Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) mayıs ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu başkanlığında İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, geçtiğimiz günlerde yapılan Türkiye Ekonomi Şurası’nda sanayici olarak Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımlarındaki trafo yetersizliği sorununu ifade ettiklerini söyledi. GES yatırımı yapmak istediklerini belirten Yorgancılar, bunun için trafo bulamadıklarını aktardı.
İş dünyası sorunlarına çözüm bekliyor
Geçen hafta Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye Ekonomi Şurası’nda gündeme getirilen sorunlara değinen Yorgancılar, “Toplantıda enflasyondan işsizliğe, faizlerden yatırım ortamına bütün konuları tek tek ifade ettik. Özellikle Avrupa Birliği diyaloğu, Yeşil Pasaport, sanayi arazisi, kayıt dışı ekonomi, iş gücü piyasasına katılım ve kredi imkanlarına kadar tüm konular konuşuldu ve tartışıldı. Borsalar, zirai don kaynaklı yaşanan ürün hasadındaki verimsizlik sonucu desteklerin ve su kaynaklarının arttırılması ve etkin kullanılması, maliyetlerin yüksekliği ve süt üreticisinin sorunlarını dile getirdiler. Ticaret ve TSO’lar ise zincir marketlerin her türlü ürünü satması, altyapı ve ulaşım sorunları, nefes kredisinin başlatılması, teşvik sistemi, ticari kredi kartlarındaki taksit sorununun giderilmesi konusunu dile getirdiler” dedi.
Sanayi odaları olarak finansmana erişim, ihracatçıların rekabet gücünün zayıflaması ve GES yatırımlarındaki trafo yetersizliğini ifade ettiklerini söyleyen Yorgancılar, “GES yatırımı yapmak istiyoruz. Yatırımla ilgili her türlü teklifleri almışız. Ama karşımızda önemli bir engel var ki trafo yok. Nereye müracaat edersek edelim Türkiye’deki bütün trafolar dolmuş” dedi.
Vize konusunu bir kez daha vurguladığını ifade eden Yorgancılar, “Her müracaat edilen vizenin yüzde 11-12’si ret oldu. Öte yandan 163 ülke içinde başvuruda ikinci ret oranında 86. sıradayız. Yeşil Pasaportun yeni baştan güncellenmesi, bunla ilgili ihracat yapanlara öncelik tanınması konusunu bir kez daha dile getirdik” dedi. Yorgancılar, “Yaptığım konuşmada meslek yüksek okullarının her Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yapılması ve burada yapılan meslek yüksek okullarının katma değer vergisinden muaf olması konusunda düzenlenme yapılmasını dile getirdim” diye konuştu.

Sanayicinin yol haritası; OVP
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, IMF-Dünya Bankası Bahar toplantıları için yaklaşık 2 binden fazla yatırımcı ile 60’tan fazla toplantı yaptığını belirten Yorgancılar, “Bakan Şimşek’in kendi beyanına göre, yatırımcıların kendisine yönelttiği ortak 4 soru var. Bu 4 soru sadece dışarıda değil, içeride de cevabı merakla beklenen konular. Yabancılar, “İçerideki siyasi gelişmelere karşın programın dayanıklılığı nasıl” diye soru yöneltiyor. Küresel belirsizliklere karşı ülkenin dayanıklılığı, belirsizlik ortamında ülkemizin programının nasıl şekilleneceği ve bu belirsizliğin Türkiye ekonomisi etkisinin nasıl olacağı da yabancıların en çok sorduğu soruların başında geliyor. Söz konusu endişeler giderilerek güvenilir, öngörülebilir bir ekonomi ortamı oluşturulması en büyük beklentimiz. Sanayicinin önünü görebilir bir hale getirilebilmesi için önümüzde kılavuz var o da Orta Vadeli Program’ın (OVP). Açıklanan programın kullanılması hepimizin ne yatırım yapacağı konusunda belirleyici olacak” dedi.
Bakan Şimşek’in OSB’lerin giriş çıkışlarına vergi memuru konulacağına ilişkin açıklamalarına değinen Yorgancılar, şunları söyledi: “OSB’lerin başına birer tane maliyeci dikerek veya yol üzerinde bunları keserek vergi kontrolü yapılması yanlış. Neden vergi verilmediği üzerine çalışılıp o vergi sistemi ödenir bir hale getirilmeli. Vergi oranları çok yüksek.”