Cumartesi, Mayıs 24, 2025

“KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yapılmalı”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurası, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve bakanların katılımıyla gerçekleştirildi. Şurada konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini söyledi. KOBİ’lerin aylık kredi büyüme sınırının dışına alınması gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Ticari kredi kartlarını da bu sınırlama harici tutmalıyız. Mevcut kredi limitlerinin, reel olarak daralmasının önüne geçmeliyiz” dedi.

Ekonomide zor bir süreçten geçildiğini söyleyen M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Dünyada ticaret savaşları ve korumacılık yayılıyor. Küresel büyüme ve ticaret yavaşlıyor. Ülkemiz ekonomisi de tüm bunlardan olumsuz etkileniyor. Ama enseyi karartmıyor, mücadeleden vazgeçmiyoruz. Bugünkü gibi, devletimizi hep yanımızda görmeyi arzu ediyoruz. Hep birlikte ekonomiyi daha sağlam temel üzerinde, istikrarla büyütmeye devam edeceğimize inanıyoruz” diye konuştu.


“Yüksek faiz oranları, KOBİ’lerin ayağına pranga”

En büyük sıkıntının krediye erişim olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, hem kredi büyümesine getirilen kısıtlamaların ve hem de yüksek faiz oranlarının KOBİ’lerin ayağına pranga olduğunu belirtti. Piyasada ödemelerin aksadığını ve alışverişin azaldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Ekonominin büyümesi yavaşlıyor. Bu sıkıntıları aşmak üzere, KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yapmalıyız. Onları, aylık kredi büyüme sınırı dışına almalıyız. Ticari kredi kartlarını da bu sınırlama harici tutmalıyız. Mevcut kredi limitlerinin, reel olarak daralmasının önüne geçmeliyiz. Böylelikle piyasaya bir rahatlama getirebiliriz.” Bu işletmelerin toplam kredi hacmindeki paylarının küçük olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, uygulanacak böyle pozitif yaklaşımın makro dengeleri de bozmayacağını belirtti.

İhracat için desteklerin artırılması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Reeskont kredi hacmini 3 aylık ihracat düzeyine, yani 65 milyar dolar seviyesine çıkaralım. Emek yoğun sektörlere öncelik verelim. Zira, artan girdi maliyetlerinden dolayı, rekabet gücünü ve ihracat pazarlarını kaybetme tehlikesi yaşıyorlar. Başta tekstil ve hazır giyim olmak üzere, emek yoğun sektörlere ek destekler verilmeli. Pandemi döneminde olduğu gibi, kısa çalışma ödeneği devreye alınıp, aktif şekilde kullanılmalı” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM