Kurban Bayramı’nda etin doğru tekniklerle kesilmesinin önemine vurgu yapan Melih Şenkara, aksi takdirde etin veriminin kaybolacağını ve hijyen problemlerinin yaşanacağını belirtti
ŞURA NUR SAVRANOĞLU
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, vatandaşların dini vecibelerini yerine getirirken dikkat etmeleri gereken konular yeniden gündeme geldi. Bayram dönemlerinde yoğun şekilde gerçekleştirilen kurban kesimleri, beraberinde hijyen, sağlık ve mesleki yeterlilik gibi kritik unsurları da ön plana çıkarıyor. Bu kapsamda, uzmanlar ve meslek odaları, özellikle kesim işlemlerinin ehil kişiler tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, TİCARET Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, bayram sürecinde kasaplık mesleğine yönelik talebin artmasıyla birlikte yetkinliği bulunmayan kişilerin de bu alana yöneldiğini ve bunun hem halk sağlığı hem de etin kalitesi açısından ciddi riskler taşıdığına vurgu yaptı.
“Hayvanlar mağdur ediliyor”
Kurban kesiminde hijyen kurallarına özen gösteren ve mesleki yeterliliğe sahip olan kasapların tercih edilmesinin önemine dikkat çeken Melih Şenkara, “Kurban Bayramı’nda, biliyorsunuz ki birçok kişi kasaplığa soyunuyor. İzmir’de ise bu işi meslek olarak yapan kasap esnafımızın tamamı, mesleki yeterliliğe sahip, işinin ehli kişiler. Özellikle odamız tarafından yardım amacıyla yönlendirilen arkadaşlar ya da üyelerimiz, bu işi yapan arkadaşlarımızın tamamı mesleğinin ehli insanlar. Ancak şunu özellikle belirtmek isterim: Tekrar söyleyeyim, piyasada eli bıçak tutan ne kadar insan varsa, Kurban Bayramı’nda maalesef kasap olmaya çalışıyorlar. Bunun sonucunda da büyük yaralanmalar yaşandığını hepimiz görüyoruz. İnsanlar yaralanıyor kardeşim, insanlar gerçekten yaralanıyor. Bunun dışında, kesilen hayvanlar da olması gerektiği gibi kesilmiyor. Halkımız dini vecibelerini yerine getirmek isterken, ne yazık ki hayvanlar mağdur ediliyor. İşin erbabı olmayan insanların yaptığı hiçbir işten memnun kalınamaz. Bugün bir boyacı işinin ehli değilse yaptığı boya düzgün olmaz. Aynı şekilde, kasabın yaptığı kesim de eğer işinin ehli değilse düzgün olmaz” diye konuştu.
“Değerli et parçaları düzgün çıkarılamıyor”
Kurban sırasında ve sonrasında yapılan hataların etin kalitesini etkilediğini belirten Şenkara, “Her şeyden önce, hayvan kesilmesi gereken yerden kesilmiyor. Hayvan, parçalanması gereken yerlerden doğru şekilde parçalanmadığı için, etin verimi düşüyor ve israfa yol açılıyor. Özellikle parçalama sırasında doğru teknikler kullanılmadığında, örneğin pirzola gibi değerli et parçaları düzgün çıkarılamıyor. Vatandaş, etin bir kısmını bir akrabasına vermek istediğinde, yanlış kesim nedeniyle istediği parçayı düzgün şekilde ayıramıyor. Ayrıca, hayvanın içi boşaltılırken işkembesi patlatılıyor ve hayvan kirleniyor. Bu tür hatalar da etin hem hijyenini hem de kalitesini ciddi şekilde etkiliyor” ifade etti.

“Tarım İlçe Müdürlükleri ve zabıtaları göreve çağırıyoruz”
Kasaplık mesleğinde et parçalama konusunda belirli standartların bulunduğuna dikkat çeken Şenkara, alanında yetkin kişilerin bu standartlara uygun şekilde, doğru tekniklerle kesim işlemlerini gerçekleştirdiğini ifade etti. Şenkara, kendilerinin de bu standartları esas alarak çalıştıklarını vurgulayarak, “Valilikten gelen tüm yazıları üyelerimize zaten iletiyoruz. Zaten üyelerimizin birçoğu değil, tamamına yakını bu konuda bilinçli. Yine de piyasada eksiklikler var, özellikle kurban hizmetleri konusunda. Özellikle kurban hizmetleri sırasında kasaplıkla ilgisi olmayan kişilerin devreye girmesi büyük bir problem. Ne yazık ki ne kadar anahtarcı ne kadar market ne kadar manav varsa, hepsine bir kıyma makinesi koyup et çekim işine giriyorlar. Bu, en büyük yanlışlardan biri. Bu hem halk sağlığı açısından riskli hem de mesleki etiğe aykırı. Bu gibi durumlarla ilgili Tarım İlçe Müdürlükleri ve zabıtaları göreve çağırıyoruz. Bu konuya özellikle dikkat çekilmesini isteriz” dedi.
“Vatandaşlar güvenli kesime odaklansınlar”
Vatandaşların kasap seçerken dikkat etmeleri gereken kritik noktalara değinen Şenkara, “Her zaman yaptırdıkları kişilere, güvendikleri, inandıkları kişilere kurban kesim işlemlerini yaptırsınlar. Zaten mahallesindeki kasap, işinin ehlidir; tanıdık, bilindik bir esnaftır. Ya da önceki yıllarda memnun kaldıkları kişiyle devam etsinler. Sonuç itibariyle kurbanını kestiren kişi, bu beceriyi yerine getirirken neyin nasıl yapılması gerektiğini gayet iyi bilir. Bunları göz önünde bulundurarak tercih yapmalılar. Bizim İzmir Kasaplar Odası olarak yönlendirdiğimiz kasap arkadaşlar, işinin ehli kişiler ve bu kişiler sadece belediyelerin kesim yerlerinde hizmet veriyor. Fakat halkımız çok çeşitli yerlerde kesim yaptırabiliyorlar ve istenmeyen sonuçlar da burada ortaya çıkabiliyor” ifadelerinde bulundu.