Çarşamba, Mayıs 21, 2025

E-ticarette ‘satış güvenliği’ dönemi

İnternette satılan ürünlerin güvenliğini sağlamak ve piyasa denetimini kolaylaştırmak adına e-ticarette yeni yönetmelik yürürlüğe girdi. 1 Nisan 2025’te yürürlüğe giren ‘Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği’ kapsamında internet üzerinden satış yapanlara yönelik yeni yükümlülüklerin getirileceği kaydedildi. Özellikle e-ticaret vasıtasıyla satış yapan işletmelerle pazar yerleri ve lojistik firmalarına çok kritik yükümlülüklerin getirileceğine dikkat çekildi.

Online satışların artık gerçek mağaza sahibi gibi denetleneceklerini belirten TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, “İnternet üzerinden satılan her ürün, ilgili teknik düzenlemelere ve Genel Ürün Güvenliği Yönetmeliği’ne uygun olmak zorunda. Sadece fiziksel değil, çevrim içi satışlarda da denetim yapılacak. Türkiye’ye satış yapıyorsanız, ürünün arkasında Türkiye’de yerleşik bir işletme (İmalatçı, ithalatçı, temsilci veya lojistik sağlayıcı) olmak zorunda. Bu sayede devlet, herhangi bir sorun olduğunda muhatap bulabilecek. Pazar yerleri satıcının adı, adresi, üretici/ithalatçı bilgisi, uygunluk işaretleri, güvenlik uyarıları gibi bilgileri açıkça göstermek zorunda. Ayrıca Ticaret Bakanlığı, uygunsuz bir ürün tespit ederse pazar yerine bildiriyor. Pazar yeri 24 saat içinde ürünü kaldırmak zorunda. Aksi halde, ürün erişime kapatılabilir” diye konuştu. 


“Ürünler yasal ve güvenli olması gerek”

Satıcıların yönetmelik gereği yapması gerekenlere de işaret eden Çiğdemli, “Satışa sunduğunuz tüm ürünlerin yasal ve güvenli olduğundan emin olun. İthalat yapıyorsanız, Türkiye’deki resmi temsilcilik bilgileriniz tam olmalı. Pazar yerinde satış yapıyorsanız, tüm ürün bilgilerini eksiksiz girdiğinizden emin olun. Geri çağırma, şikâyet veya denetim durumlarında hızlı tepki verecek sistem kurun. İktisadi işletmecilere, uzaktan iletişim araçları yoluyla piyasaya arz ettikleri ürünlere ilişkin satış ilanlarında yönetmelikte belirtilen bilgileri kolayca görülebilecek ve açıkça okunabilecek şekilde bulundurması zorunluluğu getirildi” dedi.


İlanlarda hangi bilgiler yer almalı?

İlanlarda bulunması gereken bilgiler ise şu şekilde sıralandı; “Satıcının (İktisadi İşletmecinin) Bilgileri, Ürünün Türkiye’de Yerleşik İmalatçısı Bilgileri, İmalatçı Türkiye’de Yerleşik Değilse İthalatçının Bilgileri, Türkiye’de Yerleşik İmalatçı veya İthalatçı Yoksa (Bakanlık Listesindeki Ürünler İçin), Türkçe Uyarı ve Güvenlik Bilgileri ile Uygunluk İşaretleri, Ürün Tanımı.”


Türkiye’de ‘yerleşik iktisadi işletmeci’ zorunluluğu getirildi

Yönetmelikte, uzaktan iletişim araçlarıyla yapılan satışlarda, Türkiye’de yerleşik nihai kullanıcıları hedefleyen iktisadi işletmecilerin belirli koşulları (Türkçe dil seçeneği sunulması, fiyatın Türk Lirası olarak gösterilme seçeneğinin bulunması, Türk Lirası olarak ödeme kabul edilmesi, Türkiye’deki adreslere sevkiyat yapma seçeneğine yer verilmesi, Türkiye’deki nihai kullanıcılara fiziki teslimatın yapılması, internet üzerinden satışlarda alan adının, Türkiye’ye sevkiyatın mümkün olduğu coğrafi alanlarda kayıtlı olması) yerine getirmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca yönetmelik ile Bakanlığın internet sayfasında yayımlanan liste [3] kapsamındaki ürünler için Türkiye’de yerleşik bir iktisadi işletmecisinin olmasının zorunlu hale getirildiği de aktarıldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM