Çarşamba, Mayıs 28, 2025

Bakanlık’tan rekabete karşı ‘damping tebliğleri’

Ticaret Bakanlığı tarafından ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin yeni damping tebliğleri yayımlandı. Söz konusu metinde uluslararası ticaret kuralları çerçevesinde yürütülen soruşturmalar sonucunda, yerli üreticilerin haksız rekabete karşı güçlü bir şekilde korunduğu dampingli ithalattan kaynaklanan haksız ticaretin ve zararın önüne geçildiği belirtildi. Bu kapsamda, hâlihazırda 130 adet dampinge ve sübvansiyona karşı tedbirlerin de alındığının altı çizildi. Ayrıca 9 üründe 14 adet nihai gözden geçirme soruşturması ve 9 üründe 23 adet damping soruşturmasının devam ettiği belirtildi.


‘Yerli ve milli üretim’ vurgusu

Ticaret Bakanlığı, adil olmayan uygulamalara ve haksız rekabete karşı yerli ve milli üretimin yanında yer almaya ve istihdam hedefleri doğrultusunda ithalat politikalarını etkin bir şekilde düzenlemeye devam edeceğini açıkladı. Bu çerçevede, ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin; 2025/7, 2025/8, 2025/9 ve 2025/10 sayılı tebliğler yayımlandı. Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya Cumhuriyeti, Hindistan Cumhuriyeti, Malezya, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Tayland Krallığı ve Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti menşeli ‘sentetik veya suni devamsız liflerden iplikler (kesik elyaf ipliği)’ ithalatında yürürlükte bulunan dampinge karşı önlemlerin gözden geçirilmesine yönelik olarak yerli üreticiden alınan başvurunun değerlendirilmesi neticesinde nihai gözden geçirme soruşturmasının başlatıldığı belirtildi. Aynı şekilde, ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin yerli üretim dalı tarafından yapılan başvuru üzerine Çin Halk Cumhuriyeti menşeli güneş panelleri için bağlantı kutuları, sodyum glukonat, fotovoltaik paneller için alüminyum çerçevelerin ithalatına yönelik olarak damping soruşturmasının başlatıldığı aktarıldı. 


Soruşturmalar nasıl başlatılıyor?

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkındaki Mevzuat çerçevesinde, şikâyet üzerine veya gerektiğinde re’sen yapılabilen inceleme sonucunda, dampinge konu olan ithalatın ve bu ithalattan kaynaklanan maddi zararın varlığı konusunda yeterli delillerin bulunması durumunda soruşturma açılabildiği belirtildi. İlgili tebliğlerle başlatılan soruşturmalar, aynı konuya ilişkin mevzuat çerçevesinde yürütülecek olup, soruşturmaya ilgili taraf olarak katılmak isteyenlerin Tebliğ’de belirtilen süreler içerisinde Ticaret Bakanlığı’na başvurmaları gerektiği vurgulandı. Soruşturmanın tamamlanana kadar mevcut dampinge karşı önlemin yürürlükte kalacağı aktarıldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM