Salı, Temmuz 22, 2025

Türkiye’de şehirler ‘akıllı’ olacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 87 belediyede akıllı şehir birimleri kurulacağını açıkladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Toplantısı’na başkanlık yaptı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 81 ilin interaktif dijital ikizleri oluşturulacağını, 87 belediyede akıllı şehir birimleri kurulacağını ifade etti. Yapay zekâ, büyük veri ve nesnelerin interneti gibi ileri teknolojilerin şehir altyapılarına entegre edileceğini aktaran Yılmaz, 2030 yılına kadar 500 girişimci şirkete destek verileceğini söyledi.

Coğrafi veriyi kalkınma hamlesinin merkezine yerleştiren, yeşil ve dijital dönüşümü başarmış, güvenli ve akıllı şehirleriyle dünyaya örnek gösterilen bir Türkiye hedefini vurgulayan Yılmaz, “Akıllı şehir teknoloji radarı adı verdiğimiz yaklaşımla güncel akıllı şehir teknoloji eğilimlerini sürekli olarak takip edeceğiz. Böylelikle dünyada akıllı şehir teknoloji portföyünde yer alan teknolojilerin kendi ülkemizde yerli ve milli teknolojilerle gerçekleştirmeyi ve dijital Türkiye vizyonumuz doğrultusunda ‘Türkiye Yüzyılı Şehirleri’ için bu dönüşümü hızlandırmayı hedefliyoruz” dedi.


Hayat kolaylaştırıyor

Coğrafi bilgi sistemlerinin kalkınmadan afet yönetimine, altyapıdan çevresel sürdürülebilirliğe kadar pek çok alanda kritik rol oynadığını ifade eden Yılmaz, “Doğru, güncel ve standart veriyle desteklenen kararlar, kamu kaynaklarının etkin kullanımına ve vatandaşın hayatını kolaylaştıran hizmetlere dönüşüyor” diye konuştu. 

Haziran ayı itibarıyla Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi’nin e-Devlet Kapısı ile tam entegre şekilde kullanıma açıldığını dile getiren Yılmaz, “630 coğrafi veri katmanını güncellenmiş veri sözlüğüyle birleştiren sistem, kurumlar arası veri paylaşımını hızlandırıyor. Mükerrer veri üretimini önlüyor. Kaynak verimliliğini artırıyor ve veri temelli kamu yönetimini güçlendiriyor” ifadelerini kullandı.


240 bin kullanıcıyı aştı 

Yılın başında 14 bin kullanıcısı olan platformun e-Devlet Kapısı üzerinden kullanıma açılması sonrası temmuz ayı itibarıyla 240 bini aşkın kullanıcıya ulaşma başarısını gösterdiğini açıklayan Yılmaz, platformun kamudan özel sektöre, yerel yönetimlerden akademiye kadar geniş bir kesime hizmet sunduğunu aktardı. 

CBS projelerinin ulaştığı büyüklüğü dile getiren Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı’nın 2024 yılına ait göstergelerinin kümülatif gerçekleşme oranı yüzde 87 olarak tespit edildi. Bu oran, hem kurumsal kararlılığımızı hem de teknik kapasitemizi yansıtan önemli bir başarı. Bugün 14 bakanlıkta, 53 birim tarafından yürütülen 126 CBS projesi, 5 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşmış durumda.” 

Yılmaz, CBS projelerinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sosyal yardım erişimini mekânsallaştırmasından, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın toprak ve su kaynaklarını izleme kapasitesine, İçişleri Bakanlığı’nın güvenlik, idari sınırlar ve afet yönetimi altyapısından, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yol envanteri ve lojistik haritalamasına, Sağlık Bakanlığı’nın vaka kümelenmeleri ve yatak kapasitesi takibine kadar çok geniş bir yelpazede hayatı kolaylaştırdığına dikkati çekti.


Veri hizmete dönüşüyor

Tüm bu projeler sayesinde vatandaşların afet anında en yakın toplanma alanını öğrenebildiğini, tapu sürecinde yatırım yapılacak yerin imar durumuna erişebildiğini, yaşadığı arazinin tarımsal uygunluk haritasını görüntüleyebildiğini ve Turistik rotalar ile kültürel varlıkları CBS tabanlı haritalardan inceleyebildiğini belirten Yılmaz, bu projelerin veriyi hizmete dönüştüren dijital kamu yönetiminin başarılı örnekleri olduğunu kaydetti. 

Dijitalleşmenin şehirlere dokunduğu en güçlü alanın hiç şüphesiz akıllı şehirler olduğunu bildiren Yılmaz, akıllı şehirlerin sadece teknolojik bir dönüşüm değil; aynı zamanda insanı merkeze alan, çevreyle uyumlu, verimli ve katılımcı bir şehircilik anlayışı olduğunu vurguladı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM