Türkiye ve Avrupa’nın en büyük teknolojik sera üslerinden biri olan Dikili Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nin Dünya Bankası’ndan alacağı 30 milyon dolarlık destek, projenin potansiyeli göz önünde bulundurularak 65 milyon dolara çıkarıldı. Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, böyle bir desteğin İzmir için tarihi önem taşıdığına dikkat çekerek, kentin tarımda yepyeni bir döneme geçeceğini ifade etti. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Dikili Jeotermal Isıtmalı Sera OTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin Çakan ise, teknik süreç hakkında bilgi verdi.

Özgener: Destek 65 milyon dolara çıkarıldı
Dikili Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nin, Türkiye’de Dünya Bankası finansmanı ile desteklenen tek Organize Tarım Bölgesi olduğuna dikkat çeken Mahmut Özgener, “Dünya Bankası tarafından başlangıçta 30 milyon dolar olarak sağlanan finansman desteği, projenin büyüklüğü ve potansiyeli göz önünde bulundurularak 65 milyon dolara çıkarıldı. Bu destek, projeye duyulan güvenin en önemli göstergesi. Böyle bir yatırımın kentimizde yapılmasından dolayı büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. Özgener, “Dikili OTB’nin, tarım dışı arazilerin modern tarım üretimine kazandırılması, yenilenebilir enerji kullanımı, yüksek istihdam kapasitesi ve çevreci yaklaşımıyla sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da tarımsal üretimde öncü bir model olmayı hedeflediğini söyledi.

Çakan: Alt yapı çalışmaları başlıyor
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Dikili Jeotermal Isıtmalı Sera OTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin Çakan ise, “Dikili OTB Kapsamında Altyapı Yapım İşleri ile Jeotermal Şebekeler ve Isıtma Sistemleri Yapım İşi” ihalesi ile projenin altyapı çalışmaları tamamlanacak. Böylece, OTB katılımcılarının üretime başlaması için gerekli zemin hazırlanacak. Çalışmalara hızla devam ediyoruz” dedi.
Toplam 3.038.787,59 m² alana sahip olan Dikili OTB, Türkiye ve Avrupa’nın en büyük teknolojik sera üslerinden biri olarak öne çıkıyor. Proje tamamlandığında yıllık 80 bin ton kaliteli ve katma değeri yüksek yaş sebze-meyve üretimi gerçekleştirerek Türkiye’nin tarımsal ihracatına büyük katkı sağlayacak. Proje, üç bin 500 kişilik istihdam yaratacak ve bu istihdamın yüzde 75’ini kadınlar oluşturacak.