Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) tarafından dünyadan ve Türkiye’den çelik sektörüyle ilgili bülten yayımladı. BigMint verilerine göre, Hindistan’ın (paslanmaz çelik dahil) toplam çelik ihracatının, 2025 yılı nisan ayında yıllık bazda yüzde 11,7 artışla 725 bin 540 ton seviyesine yükseldiği bildirildi. Ancak bu rakamın, mart ayına göre yüzde 2,7 oranında bir azalmaya işaret ettiği ifade edildi. Hindistan’ın söz konusu ayda Amerika ve Suudi Arabistan’a sevkiyatlarını azaltırken, Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik ihracatını önemli ölçüde artırdığı ve bu pazara yapılan sevkiyatların, 13 ayın zirvesi olan 358 bin tonun üzerine çıkarak aylık bazda yüzde 33 artış gösterdiği belirtildi.
Yassı ürün ihracatının, toplamda 556 bin 500 ton seviyesinde gerçekleştiği ve bunun Mart 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye işaret ettiği aktarıldı. Yarı mamul ihracatının aylık bazda yüzde 30 artışla 78 bin 640 ton seviyesine yükseldiği, uzun ürün ihracatının ise yüzde 32 azalışla 90 bin 400 tona gerilediği ifade edildi. Tüm bu verilerin paslanmaz çeliği de kapsadığı vurgulandı. Paslanmaz çelik hariç sıcak haddelenmiş sac ihracatının ise, nisan ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 12 düşüşle 130 bin 600 tona gerilediği bildirildi.
Hindistan yönünü AB pazarına çevirdi
Hindistan’ın nisan ayı çelik ihracat performansının çeşitli faktörlerden etkilendiği ifade edildi. Öncelikle, AB ithalat kotalarının yeni çeyrek başında yenilenmesinin, bu pazara yapılan sevkiyatlarda keskin bir artışa yol açtığı, bunun da Hindistanlı üreticilerin, Orta Doğu’da zayıf talep nedeniyle yönünü AB pazarına çevirmesine neden olduğu aktarıldı.
Amerika’ya yapılan ihracatın ise çelik tarifeleri nedeniyle sınırlı kaldığı, ancak bu kısıtlamaların genel anlamda Hindistan’ın Amerika pazarına çelik arzı üzerindeki etkisinin düşük kalmasının beklendiği ifade ediliyor. Ocak-mart döneminde Amerika’ya yaklaşık 80 bin ton çelik gönderildiği, önceki aylarda ise bu rakamın, 20 bin ton civarında olduğu ve bu artışın, muhtemelen alıcıların tarifelere karşı önlem amaçlı stok yapmasından kaynaklandığı aktarıldı. Öte yandan, küresel ihracat pazarında Çin’in agresif fiyatlandırma stratejisini sürdürdüğü ve bu durumun pazardaki hakimiyetini pekiştirdiği belirtildi. Ayrıca, Hindistan’ın 21 Nisan 2025 itibarıyla bazı çelik ithalatlarına geçici olarak yüzde 12 oranında korunma önlemi vergisi uygulamaya başladığı, bu tedbirin 200 gün boyunca yürürlükte kalacağı ve aksi bir durum olmadıkça, bu sürede kaldırılmayacağı ya da değiştirilmeyeceği ifade edildi. Bu önlemlerin, ithalat artışının yerli üreticiler üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlandırmak ve piyasada adil rekabeti sağlamak amacıyla uygulamaya konduğu belirtildi.