydedildi. Yani küresel ekosistem bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla artışa işaret etti. Yatırımcılar, piyasa hareketlerinin geçici mi yoksa kalıcı mı olduğunu analiz etmek için temkinli davranırken değeri 1 milyar doları aşan 8 mega işlem, toplam yatırım hacmindeki yükselişe katkı sağladı. İlk 10 işlemin çoğunlukla yapay zekâ odaklı olması, yapay zekânın girişim sermayesi yatırımlarında öncelikli ve stratejik bir yatırım hedefi olmaya devam ettiğini gösterdi. Bu süreçte yatırımcılar, kârlılık potansiyeli belirgin olan şirketleri tercih ederek seçici bir strateji izlediler.
2025’in ilk çeyreğinde Türkiye startup eko sisteminde gerçekleşen işlem hacmi, global piyasa trendine paralel olarak geçen yılın aynı dönemine kıyasla artış gösterdi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde toplam 54 işlemde kaydedilen 43,1 milyon dolar yatırım hacmine kıyasla 2025’in ilk çeyreğinde gerçekleşen 59 işlem ile 70,2 milyon dolar değerinde yatırım kaydedildi. Bu rakam, 2024’ün son çeyreğine göre düşüş gösterse de geçen yılın aynı dönemine kıyasla dikkat çekici bir artışa işaret ediyor.
“Türkiye bölgesel bir yatırım merkezi olma vasfını sürdürüyor”
KPMG Türkiye M&A Danışmanlık Hizmetleri, Şirket Ortağı Özge İlhan Acar, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede şu bilgileri verdi: “2025 yılının ilk çeyreğinin en dikkat çekici unsurlarından biri de tohum aşaması yatırımlarındaki işlem yoğunluğuydu. Bu durum, girişimciliğin erken evrelerine yönelik ilginin sürdüğünü ve Türkiye’de yenilikçi fikirlerin yatırımcı nezdinde karşılık bulduğunu destekledi. Ayrıca, işlem hacminin önemli bir bölümünün yabancı yatırımcılardan gelmiş olması, Türkiye’nin bölgesel bir yatırım merkezi olma vasfını sürdürdüğünü kanıtladı. Önümüzdeki dönemde yapay zekâ destekli ileri robotik çözümler, altyapı teknolojileri, alternatif enerji, temiz teknoloji ile savunma teknolojileri ve siber güvenlik gibi stratejik dikeylerde yatırım hareketliliğinin artmasını bekliyoruz. Türkiye, bu alanlardaki yetkin insan kaynağı ve hızla gelişen teknoloji altyapısıyla yalnızca bölgesel değil, küresel ölçekte de güçlü bir oyuncu olma potansiyelini sürdürmektedir.”

“Türkiye girişimcilik, artık küresel fırsatlara yakınlaşmakla da tanımlanıyor”
212 Kurucu Ortağı Ali Karabey ise açıklamasında, “2024 yılı, Türkiye girişimcilik ekosistemi için önemli bir dönüm noktasıydı. Satın almalar ve ileri aşama yatırımlar, ekosistemin geldiği olgunluğu ve stratejik derinliği açıkça gösterdi. 2025’in ilk çeyreğinde ise global piyasalardaki toparlanmayla paralel olarak Türkiye’de de pozitif bir ivme gözlemliyoruz. Bu çeyrekte işlem hacmi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 63 artışla 70,2 milyon dolara ulaşarak dikkat çekici bir toparlanma gösterdi. Ancak işlem sayısındaki düşüş, yatırımcıların daha temkinli ve seçici davrandığı bir döneme işaret ediyor. Yine de tohum yatırımları ve erken aşama işlem sayılarındaki artış, girişimcilerin hâlâ güçlü bir inançla yola devam ettiğini gösteriyor. Fintech ve oyun sektörleri, işlem sayısı ve hacmi açısından başı çekerken, yapay zekâ odaklı yatırımların ilk 10 işlem içinde güçlü şekilde yer alması, bu teknolojinin yatırımcı nezdindeki stratejik önemini pekiştiriyor. Global yatırım ortamında hâlâ temkinli bir duruş hâkim. Ancak Türkiye’de yatırımcı profili daha seçici ve odaklı bir yapıya evriliyor. Yabancı yatırımcıların daha az işlemle daha yüksek hacim yaratması da bunun bir göstergesi. Bu tabloyu biz, pazarın kendi içinde yeniden dengelendiği bir dönem olarak okuyoruz. Türkiye girişimcilik ekosistemi, artık sadece büyümekle değil, küresel fırsatlara yakınlaşmakla da tanımlanıyor. 2024’te gerçekleşen halka arzlar, unicorn seviyesindeki yatırımlar ve başarılı satın almalar, bu dönüşümün yapı taşlarını oluşturdu” dedi.
En büyük payı erken aşama yatırımları oluşturdu
Erken aşama yatırımlar, 4 işlem ile toplam işlem hacminin yüzde 61’ini oluşturarak işlem hacminde en büyük payı alırken, tohum aşaması yatırımlar 47 işlem ile toplam işlem hacminden yüzde 17’lik bir pay aldı. İşlem adedi bazında, tohum aşaması yatırımlarını 7 işlem ile startup satın alımları takip ederken bu satın alımların toplam açıklanan işlem hacmindeki payı ise yüzde 8 olarak gerçekleşti. Yatırım faaliyetlerinde Netcad’in aldığı geç aşama yatırımıyla birlikte, 2025 yılının ilk çeyreğinde tohum, erken aşama, geç aşama ve şirket satın alımları dahil olmak üzere tüm yatırım aşamalarında en az bir işlem gerçekleşti. Dikkat çekici bir şekilde en büyük 10 işlemin 5’i tohum aşamasında gerçekleşti ve ilk 10 işlem toplam işlem hacminin yüzde 95’ini oluşturdu.