Euro Bölgesi’nde özellikle hizmet sektöründe son 16 ayın en sert düşüşü yaşanırken, imalat sektöründe hafif bir toparlanma gözlendi
NAZ TÜKEL
S&P Global tarafından yayımlanan öncü verilere göre, Euro Bölgesi’nde bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), nisandaki 50,4 seviyesinden mayısta 49,5’e gerileyerek altı ayın en düşük seviyesine indi. Bu, 2024 yılından bu yana ilk daralma sinyali oldu. Endekste 50’nin altı, ekonomik aktivitede küçülmeye işaret ediyor.
EuroNews’un 23 Mayıs tarihli haberine göre; özellikle hizmet sektöründeki ani duraklama dikkat çekti. Sektör altı aydır ilk kez daraldı ve gerileme hızı Ocak 2024’ten bu yana en sert düzeye ulaştı. Hizmet PMI endeksi, 50,1’den 48,9’a düşerek beklentilerin altına indi. İmalat tarafında ise sınırlı bir toparlanma görüldü: Endeks 48,0’dan 48,4’e yükselse de halen büyüme eşiğinin altında kaldı.
Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Dr. Cyrus de la Rubia, “PMI verileri, Euro Bölgesi ekonomisinin toparlanmakta zorlandığını gösteriyor” diyerek şunları ekledi:
“Ocaktan bu yana büyümeye dair yalnızca zayıf sinyaller vardı. Mayıs ayında özel sektör yeniden küçüldü. Bunu ABD tarifelerine bağlayamayız. Hatta üreticilerin bu tarifelere hazırlık yapması, imalatın biraz daha dirençli kalmasını açıklayabilir.”
De la Rubia’ya göre, hizmetlerde iç talebin yavaşlaması temel sorun. Yurt dışı talep zayıf seyretse de özellikle iç pazardaki durgunluk sektörün genelini aşağı çekiyor.
Veriler, Avrupa Merkez Bankası için karışık sinyaller veriyor. Hizmet sektöründe satış fiyatları düşük seviyelerde kalırken, maliyet baskısı artıyor. Bunun temel nedeni artan ücretler; enerji fiyatları ise düşüşte. Buna rağmen, ECB’nin kademeli faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor.
Euro Bölgesi’nin lokomotifi Almanya’da da daralma hız kazandı. Bileşik PMI, nisandaki 50,1’den 48,6’ya düştü. Üretim üst üste üçüncü ay artarken, hizmetlerdeki sert düşüş genel aktiviteyi aşağı çekti. Hizmet PMI, 49,0’dan 47,2’ye geriledi.
Fransa ise sınırlı da olsa istikrar sinyalleri verdi. Bileşik PMI 47,8’den 48,0’e yükseldi. Fabrika üretiminde toparlanma görülürken, hizmetlerde bozulma sürdü. Hamburg Ticaret Bankası’ndan ekonomist Jonas Feldhusen, “Fransa’da üretim kıpırdansa da hizmet sektörü baskı altında kalıyor. Düşen satış fiyatlarına rağmen maliyetler artıyor; bu da kâr marjlarını eritiyor” dedi.
Zayıf PMI verilerine rağmen euro, dolar karşısında dirençli kaldı. Perşembe sabahı itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1330 seviyelerinde seyretti. Almanya’nın 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,65’te sabit kalırken, 2 yıllık getiriler 3 baz puan düşerek yüzde 1,83’e geriledi. Bu da piyasaların ECB’den yeni faiz indirimleri beklediğini gösteriyor.
Ancak hisse senetleri aynı ölçüde dirençli değildi. Euro STOXX 50 endeksi yüzde 1,4 düştü. Almanya DAX ve Fransa CAC 40 endeksleri yüzde 0,7, İtalya FTSE MIB yüzde 0,9, İspanya IBEX 35 ise yüzde 0,7 değer kaybetti.