Yapay zekâ teknolojilerini suistimal etmeye çalışan dolandırıcılar, kamu bütçelerini tüketiyor ve devlet kurumlarına olan güveni zedeliyor. Ancak, ufukta görünen ciddi yapay zekâ yatırımlarıyla, suistimalle mücadele eden kamu ekipleri karşı atağa geçmeye hazırlanıyor. Coleman Parkes ile veri ve yapay zekâ alanının lideri SAS tarafından hazırlanan ‘Trust and Transparency: Combating Fraud to Maximize Public Program Efficiency’ başlıklı yeni rapor, bu alandaki önemli bulguları ortaya koyuyor. Raporda gelişmiş analitik çözümlerle hareket eden kamu kurumlarının operasyonel verimliliğini artırdığına ve bütçe israfının azalttığına dikkat çekildi.
Yasal düzenlemeler ve mevzuatlardan bağımsız hareket eden, yapay zekâ kullanan suçluların avantajlı görünebileceğini düşündüklerini dile getiren SAS Global Risk, Suistimal ve Uyum Çözümleri Direktörü Shaun Barry, “Ancak araştırmalar, kritik bir dönüm noktasında olduğumuzu gösteriyor. Dünyanın dört bir yanındaki kamu kurumları, suistimal ve israfı azaltarak önemli kamu programlarına olan güveni yeniden inşa edecek büyük yapay zekâ ve üretken yapay zekâ yatırımlarına hazırlanıyor” dedi.
“Yapay zeka oyunun kurallarını değiştiriyor”
Dolandırıcılık, israf ve suistimalin, kamu kurumlarının karşı karşıya kaldığı en büyük tehditlerden biri olmaya devam ettiğini dile getiren SAS Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Rasim Eğri, “Bu tehditler yalnızca kamu bütçelerini değil, vatandaşların kamu hizmetlerine olan güvenini de zedeliyor. Yapay zekâ ve ileri analitik teknolojiler bu noktada oyunun kurallarını değiştiriyor; kamu kurumlarına daha hızlı karar alma, riskleri önceden görme ve kaynakları daha verimli kullanma imkânı sunuyor.
Bu dönüşümün en belirgin hissedildiği alanlardan biri ise sağlık sektörü. Her yıl milyarlarca dolarlık kayba neden olan hatalı ve sahte talepler, SAS’ın sunduğu yapay zekâ destekli gelişmiş analitik çözümlerle erken aşamada tespit edilebiliyor. SAS’ın sunduğu sosyal ağ analizi, makine öğrenimi ve kurumsal veri yönetimi gibi teknolojiler, yalnızca dolandırıcılığı önlemekle kalmıyor; kamu kurumlarının operasyonel verimliliğini artırıyor, maliyetleri düşürüyor ve vatandaşların ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerine daha adil ve güvenilir erişimini destekliyor. Bu sayede hem devlet hem vatandaş için gerçek, ölçülebilir bir katma değer yaratıyoruz” açıklamasında bulundu.