Türkiye’nin mobilya tedariğinde önemli bir yere sahip olduğunun altı çizilen toplantıda, sektörün gelişimi için üretici ve ihracatçının birlikte hareket etmesi gerektiği vurgulandı
İzmir Ticaret Odası (İZTO) ev sahipliğinde Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) katkıları ve Mobilya Dernekleri Federasyonu’nun (MOSFED) organizasyonu ile düzenlenen Mobilya Sektör Buluşmaları, İZTO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Mobilya sektörünün mevcut durumu ve geleceğinin masaya yatırıldığı toplantıda, sektörün gelişimi için özellikle markalaşma ve tasarımın önem taşıdığı vurgulandı. Toplantıda, katma değerli mobilya üretimi için tasarıma önem verilmesi gerektiğinin altı çizildi. Türkiye’nin mobilya tedariğinde önemli bir yere sahip olduğunun altı çizilen toplantıda, toplantıda, sektörün gelişimini artırması için üretici ve ihracatçının birlikte hareket etmesi gerektiği vurgulandı.
Başkan Tugay: Şehir olarak bütün olmak durumundayız
Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Hepimiz mutlaka şehrimizin, ülkemizin kalkınması için çalışmalıyız. Bu tür buluşmaları önemsiyorum. Özellikle son yıllarda ülkemizde ve dünyada yaşanan ekonomik gerileme, hemen her sektörde üretimin düşmesi, iş yerlerinin kapanması, işsizliğin artması gibi konular çok can yakıyor. Sektöre dair beni en fazla markalaşma ve pazarlama konuları üzüyor. Bu konularda İzmir’in istenilenin gerisinde olduğuna dair rahatsızlık var. Mobilya köklü bir geçmişe sahip sektörlerden. Büyük bir potansiyeli olduğu ortada. Bunu değerlendirmek için hepimize görevler düşüyor. Markalaşmaya, tasarıma, pazarlamaya daha fazla emek harcamalıyız. Bu alanlarda insan kaynağı sağlamalıyız. Buralarda belediye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Şehir olarak bir bütün olmak durumundayız. Zaman ayrışma değil, birlikte hareket etme zamanı. Üzerimize düşeni herkese saygı duyarak yapmaya hazırız” diye konuştu.
Güleç: Mobilya sektörün bir girişimcilik hikayesi
Türkiye Mobilya Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Ahmet Güleç ise “Türkiye, dünyaya mobilya tedarik eden en önemli ülkelerden birisi haline geldi. Türkiye mobilya sektörü 43 bin imalat işletmesiyle ülkedeki imalat firmalarının yüzde 10’unu, imalat sektöründeki istihdamın yüzde 5’ini kapsıyor. Diğer sektörlerin tersine sürekli ihracat yapıp büyüyerek dünyada bir ‘Türkiye mobilyası’ algısı oluşturdu” dedi.
Sektörün tamamıyla bir girişimcilik hikayesi olduğunu belirten Güleç, “Türkiye’de yaklaşık 20 binden fazla mobilya ihracatçısı var. 2022 yılına kadar her yıl ihracatını yüzde 10 artıran ve dünya pazarından pay alan bir sektör. 2023-2024-2025 yılında bize ihracatın nasıl olduğunu sorduklarında “Maalesef biz nadastayız” diyoruz. Çünkü imalat yapan sektörler olarak biraz kendi içimizde de bu soruyu sormak, ekonomik konjonktürde de değerlendirmemiz gerekiyor. Dünyadan pazar kaybediliyor çünkü pahalılaşıyoruz. Pahalılaşmanın sebebini mobilya üreticisi ve ihracatçısı olarak analiz etmemiz gereken bir nokta. Bugün Türkiye mobilya sektörünün üretim hacmi 12 milyar dolar” diye konuştu.
Tasarımı merkeze alacak bir bakış açısına sahip olunması gerektiğini vurgulayan Güleç, “Mobilya deyince tasarımsız olmadığının bilincinde olmalıyız. Dünya ticaretinden hem katma değer getirmek için hem de üretimi daha kıymetli hale getirmek için tasarıma daha fazla önem vermemiz gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

Özgener: İşletmeler sigorta güvencesi altına alınmalı
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de Amerika Birleşik Devletleri’nin mobilya ithalatından daha fazla pay alınması için, İzmir’in üretimde sahip olduğu gücün bir avantaj teşkil ettiğini söyledi. Özgener, “İzmir’in potansiyelinin daha da güçlendirilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı desteğiyle, mobilya sektörüne yönelik Amerika Birleşik Devletleri’ne Sektörel Ticaret Heyeti düzenlemek için çalışmalar gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Mobilya üretiminde kullanılan malzemelerin yanıcılık riskinin çok yüksek olması sebebiyle sigortalanma konusunda sıkıntı yaşandığına değinen Özgener, “Özellikle yaşanan fabrika ve atölye yangınları büyük ekonomik kayıplara neden olurken, bunu engellemek için, yangın tedbirlerinin eksiksiz alınması ve mobilya faaliyeti yapan işletmeler mutlaka sigorta güvencesi altına alınması gerekiyor” dedi.
Özgener, Torbalı Karma ve Mobilya Organize Sanayi Bölgesi’ne ilişkin şunları söyledi: “Torbalı Karma ve Mobilya OSB içerisinde mobilya sektörüne ayrılmış olan 626 bin metrekarelik alanın imar planları onaylandı. En az 3 bin metrekare ve en fazla 10 bin metrekare olmak üzere 64 sanayi parseli ürettik. Altyapı çalışmalarının tamamlanmasını takiben, 2026 yılının son çeyreğinde fabrikaların temelini atmayı planlıyoruz.”
Gürle: Tasarım ve markalaşma önemli
Tasarım ve markalaşmanın önemine değinen Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle ise “Birlik olarak ülkemizin en kapsamlı ve en ses getiren tasarım yarışmasını düzenliyoruz. Ezber Bozan Tasarım yarışması. Tasarımcıyı sanayici ile buluşturuyoruz. Ege Mobilya Birliği olarak sektörel ticaret heyetleri yapıyoruz. Üniversitelerle iş birliği yapıyoruz. Sanayiyi üniversitelerle buluşturuyoruz. Amacımız hem mobilyada hem de diğer sektörlerde daha katma değerli ürün üretmek” dedi.