Yenilenmesi gereken ilaç raporları için dokuz ay, engelli raporları için ise on iki aylık uzatma yapıldı
Sağlık Bakanlığı, daha önce sağlık raporlarının 30 Haziran 2025 tarihine kadar uzatıldığını duyurmuştu. Bakanlık tarafından yenilenmesi gereken rapor sayılarının çok olması ve rutin sağlık hizmeti taleplerinin karşılanmasını aksatmamak amacıyla sağlık raporlarının bir kısmının geçerlilik sürelerinin uzatıldığı duyuruldu. Bu kapsamda 2020 yılından itibaren geçerlilik süresi uzatılmış olan ve yenilenmesi gereken ilaç raporları için dokuz ay, engelli raporları için ise on iki aylık uzatma yapıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), ilaç raporlarının 9 ay uzatıldığını, hastaların randevu almayı unutmamaları gerektiğini belirtti.
“Oluşacak yoğunluk sebebi ile tekrar uzatıldı”
TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, MHRS üzerinden ‘rapor yenileme’ alanının aktif hale getirildiği bilgisini vererek, “Vatandaşlar öncelikli randevu hakkından faydalanarak raporlarını yenilemek amacı ile randevu alabilecekler” dedi. Raporlu hastaların daha önce uzatılmış olan rapor sürelerinin hastanelerde oluşacak yoğunluk sebebi ile Sağlık Bakanlığı tarafından tekrar uzatıldığını söyleyen Saydan, şöyle konuştu: “MHRS üzerinden veya 182 çağrı merkezi üzerinden arama yoluyla en uygun tarihe rapor yenileme için muayene randevusu düzenlenecek ve belirlenen bu randevular sonucunda raporların yenilenmesi işlemi yapılacak. Belirlenen randevular sonucunda raporlar yenilenmez ise ilgili raporlar geçerliliğini yitirecek. 80 yaş üstü ve yatalak hastaların raporları ise ‘evde sağlık hizmeti’ tarafından yenilenecek. Bu hastaların müracaatına gerek yok ve bir ay kala otomatik olarak yenilenecek.”
Kronik hastalığı bulunan vatandaşların son günlerde eczanelere gelerek en çok sordukları sorunun ‘Raporum uzadı mı? İlaçlarımı verebilecek misin?’ olduğunu belirten Saydan, “Nihayet Sağlık Bakanlığı rapor sürelerinin uzadığı ile ilgili duyurusunu yaptı. Rapor sürelerinin uzamasına yönelik program ile hastanelerde oluşacak yoğunluk azaltılmış olacak. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan duyuru çok yerinde oldu. Çünkü bütün raporların aynı zamanda yenilenmesi hastanelerde büyük kalabalıklara neden olacak ve hasta ve sağlık çalışanını mağdur edecekti. Herhangi bir sorun yaşanmaması adına Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararı SGK’nın sisteme ivedilikle işlemesini bekliyoruz” diye konuştu.