Gelecek seneden itibaren dört yıllık dönemde uygulanacak asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri, her dört yılda bir takdir komisyonu kararları ile tespit ediliyor. Emlak vergilerinde 2026-2029 yılları arasında dört yıllık yeni bir dönem başlıyor. Takdir komisyonlarının belirlediği değerler milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Birçok ilçede rayiç değerlerde artışlar dikkati çekiyor.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, emlak vergilerinin temelini oluşturan rayiç bedel artışlarının vatandaşların vergi yükünü artıracağını söyledi. Artışları takiben hem kiraların hem de satılık taşınmaz fiyatların artıracağını belirten Özelmacıklı, bazı bölgelerdeki artışların mevcut değerinin çok üstünde olması nedeniyle piyasaların önümüzdeki yıl kilitleneceğini dile getirdi. Özelmacıklı, sorunun çözümü için rayiç bedel artışlarına geçen yıllarda olduğu gibi üst sınır getirilmesini önerdi.
Artışlar fahiş seviyede
Vatandaşların itiraz hak sürelerini kaçırmamalarının önemli olduğunu ifade eden Özelmacıklı, İstanbul başta olmak üzere birçok ilçede emlak vergilerinin temelini oluşturan arsa rayiç değerlerinde onlarca kat artışa şahit olduğunu dile getirdi. Bölge bazında artış örnekleri veren Özelmacıklı, “Örneğin, Sancaktepe Abdurrahman Gazi Mahallesi Ebubekir Caddesi’nde 3 bin 384 TL olan metrekare rayiç bedeli 61 bin 600 TL’ye, Üsküdar Kuzguncuk Kuşbakışı Caddesi’nde ise 40 bin 718 TL’den 200 bin TL’ye çıkarılıyor. Maltepe Zümrütevler Mahallesi Çilek Sokak 5 bin 191 TL’den 80 bin TL’ye, Sarıyer Emirgan Katar Caddesi 21 bin 631 TL’den 175 bin TL’ye yükseliyor. Bu artışlar, vatandaşların bütçelerini çok ciddi şekilde zorlayacaktır” şeklinde konuştu.

Son tarih 7 Eylül
Dört yıllık dönemde uygulanacak asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri, her dört yılda bir takdir komisyonu kararları ile tespit ediliyor. Emlak Vergisi Kanunu kapsamında takdir komisyonunun toplanması sonrasında belirlenen değerler üst kurula sunuluyor. Arsa takdir komisyonlarında belediye temsilcisi, vergi dairesi temsilcileri, tapu müdürlüğü, ticaret odası temsilcisi ve ilgili mahalle veya köy muhtarı bulunuyor. Üst kurul ise valilikler, defterdar temsilcisi ve tapu müdürü temsilcisinden oluşuyor.
Emlak vergi değerinin tespitiyle ilgili asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değer takdirleri tüm belediyeler tarafından yapılmış, rayiç bedeller tüm muhtarlıklara gönderilmişti. Her mahalle için rayiç bedeller, muhtarlıktan veya belediyelerin ilan panosundan görülebiliyor. Vergiler belirlenen rayiç değerler üzerinden belli oranlarda alınıyor. Arsalarda bu rayiç değer üzerinden binde 3, konutlarda binde 1, iş yerlerinde ise binde 2 oranında emlak vergisi ödeniyor. Büyükşehirlerde ise bu iki katı olarak uygulanıyor. Vatandaşların rayiç bedel listelerine itiraz etme hakkı bulunuyor. Takdir komisyonu kararlarına da ilanından itibaren 30 gün içinde dava açılabiliyor. Dava açmak için son tarih 7 Eylül olarak belirlendi.