MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 22 Ekim 2024’te Öcalan için TBMM’de konuşsun, umut hakkını kullansın dedi. CHP Genel Başkanı konu meclise gelmeli diye görüş bildirdi. Aradan 7 ay geçti. DEM heyetleri İmralı’ya gitti, onunla konuştu, bununla konuştu, PKK ile konuştu. Yandaş medya yazdı da yazdı, görüntü verdi de verdi. Yeterli atmosferin oluştuğuna inanan iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir çağrı daha yaptı ya da yaptırıldı:
Bahçeli “terörsüz Türkiye süreci” ile ilgili Meclis’te “Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu kurulması” önerisini yaptı. Ne zaman? Kamuoyunun büyük ilgisinin resmî tatil olarak ilan edilen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Bayramında. Gereken hazırlık yapılmış olmalı ki hemen birçok “önemli” siyasetçiden Bahçeli’nin önerisi olumlu olarak karşılandı görüşü kitlelere yansıtıldı.
Bahçeli’nin önerisi 7 madde, kısaca şöyle: Komisyon 100 kişi olsun, komisyona TBMM’deki 16 parti birer temsilci versin, kalan sayı (84) üyelerin temsil sayısına göre yapılsın, her parti iki de uzman görevlendirsin, komisyon başkanlığını TBMM Başkanı yürütsün, kararlar çoğunlukla alınsın, alınan kararlar yasa teklifine dönüştürülüp TBMM’ne sunulsun.
Bu öneri için DEM Partisi Van Milletvekili Pervin Buldan da Bahçeli’nin Meclis’te komisyon kurulmasına yönelik çağrısını olumlu bulduklarını ve desteklediklerini söyledi.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da komisyon kurulması çağrısının değerli ve anlamlı olduğunu belirterek, 2014 yılında bu konuda sundukları yasa teklifinin güncellenip Meclis’te komisyonun mutlaka yasayla kurulması gerektiğini söyledi.
TBMM başkanı Numan Kurtulmuş ise sürecin planlandığı gibi devam ettiğini, silahların teslim edilmesinden sonra “meselenin konuşulacağı yer hem siyasal olarak hem de yasal zeminin hazırlanması bakımından TBMM” olduğunu söyledi ve “TBMM’de bütün siyasi partilerle hep beraber sürece omuz vereceğiz”dedi.
Neymiş, sürece hep beraber omuz vereceklermiş.
Halbuki, 7 maddede anlatılan komisyonun kurulma ve işlemesi hakkındaki yasa teklifinin sonucu belli. 100 Kişilik komisyonda çoğunluk AKP-MHP’de. DEM ve BBP ne yapar bilemeyiz ama CHP’nin hiçbir etkisi olmayacak bir sistem. CHP komisyona temsilci vermese bile TBMM genel kurulunda komisyon kurulur ve “yasa da” AKP’nin istediği şekliyle çıkar. Fatura daha sonra kime kesilir, o da belli.
Eskiden beri PKK sorununu MHP çözer gibisinden bir söylem var. Bir anlamda ayrılıkçılık sorununu milliyetçilik çözer anlamında söylenirdi. Buradaki vurgu MHP’nin Türk milliyetçiliğine önem veren bir parti olarak algılanması. Anadolu halkının milliyetçilik duygusundan çıkan birçok parti oldu; Büyük Birlik Partisi, Zafer Partisi ve İYİ Parti tabanı olan partiler. Bunlara BTP’ni (Büyük Türkiye Partisi) de eklenebilir, dahası da var..
PKK’nın silah bırakma sürecinin stratejik yansıması Zafer Partisi genel başkanı Ümit Özdağ’ın tutuklu olması nedeniyle rahat yürüyor. Bu projeye en net karşı çıkışı İYİ Parti veriyor. Dervişoğlu 14 Mayıs’ta Ankara’daki Lozan Parkında Atatürk’ün gençliğe hitabesindeki son paragrafı okudu ve şu vurguyu yaptı: “Türk vatanını asla böldürmeyecektir. Türksüz’leştirmeyecektir” dedi.
DEM Partililer gittikçe daha fazla iktidar adına konuşuyor sanki. DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, geçenlerde KRT’nin canlı yayınında Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakkında şöyle söyledi: “Dünyanın her yerinde ırkçılık suçtur. Ümit Özdağ açıktan ırkçılık yapmıştır. Halk ırkçı duygularla birbirine kışkırtmıştır. Bu meseleden dolayı içerideyse, içeride kalmalıdır. Çünkü ırkçılık desteklenemez. Eğer ırkçılıktan dolayı değilse tabi ki serbest kalmalıdır. Ama ırkçılığın artık suç olduğunu bu ülke anlamalı”
Kanımca Öcalan, DEM, PKK ve KCK da dahil olmak üzere, ırkçı “Kürt” siyaseti yapıyor. Fakat DEM Parti’nin Türk kökenli vatandaşlarımızdan aldığı oy ise kendilerine ancak barajı aştırıyor. Türk milliyetçileri içeri atılsın, orada kalsın, koruculardan silahları alınsın eline odun verilip çoban yapılsın “talimat” hakkını nereden alıyorlar acaba? 25 Yıldır içeride tutulan Öcalan ile “gizliden” yapılan BOP projesinin bir yansıması olabilir mi?
Görünüşte milliyetçi olanlar sadece iktidara koltuk değneği olur.