Perşembe, Mayıs 22, 2025

“Ege Bölgesi’nde yatırımlarımıza devam edeceğiz”

Seda Gök Ticaret Gazetesi

Kardemir Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Bakırel, 2025 yılı yatırım programları ve sektördeki gelişimlere yönelik TİCARET Sohbetleri’ne açıklamalarda bulundu. Bakırel,2025 yılına büyüme hedefiyle girdik. Yılın ilk 5 ayını değerlendirdiğimizde de hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz. Kardemir Çelik olarak, katma değerli üretime devam ederken, ülkemizin ve Ege Bölgesi’nin kalkınmasına doğrudan katkı sağlama sorumluluğumuzu da her zaman ön planda tutuyoruz. Büyüme hedeflerimize ilerlerken, var olduğumuz Ege Bölgesi’nde yatırımlarımıza da devam edeceğiz. Aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleriyle de sağladığımız değeri sürdüreceğiz” dedi. 

Sektör yolculuğumuz 1968 yılında, kurucumuz, rahmetli babamız Nevzat Karalp’in önderliğinde Denizli’de günde 2 ton kapasiteli küçük bir işletmeyle başladı. Bugün 1350’nin üzerinde çalışanımız ve 7 adet üretim tesisimiz ile ülkemiz için değer yaratmaya devam ediyoruz.


100’den fazla ülkeye ihracat

Ege Bölgesi’nin 10’uncu büyük sanayi kuruluşuyuz. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında ise 110’uncu sırada yer alıyoruz. 100’den fazla ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracatla Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Türkiye’nin en büyük 1000 ihracatçı listesinde 121’nci sıradayız. Kardemir Çelik olarak sürdürülebilirlik, kalite ve ihracat odaklı büyüme stratejisiyle Türkiye’nin ve dünyanın saygın demir-çelik üreticileri arasındaki yerimizi güçlendirirken, ülke ekonomisine ve istihdamına sağladığımız katkıyı en üst seviyeye taşımayı hedefliyoruz.


Enerji verimliliğine yatırım

Çevreye duyarlı üretim teknolojilerine ve sistemlerine yatırım yapıyoruz. Yatırımlarımız sayesinde bugün Türkiye’de elektrik tüketimi ve karbon salınımı düşük olan demir çelik fabrikalarından biri olarak öne çıkıyoruz. Enerji Verimliliğine ve Yönetimine En Fazla Harcama Yapan Sanayici ve İhracatçı Firmalar (Türkiye EN-VERİM 100) araştırmasına göre 2023 yılında demir ve demir dışı metaller sektöründe enerji verimliliğine en fazla harcama yapan 7’nci, genel sıralamada ise 40’ıncı şirket olduk. 

İzmir Aliağa’da yer alan çelikhanemiz Türkiye’de alanında en yeni teknolojiye sahip üretim tesislerinden bir olma özelliğine sahip. 60 bin metrekare kapalı ve 185 bin metrekare açık alanda kurulu, yılda 1 milyon 200 bin ton üretim kapasiteli tesisimizde elektrikli ark ocağı ile hurdadan kütük demir üretimi gerçekleştiriyoruz. Tesisimizde Fescon sistemine sahip 100 tonluk elektrikli ark ocağı bulunuyor. Bu özel atık ısıdan geri dönüşüm sistemi sayesinde üretimde yüzde 15 ile yüzde 30 arası enerji tasarrufu sağlıyoruz.


Yıllık 700 bin tonluk üretim kapasitesi

Çelikhanemiz ile aynı lokasyonda yer alan filmaşin ve inşaat demiri üretim tesisimiz yıllık 600 bin ton üretim kapasitesine sahip. Türkiye’nin en uzun filmaşin ve inşaat demiri soğutma hatlarından birine sahip olan tesisimizde üretimden paketlemeye tüm süreç tamamen otomasyon ile ilerliyor. Profil demir üretimimizi ise Denizli ve İzmir’de yer alan 3 adet üretim tesisimizde gerçekleştiriyoruz. Denizli ve İzmir Profil Demir Üretim Tesislerimizin yıllık üretim kapasitesi toplam 700 bin ton. 

Ayrıca İzmir Aliağa’da Çelik Üretim Tesisleri lokasyonunda yer alan Karbon üretim ve Hava Ayrıştırma tesisimiz mevcut. Karbon üretim tesisimiz yıllık 40 bin ton kapasiteyle üretime devam ediyor. Hava Ayrıştırma tesisimiz ise 47.500.000 Nm3/yıl Gaz Oksijen, 26.000.000 Nm3/yıl Gaz Azot ve 1.380.000 Nm3/yıl Gaz Argon kapasiteye sahip. 

Kardemir Çelik olarak çeşitli endüstriyel sektörlere yüksek kaliteli çelik ürünleri sağlamaktayız. Özellikle inşaat, otomotiv, enerji ve makine sanayi, çelik konstrüksiyon sanayi gibi ağır sanayi sektörlerine hizmet veriyoruz. Alanında en yeni teknolojiye sahip üretim tesislerinden biri olan Çelikhanemizde kütük demir, aynı lokasyonda yer alan filmaşin ve inşaat demiri üretim tesisimizde çeşitli kullanımlara yönelik özellikte filmaşin (kangal demir) ve inşaat demiri üretiyoruz.  Denizli ve İzmir’deki profil tesislerimizde ise yapısal çelik profiller U ve C Şekilli Profiller, I ve IPE, RSJ, güneş enerjisi çelik profilleri ve ticari profiller olmak üzere 10 bin farklı çeşide varan üretim gerçekleştiriyoruz. Ar-Ge merkezimiz, kalite kontrol prosedürlerimiz, dahili laboratuvarlarımız ve bağımsız denetimlerden başarıyla geçerek aldığımız sertifikalarımızla; ulusal ve uluslararası düzeyde talepleri karşılayabiliyoruz.


2024 yılında 20,2 milyar TL ciro 

Kardemir Çelik olarak profil demir, filmaşin ve inşaat demiri ile kütük demir üretimimiz 2024 yılında toplam 1,7 milyon tonu geçti. Küresel ekonomide devam eden belirsizlikler ve sektörümüzdeki dalgalanmalara rağmen başarılı bir 2024 yılı geçirdik. 2024 yılında ciromuz 20,2 milyar TL seviyesine ulaştı. İhracatta ise 228,4 milyon dolar tutar ile Ege Bölgesi’nin demir çelik sektöründe en çok ihracat yapan ikinci şirketi olmayı başardık.

2025 yılına da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi büyüme hedefleriyle girdik. Yılın ilk 5 ayını değerlendirdiğimizde de hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz. Kardemir Çelik olarak, katma değerli üretime devam ederken, ülkemizin ve Ege Bölgesi’nin kalkınmasına doğrudan katkı sağlama sorumluluğumuzu da her zaman ön planda tutuyoruz. Büyüme hedeflerimize ilerlerken, var olduğumuz Ege Bölgesi’nde yatırımlarımıza da devam edeceğiz. Aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleriyle de sağladığımız değeri sürdüreceğiz.


Ürün çeşidi artacak 

Kardemir Çelik olarak ülkemizin global arenadaki konumunu daha da yukarı taşımak, şirketimizin global yolculuğunu desteklemek için yatırımlarımıza devam ediyoruz. Kurulduğumuz günden beri tesislerimizin en modern teknolojiye sahip olması için yenilikleri takip ederek modernizasyon yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Mevcut çelikhane ve haddehane tesislerinde üretilen ürün çeşitliliğinin artırılması ve üretim kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla tesislerimizde modernizasyon ve kapasite yatırımları yapmayı planlıyoruz. 

19,7 MW’lık RES ve 4 MW’lık GES santralimiz ve atık ısıdan 1 MW gücünde elektrik üretimi sağlayan ORC sistem yatırımımızla yenilenebilir enerji üretim gücümüz mevcutta 24.7 MW’a ulaştı. Buna ek olarak önümüzdeki dönemde toplam gücü 57.9 MW’a ulaşan GES, RES ve atık ısı yatırımlarımız bulunuyor.  

Çağrı Mektupları alınmış; izinleri ve imar planları Çevresel Etki Değerlendirme Raporları (ÇED) çıkmış durumda olan GES ve RES yatırımlarımız da bulunuyor. Van Özalp’ta 22,5 MW kurulu güce sahip, Muş Bulanık’ta 9,5 MW kurulu güce sahip, Bozyaka’da 9 MW ve Hacı Ömerli’de 1.5 MW kurulu güç ile GES yatırım projelerimizin kurulu gücünü 42.5 MW’a ulaştırmayı hedefliyoruz. Yine ÇED raporu çıkmış durumda olan 3.6 MW kurulu güce sahip RES yatırımımızı da Hacı Ömerli’de hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Bu yatırımlarımızla beraber toplam 48.254,15 (tCO2) emisyon azaltımı sağlayarak karbon ayak izinin azaltılması yönünde önemli bir adım atmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda üretimde ihtiyacımız olan elektrik ihtiyacını kendi ürettiğimiz yenilenebilir enerjiden karşılayarak sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmayı ve enerjide bağımsız hale gelmeyi amaçlıyoruz.

Kısa süre önce çelikhanemizdeki su tesislerimizde 2 milyon Euro değerinde yenileme yatırımına başladık. Bu yatırım sonucu yıllık 9.547.773,50 kWh potansiyel enerji tasarrufu elde etmeyi hedefliyoruz.

2025 yılının ilk çeyreğinde dünya ham çelik üretimi yüzde 0,4 azalarak 468,6 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde ülkemizde de yüzde 3,4 düşüş göstererek 9,3 milyon ton oldu. Bu düşüşe rağmen dünyanın en büyük 8’nci çelik üreticisi konumumuzu 2025 yılının ilk çeyreği itibarıyla bir basamak artırdık ve 7’nci olmayı başardık. Sektörümüz yılın ilk çeyreğinde ise ihracatını geçen yılın aynı dönemine kıyasla artırmayı başardı. Yüzde 18,5 artışla 3,8 milyon ton ihracatla 2,6 milyar dolar gelir elde etti.

Avrupa Birliği’nin karbon düzenlemeleri ve sürdürülebilirlik beklentileri, üreticileri yeşil çelik teknolojilerine yönelmeye zorluyor. Elektrik ark ocakları ve hidrojen bazlı üretim yöntemlerine yatırım yapan şirketler, rekabette avantaj sağlayacak. Ayrıca otomotiv, savunma ve inşaat sektörlerinde talep arttıkça, çelik ürünlerine olan ihtiyaç da artıyor. Bu doğrultuda Türk çelik sektörünün yılı büyüyerek kapatmasını hedefliyoruz.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM