Çarşamba, Temmuz 16, 2025

İklim krizi, Irak’ı ‘su’dan vurdu

Irak Su Kaynakları Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Irak’taki su rezervleri son 80 yılın en düşük seviyesinde bulunuyor

Yıllardır savaşlar ile uğraşan Irak, su sorunuyla boğuşuyor. Ülkede devam eden siyasi istikrarsızlık ve dünyayı etkileyen iklim krizi, bölgede su ihtiyacını gündeme getiriyor. Iraklı yetkililer tarafından ülkedeki su probleminin sebeplerinden bir diğeri de Türkiye’de doğan ve ortak paylaşılan Fırat ve Dicle nehirlerine Türkiye’nin yaptığı barajlar olarak gösteriliyor. Türkiye’de doğarak Suriye ve Irak’tan geçen 1900 km uzunluğundaki Dicle Nehri, Irak’ta Güneybatı Asya’nın en uzun ırmağı olan Fırat Nehri ile birleşerek Basra Körfezi’ne dökülüyor. Türkiye’de Dicle Nehri üzerine inşa edilmiş 6, Fırat Nehri üzerinde 5 baraj bulunurken, Irak’ın ise Dicle üzerinde 10, Fırat üzerinde dört barajı var.


Veriler ne diyor?

Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) Raporu’na göre 2040 yılında 33 ülkenin ‘çok yüksek’ su stresi yaşayacağı belirtilirken, su stresiyle karşılaşabilecek ülkeler arasına Irak da dahil edildi. Birleşmiş Milletler (BM) raporları ise ülkeyi iklim değişikliğinden en çok etkilenen ilk beş ülke arasında gösteriyor. 

Irak Barajlar Genel Müdürlüğü’nün verileri, Irak kaynaklarının yüzde 70’ini Türkiye ve İran’dan doğan nehirlerden gelen sulardan, yüzde 30’unu ise kışın yağan yağmurlardan karşılandığını ortaya koyuyor. Irak Su Kaynakları Bakanlığı yetkililerinden mayıs ayında AFP’ye yapılan açıklamada yetersiz yağışlar ile Türkiye’den gelen Dicle ve Fırat suyunun azalması nedeniyle rezervlerin son 80 yılın en düşük seviyesinde olduğunu söyledi.  

Irak’ta son yıllarda yaşanan kuraklığın ardından geçtiğimiz ay Musul Barajı’ndaki su seviyesi düşmüş, alandaki eski okul gün yüzüne çıkmıştı. 


Kuraklık tarımı vurdu

Irak’ın tarım sektörü, ülke ekonomisinin yüzde 3,4’ünü oluşturuyor. Irak topraklarındaki tuz oranı ve kuraklık, tarımı sınırlandırırken, ülkede üretilen başlıca tarım ürünleri arpa, buğday, pirinç ve mısır olarak öne çıkıyor. 1950’lere kadar ülke ekonomisini tarımla sağlayan Irak, 1927’de petrolün bulunmasından sonra 1980’li yıllarda Arap dünyasının en büyük ikinci, Ortadoğu’nun ise üçüncü büyük ekonomisi olmuştu. Irak, geçtiğimiz yıllarda kuraklığın bir sonucu olarak sulanan tarım alanlarını azaltma kararı aldı. Yetkililer, bu kapsamda üretim aşamasında suya en çok ihtiyaç duyan pirincin de yetiştirilmesine engel oldu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM