Türkiye’nin önde gelen istihdam platformlarından Eleman.net, çalışanların Kurban Bayramı’na dair ekonomik durumlarını ve tatil tercihlerini anket çalışmasıyla ortaya koydu. Anketin, ‘Kurban Bayramı’nı nasıl geçireceksiniz?’ sorusuna çalışanların yüzde 63’ü ‘Bayramı evde geçireceğim’, yüzde 14’ü ‘Memleketime gideceğim’, yüzde 15’i ‘Akrabalarımı ziyaret edeceğim’, yüzde 8’i ise ‘Tatile gideceğim (otel, pansiyon vb.)’ yanıtını verdi. Tatile gideceğim diyenler sırasıyla mağazacılık, gıda, hizmet, inşaat, sağlık/hastane sektörlerinden oluşurken, evde geçirmeyi tercih edenler de ise sırasıyla gıda, güvenlik, tekstil, eğitim, lojistik, e-ticaret sektörlerinde çalışanlar oldu. 2024 yılında yapılan benzer anketle kıyaslama yapıldığında özellikle memlekete gitme tercihinde yüzde 6’lık azalma olduğu görüldü.
Yol giderleri en yüksek masraf kalemi
‘Bayram tatilinde en yüksek maddi kalem hangisini oluşturuyor?’ sorusuna ise, çalışanların yüzde 39’u ‘yol giderleri’, yüzde 31’i ‘yeme-içme’, yüzde 30’u ise ‘konaklama’ masraflarının olduğunu belirtti. 2024 yılı anketiyle karşılaştırma yapıldığında yol gideri cevabında yüzde 4’lük bir artış kaydedildiği gözlemlendi.
Anketin ‘Aylık gelirinizin yüzde kaçını bayram tatili için ayırıyorsunuz?’ sorusunu, katılımcıların yüzde 69’u yarısını, yüzde 16’sı ‘yarısından fazlasını’, yüzde 7’si ‘yüzde 100’ü’, yüzde 8’i ise ‘yüzde 100’ünden fazlasını’ diye cevapladı. Gelirinin yüzde 50’sinden fazlasını bayram için ayıranlar sırasıyla gıda, eğitim, tekstil ve lojistik sektöründe çalışıyor. Gelirinin yüzde 100’ünü ayırabilirim diyenleri ise güvenlik ve mağazacılık sektöründe çalışanlar oluşturdu. Gelirinin yüzde 100’ünden fazlasını harcayabilecek olanlar da sırasıyla e-ticaret, güvenlik ve mağazacılık sektörlerinde istihdam ediliyor. 2024 yılı anket verileriyle kıyaslama yapıldığında ise aylık gelirinin yüzde 100’ünden fazlasını harcamayı düşünenlerde yüzde 2 oranında azalma göze çarptı.
İkramiye almayan çalışan oranı yüzde 4 düştü
Anket çalışmasında yer alan ‘İş yerinizden bayram tatili için ikramiye aldınız mı? Alacak mısınız?’ sorusunu, çalışanların yüzde 82’si ‘Hayır’ diye cevapladı. İkramiye alacağını belirten yüzde 18’lik kesim ise gıda, mağazacılık ve lojistik sektöründe çalışanlardan oluştu. Öte yandan, 2024 yılına göre ikramiye almayan çalışan oranında yüzde 4’lük düşüş kaydedildi.
“Bayram ikramiyesi toplumsal açıdan önemli”
Anket sonuçlarını değerlendiren Eleman.net Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Duyarlar, şöyle konuştu: “2024 yılında yaptığımız anketle de kıyasladığımızda çalışanların tercihlerinde önemli ölçüde farklılık oluşmadığını gözlemliyoruz. Bu sonuç da ekonomik koşulların yüksek oranda aynı kaldığını gösteriyor. Bir diğer noktada bayram ikramiyesi çalışan memnuniyetinde önemli rol oynuyor. İşverenlerin bayram gibi birliktelik duygusunun yüksek olduğu bir dönemde çalışanlarına destek sunması, toplumsal açıdan da büyük önem taşıyor. Bayram ikramiyeleri birçok aile için bayramın ekonomik açıdan daha refah geçmesine katkı sağlıyor.”