Dünyanın lider ankastre mutfak ürünleri üreticisi TEKA, Midea entegrasyonunun ardından Türkiye’de büyümeyi hedefliyor. Bu yılki cironun geçen yıla oranla yüzde 50’nin üzerinde arttırılması hedeflenirken, 5 yıl içinde de 5 kat büyüme planlanıyor
SEDA GÖK
Teka Grup, 1924 yılında Almanya’da kurulan ve şu anda 100’den fazla ülkede faaliyet gösteren, ankastre ürünler, paslanmaz çelik evye ve batarya tasarımı ve üretiminde uzmanlaşmış çok uluslu bir grup. Mutfak ürünleri arasında fırınlar, ocaklar, davlumbazlar, evyeler ve bataryalar bulunuyor. Grup, son iki yılda aralıksız yatırım yaparak tasarım ve inovasyon alanlarında 34 uluslararası ödül kazandı. Ana markaları Teka, Küppersbusch ve Intra…
100 yılı aşkın bir geçmişe sahip Alman Teka markası, Türkiye’de ise 1992 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. 30 yılı aşkın Türkiye’deki sektör deneyiminin yanı sıra İstanbul ve İzmir’deki iki farklı üretim tesisiyle marka, ankastre mutfak aletlerindeki uzmanlığını Türkiye’deki üretim gücüyle birleştiriyor.
Teka Türkiye, iç pazara yapılan satışların yanı sıra 5 kıtaya da Türkiye’den ihracat yapıyor, 18 bölge ülkesinin daha sorumluluğunu üstleniyor. Grubun tedarik zinciri genel olarak Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarına yayılmış durumda. Türkiye, bu yapı içinde özellikle ankastre ürünler ve evyeler gibi ürün gruplarında güçlü bir üretim ve tedarik noktası. Türkiye, TEKA Grubu’nun evye segmentindeki üretiminin yüzde 20’sini karşılıyor. Öte yandan, ankastre ocaklar ve fırınlar gibi ürünlerde Avrupa pazarı için Türkiye ana üretim merkezi konumunda.
Türkiye’de iki tesis ile üretim
Türkiye’de Teka’nın iki üretim tesisi bulunuyor. Teka İzmir Fabrikası, 200 kişilik bir ekibin çalıştığı tesis, yıllık 2 milyon adetlik bir üretim kapasitesine sahip. Tesis, bünyesinde yer alan sac işleme hatları, boya, kaynak ve cam silikonlama gibi bütün ön üretim proseslerine sahip olmasından dolayı Teka ankastre ürünlerinin bütününü üretebilme yeteneğine sahip. Bu özelliğiyle de grubun diğer üretim tesislerinden ayrışıyor. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde ise evye fabrikası hizmet veriyor. Burada kendi markaları Teka ve ayrıca OEM için üretim yapılıyor. Çerkezköy fabrikası 30 bin m2’lik bir alanda ve 5 bin 200 m2 kapalı alanda faaliyet gösteriyor. Fabrika 25 kişilik bir ekiple, yılda 300 bin adetlik üretim kapasitesine sahip.

“Güçlü büyüme hedefiyle ilerleyeceğiz”
Teka’nın İzmir’deki üretim tesislerinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TEKA Avrasya CEO’su Aydın Kuzaltı, Midea birleşmesinin ardından TEKA Türkiye olarak güçlü bir büyüme hedefi ile ilerleyeceklerini söyledi. Kuzaltı, “Bu yılki önceliklerimiz, ürün gamını genişletmek ve satış kanalını yeniden yapılandırarak çeşitlendirmek olacak. Şu dönemde Türkiye’de, başta klima olmak üzere TEKA markalı yeni ürün çeşitlerini portfömüze eklemeye başladık. Büyüme hedeflerimiz doğrultusunda, bu yılki ciromuzu geçen yıla oranla yüzde 50’nin üzerinde arttırmayı, 5 yıl içinde de 5 kat büyümeyi hedefliyoruz. Birleşmenin hem üretim hem perakende tarafında, önemli yansımaları olacak. Önceliğimiz mevcut fabrikaların kapasitelerini ve verimliliğini arttırma yönünde. Bu doğrultuda hem İzmir hem de Çerkezköy’deki fabrikalarda çalışmalarımız devam ediyor. İzmir’de bulunan üretim tesisimizin toplam ihracatını 2028 yılına kadar en az 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. 2030 yılına kadar ise Türkiye’deki münhasır mağaza sayımızı 4 katına çıkaracağız” diye konuştu.
TEKA Türkiye, 18 bölge ülkesinin sorumluluğunu üstleniyor
Teka’nın çalışmaları hakkında bilgi veren Kuzaltı, “100 yılı aşkın bir geçmişe sahip Alman Teka markası, Türkiye’de 1992 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Teka Türkiye, iç pazara yaptığı satışların yanı sıra 5 kıtaya Türkiye’den ihracat yapıyor, 18 bölge ülkesinin daha sorumluluğunu üstleniyor. Grubun tedarik zinciri genel olarak Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarına yayılmış durumda. Türkiye, bu yapı içinde özellikle ankastre ürünler ve evyeler gibi ürün gruplarında güçlü bir üretim ve tedarik noktası. Türkiye, TEKA Grubu’nun evye segmentindeki üretiminin yüzde 20’sini karşılıyor. Öte yandan, ankastre ocaklar ve fırınlar gibi ürünlerde Avrupa pazarı için Türkiye ana üretim merkezi konumunda” dedi.

OEM pazarında da iddialı
Teka’nın Türkiye’de iki üretim tesisi bulunduğuna değinen Kuzaltı, “Teka İzmir Fabrikası, Ege Serbest Bölge’de 24 bin metrekare alana sahip. Tesisin 11 bin 500 metrekaresi kapalı alandan oluşuyor. 200 kişilik bir ekibin çalıştığı tesis, yılık 2 milyon adetlik bir üretim kapasitesine sahip. Tesis, bünyesinde yer alan sac işleme hatları, boya, kaynak ve cam silikonlama gibi bütün ön üretim proseslerine sahip olmasından dolayı Teka ankastre ürünlerinin bütününü üretebilme yeteneğine sahip. Bu özelliğiyle de grubun diğer üretim tesislerinden ayrışıyor. Teka’nın diğer üretim tesisi ise Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunuyor. Teka ve ayrıca OEM için üretim yapan tesis, yılda 300 bin adetlik üretim kapasitesine sahip” dedi.
Ürün çeşidi hızla genişledi
Dünyanın en büyük 3 beyaz eşya üreticisinden biri olan Midea Grup’un Fortune 500’ün 2024 listesinde 277’nci sırada bulunduğunu anlatan Kuzaltı, “Nisan ayında resmileşen satın almayla, Teka Grubu’nun küresel rekabet gücünün daha da arttırılması ve Grubun yeni ürün kategorilerinde, yeni pazarlarda hızlı bir genişleme fırsatı yakalaması hedefleniyor. Satın almayla ayrıca, Midea Grubu’nun teknoloji alanındaki küresel liderliği ve üretim ölçeğiyle, Teka Grubu’nun 100 yıllık marka mirası ve Avrupa, Asya ve Latin Amerika’daki güçlü varlığının birleştirilerek bir sinerji yaratılması amaçlanıyor” diye konuştu.
TEKA’nın büyüme hedeflerinden satır başları…
• Dünyanın en büyük 3 beyaz eşya üreticisinden biri olan Midea Grup, Fortune 500 2024 listesinde 277’nci sırada bulunuyor.
• Nisan ayında resmileşen satın almayla, Teka Grubu’nun küresel rekabet gücünün daha da arttırılması ve Grubun yeni ürün kategorilerinde, yeni pazarlarda hızlı bir genişleme fırsatı yakalaması hedefleniyor.
• Satın almayla ayrıca, Midea Grubu’nun teknoloji alanındaki küresel liderliği ve üretim ölçeğiyle, Teka Grubu’nun yüzyıllık marka mirası ve Avrupa, Asya ve Latin Amerika’daki güçlü varlığının birleştirilerek bir sinerji yaratılması amaçlanıyor.
• Birleşme sonrasında TEKA Türkiye’de olarak çok güçlü bir büyüme hedefi ile ilerleyecek. Bu yılki öncelikler, ürün gamını genişletmek ve satış kanalını yeniden yapılandırarak çeşitlendirmek olacak.
• Büyüme hedefleri doğrultusunda, bu yılki cironun geçen yıla oranla yüzde 50’nin üzerinde arttırılması hedeflenirken, Teka Türkiye için 5 yıl içinde de 5 kat büyüme planlanıyor.
• Birleşmenin hem üretim hem perakende tarafında, ilave yatırımlarla önemli yansımaları olacak. Öncelik mevcut fabrikaların kapasitelerini ve verimliliğini arttırma yönünde. Bu doğrultuda hem İzmir’de hem de Çerkezköy’deki fabrikalarda çalışmalar devam ediyor. İzmir’de üretim tesislerinin toplam ihracatının 2028 yılına kadar en az 2 katına çıkarılması hedefleniyor.
• 2030 yılına kadar ise Türkiye’deki münhasır mağaza sayısının 3 katına çıkarılması amaçlanıyor.