Pazartesi, Temmuz 21, 2025

AB destekli ‘doğa dostu zeytincilik projesi’ hamlesi

‘Türkiye Zeytinciliğinde İklim Değişikliğine Uyum ve Yeşil Dönüşüm’ Raporu yayınlandı. Rapor, Proje Evi Kooperatifi tarafından Avrupa Birliği’nin desteğiyle Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ve Slow Food ortaklığında yürütülen Anatolivar – Anadolu’da Zeytin Üreticisi Toplulukların Güçlendirilmesi Projesi kapsamında proje iştirakçisi Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi’yle iş birliği içinde gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında Marmara’dan Güneydoğu Anadolu’ya 6 ana zeytin üretim bölgesinde zeytin ve zeytinyağı üreticileri, işletmeler, ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerle yüz yüze görüşmeler yapıldı, kapsamlı bir anket çalışması gerçekleştirildi. 

İklim değişikliğinin Anadolu’daki zeytin ve zeytinyağı üretim süreçlerine etkilerini, Türkiye’de zeytincilik ekosistemindeki aktörlerin iklim değişikliği ve Avrupa Yeşil Mutabakatı özelindeki farkındalıklarını, tutum ve davranışlarını ortaya koyan rapor, sürdürülebilir ve doğa dostu zeytincilik için stratejik öneriler geliştiriyor.


“Zeytinin üzerinde ciddi bir baskı var”

Türkiye’de zeytinciliğin mevcut durumunu değerlendirebilmek adına söz konusu raporun hayati bir önem taşıdığı vurgulandı. İklim krizinin insan kaynaklı tehditlere karşı el ele vererek zeytin ve zeytinyağı üretimi üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğuna dikkat çekilen raporda; “Zeytin ağacı varlığı ve üretim kapasitesi açısından dünyada ön sıralarda yer alan Türkiye’de zeytin ağacı sayısı 200 milyonu, toplam zeytinlik alanlar ise yaklaşık 850 bin hektarı aşıyor. Bugün yaklaşık 400 bin ailenin geçimlik ekonomisini oluşturan zeytin üretimi ve zeytinlik alanlarımız insan kaynaklı tehditlerin yanı sıra, küresel iklim değişikliğine bağlı aşırı hava olayları, ani sıcaklık değişimleri, su stresi, beklenmeyen don olayları ve hastalıkların şiddetli gelişimi gibi etkenler nedeniyle ekolojik ve ekonomik açıdan kırılgan durumda” ifadelerine yer verildi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM