Cuma, Haziran 13, 2025

Asya borsaları ticaret umuduyla yükseliyor, veriler endişe yaratıyor

Çin’in ABD’ye ihracatı sert düşerken ticaret görüşmeleri Londra’da devam ediyor

NAZ TÜKEL

Asya borsaları 10 Haziran Salı günü hafif yükselirken, yatırımcılar Londra’da devam eden ABD-Çin ticaret görüşmelerine odaklandı. Görüşmeler, Çin’in ABD’ye ihracatında yaşanan sert düşüşün hemen ardından kritik bir dönemde gerçekleşiyor.

9 Haziran Pazartesi günü açıklanan verilere göre, Çin’in toplam ihracatı mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,8 arttı ancak ABD’ye yapılan ihracat yüzde 34,5 oranında keskin bir düşüş yaşadı. İthalat da yıllık bazda yüzde 3,4 azalarak Çin’in ticaret fazlasını 103 milyar 200 milyon dolara çıkardı. ABD ile ticaretteki bu ciddi daralmaya rağmen, Çin’in Güneydoğu Asya ve Avrupa Birliği’ne yaptığı ihracat sırasıyla yüzde 14,8 ve yüzde 12 oranında artmaya devam etti.

Ekonomistler, birçok Çinli ihracatçının yılın başlarında siparişlerini hızlandırarak daha yüksek tarifelere yakalanmaktan kaçınmaya çalıştığını belirtiyor. Haziran ayında, uygulanan tarifelerin büyük kısmına verilen 90 günlük ara sayesinde ihracatta kısa vadeli bir toparlanma bekleniyor. Ancak uzun vadede, yüksek tarifeler ve artan küresel rekabetin Çinli üreticiler üzerindeki baskıyı sürdüreceği ve ihracat büyümesinin yıl sonunda daha da yavaşlayacağı öngörülüyor.

Ticaret savaşında tarifelere geçici bir ara verilmesine rağmen, Washington ve Pekin arasındaki gerilim sürüyor. İki ülke, ileri teknoloji yarı iletkenler, modern sanayiler için kritik öneme sahip nadir toprak elementleri ve ABD’deki Çinli öğrencilere verilen vizeler gibi konularda hala anlaşmazlık yaşıyor.

9 Haziran Pazartesi günü Londra’da başlayan son görüşme turu, iki ekonomi devi arasında ticaret engellerinin kaldırılması ve tarifelerin azaltılması konusunda bir uzlaşma sağlanabileceğine dair umutları artırdı.

Bu süreçte Asya borsalarında temkinli bir iyimserlik hakim oldu. Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 0,3, Hong Kong’un Hang Seng endeksi ise yüzde 0,3 yükseldi. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,1 artarken, Tayvan’ın Taiex endeksi yüzde 2,1 sıçradı. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi ise yaklaşık yüzde 0,9 yükseldi.

ABD borsalarında ise S&P 500 endeksi rekor seviyelere yakın kalmaya devam etti. Yatırımcılar, küresel ticaret gerilimlerinin yakında hafifleyeceğine dair umutlarını koruyor. Qualcomm’un 2 milyar 400 milyon dolarlık Alphawave Semi satın alımı ve IonQ’nun 1milyar 80 milyon dolara Oxford Ionics’i satın alacağını duyurması da piyasalara moral verdi.

Öte yandan bazı şirketler zor bir gün geçirdi. Warner Bros. Discovery, iki ayrı şirkete bölüneceğini açıklamasının ardından hisselerinde yüzde 3 kayıp yaşadı. Elon Musk’ın eski Başkan Trump ile ilişkilerinin bozulmasının ardından baskı altına giren Tesla ise yaşadığı dalgalanmaların ardından yüzde 4,6 yükseldi.

Tahvil piyasasında ise getiriler hafif geriledi; bu durum, enflasyon beklentilerinin biraz soğumasından kaynaklandı. Ancak bu hafta açıklanacak yeni veriler, ABD’de tüketici fiyatlarında hafif bir hızlanma olabileceğine işaret ediyor.

Olumlu sinyallere rağmen, Çin’in iç ekonomisinde sıkıntılar devam ediyor. Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0,1 gerileyerek zayıf iç talebi yansıttı. Üretici fiyatları ise yüzde 3,3 ile son iki yılın en sert düşüşünü yaşadı. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM