CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Altunhisar ilçesinde Yakacık bölgesinde patates üreticileriyle bir araya geldi. Üreticilerle istişarede bulunan Gürer, “Ülke genelinde yazlık patates eken çiftçiler girdi maliyeti altında tüccar alım fiyatı vermesi ile şoka girdiler. Geçen yıla göre katlayan maliyete rağmen geçen yıl sattığı fiyata ürün satamayan üretici patates tarlada bırakıyor. Borcu olanlarda tüccara teslim zarara boğun eğip seçili ürünü satmaya uğraşıyor. Ülkemizde en çok patates üretilen Niğde’de de yazlık patates çiftçiyi darmadağın etti. Artan maliyetler ve yetersiz alım fiyatlarıyla karşı karşıya kalan üretici; ürünün yarısı tarlada bırakıyor, ihracat engelleri ve piyasa sorunları çiftçiyi çıkmaza sokmuş durumda” açıklamasında bulundu.
Gürer: Patateste her yıl sorun yaşanıyor
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patatesin her yıl değişken sorunlarla karşılaştığını belirterek, “Üretim rekoru, dış satım ve ithal ürün bu ürünü etkilemekte. Üretimde yaşanan sorunlar üreticilerin mali yönden sürdürülebilirliğini tehdit etmekte. Türkiye’de Niğde’nin dışında 49 ilde patates ekimi yaygınlaştı. Niğde, patates üretiminde birinci sırada. Yazlık patates hasadı başladı. Ama çiftçi geçen yıl sattığı fiyata bu yıl yine patatesini satamıyor. Çiftçi diyor ki: ‘Girdi maliyetleri artı bir makul kâr verilsin, bizim ürünümüz alınsın.’ Sınırlı sayıda tüccar geldiği için isyandalar. Toprak Mahsulleri Ofisi’ni her yıl söylüyoruz, bu sorunun temel çözüm noktası. Diyecek ki: ‘Çiftçi, ürettiğin patatesi ben alacağım.’ Çünkü Türkiye’de buğdaydan sonra en çok tüketilen ürün patates. Patatesten un yapılarak ekmeğe katılmasının dışında, sanayide farklı alanlarda da patates kullanılabilir. Ama patatesin yazgısı, ortaya çıkan tablo, ürünün yarısını tarlada bıraktırıyor” dedi.
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, tarlada toplanmayan patateslerin çoğunlukla iri ve seçilmiş olanlar dışında kalan orta ve küçükboy patates olduğunu, büyük kent marketlerinde ise ürünleri vatandaşların patatesleri tarla fiyatının 5-6 katına almak zorunda kaldığını söyledi.
Yazlık patatesin depolanma sorunu
Gürer, “Patatesin iki türü var: Yazlık ve kışlık patates. Yazlık patates depolanamaz. İnce kabuklu olduğu için hasat edilir edilmez sevk edilmesi gerekir. Kışlık patateste ise 6-7 ay depolama yapılabilir. Altunhisar bölgesi Niğde’nin en önemli yazlık patates üretim bölgesi. Bu yıl yazlık patates para etmedi. Oysa bazı bölgelerde don zarar vermişti. Niğde’de ekim don sonrası olduğu için ‘Belki bu yıl para kazanırız’ dendi. Ama geldik, gördük ki çiftçiler yine mağdur. Yine sorun var. Yine patates para etmiyor ve 1 milyon ton patates üreten Niğde’nin çiftçisi ne yapacağını kara kara düşünüyor. Böyle olursa ne olacak?” diye sordu.
Özçelik: Patates, market ve simsar baskısı altında
Patates üreticisi Tuncer Özçelik ise, “Bu yıl patatesin durumu bozuk. Geçen yıldan az olduğu halde esnaf gelmiyor. Üç büyük marketin fiyat politikası yüzünden patates para etmiyor. Markette taban fiyat veriyorlar. İki de simsarlığın eline düşüyor. Simsar da çiftçiye yazıyor. Üç patron para kazanıyor. Simsarlar burada 50 kuruş 50 kuruş hepsi çiftçinin tepesine vuruyor. Devletin, hükümetin buna acil çözüm uygulaması lazım. Mazot 56 lira oldu. Gübre öyle. Gübrenin tonu 30 bin TL. En az 12-13 kere sulama yapıyoruz. Elektrik faturasını ödeyemedik. Elektrik faturası banka faizi gibi; 10 günde 200 bin 5 milyar TL ödedim. Bu hal ne olacaksa acilen bir çözüm bulunmalı. İhracat acilen açılmalı. Bu milletin malı ortada kalmamalı” diye konuştu.