Çarşamba, Mayıs 28, 2025

Üç pilot bölge için akıllı uzmanlaşma stratejisi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Akıllı Uzmanlaşma Konferansı’na katıldı. Bakan Kacır, Avrupa Birliği eş finansmanıyla yürütülen Türkiye’de Akıllı Uzmanlaşma Stratejilerinin Geliştirilmesi ve Uygulanması için Kapasite Artırımı Teknik Destek Projesi’ne ilişkin, “Avrupa Birliği eş finansmanıyla yürütülen bu proje kapsamında düzenlediğimiz eğitim ve staj programları aracılığıyla; merkezi ve yerel kurumlarımızın kurumsal kapasitesini önemli ölçüde güçlendirdik. Üç pilot bölgede, bölgeye özgü akıllı uzmanlaşma stratejileri oluşturduk” dedi. 

Son 22 yılda Türkiye’yi küresel üretim üsleri arasına taşıdıklarını vurgulayan Kacır, “Türkiye artık Çin’den sonra, Orta Avrupa’ya kadar uzanan geniş kuşakta, en fazla çeşit ürünü rekabetçi şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülke.  Üretim gücüyle küresel tedarik zincirlerinin güvenilir halkası. 22 yıl önce 36 milyar dolar olan yıllık ürün ihracatımız, şimdi 265 milyar dolarla Cumhuriyet tarihimizin en yüksek düzeyine ulaştı” diye konuştu.


Özel sektör, Ar-Ge harcamalarının 3’te 2’sini yapıyor

Etkin Ar-Ge teşvik sistemiyle yüksek teknolojili sektörlerin artık sanayi üretiminde pozitif olarak öne çıktığını söyleyen Kacır, şöyle konuştu: “Yıllık 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara yükselttiğimiz Ar-Ge harcamalarımızın 3’te 2’si özel sektör firmalarımız tarafından gerçekleştiriliyor. Bin 600’ü aşkın Ar-Ge ve tasarım merkezinde; 106 teknoparklarımızda faaliyet gösteren 11 bin 500’den fazla firmada görev yapan mühendis ve teknisyenlerimiz, yenilikçi çözümler geliştiriyor, teknoloji odaklı kalkınma vizyonumuza güç katıyor.”

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’yla yüksek teknoloji yatırımları için Ar-Ge’den seri üretime, uçtan uca bütüncül bir destek mekanizması kurduklarını dile getiren Kacır, “Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı ile dış ticaret açığımızın yüzde 85’ini oluşturan 284 ürünün Türkiye’de üretimi için uygun koşullarda finansman sunuyoruz” dedi.

Bakan Kacır, eklemeli imalattan yerli ilaç ve aşı üretimine, sürdürülebilir tarımdan elektrikli araçlara, yenilenebilir enerjiden döngüsel ekonomiye ve kuantum teknolojilerine kadar pek çok stratejik alanda Ar-Ge platformları oluşturduklarını belirtti. 26 Kalkınma Ajansı ve 4 Bölge Kalkınma İdaresi ile 81 şehrin sahip olduğu ekonomik, sosyal ve kültürel potansiyeli harekete geçirecek projeleri desteklediklerinin altını çizen Kacır, “Yerelin üretim gücünü derinleştirmek, sektörel uzmanlığı pekiştirmek ve bölgesel rekabetçiliği sürdürülebilir kılmak amacıyla bugüne kadar 56 İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurduk” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM