Pazartesi, Temmuz 28, 2025

Yerelde topyekün kalkınma hamlesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye’nin kalkınma öncelikleri doğrultusunda ‘Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı’ duyuruldu. Programla 81 ilde 324 yatırım alanına büyük destek sağlanacak. Program kapsamında her il özelinde 4 yatırım konusu belirlendi. Proje, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 26 Kalkınma Ajansı aracılığıyla yürütülecek. Programa başvurular 30 Eylül tarihine kadar alınacak. Program kapsamında, daha önce teşvik belgesine bağlanmış veya başka bir kamusal destek programı dahilinde desteklenmekte olan yatırımlar için başvuru yapamayacak. Bir yatırımcı, tek başına veya ortak olarak toplamda en fazla 5 farklı başvuru yapabilecek.

Teşvik Programı ile bölgelerin sahip olduğu potansiyellerin değerlendirilmesi, atıl kaynakların harekete geçirilmesi, yerel istihdamın artırılması ve yerel ihtiyaçların karşılanması yoluyla kalkınmayı yerelden başlatmayı hedefleniyor. Programın aynı zamanda, bölgelerin yetkinlik ve teknoloji üretim düzeyinin artırılmasına, ithal girdilerin yerli olarak üretilmesine ve tedarik zincirinin yerlileştirilmesine katkı sağlaması amaçlanıyor.


Gümrük Vergisi muafiyeti sağlanacak  

Projeye katılan yatırımcılar, yüzde 50 yatırıma katkı oranında vergi indirimi, yatırım tutarının yüzde 15’i ve 240 milyon TL’ye kadar nakdi destek ya da faiz-kar payı desteği, yatırım yeri tahsisi, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hissesi desteği ve sigorta primi işçi hissesi desteği alabilecek. 

İzmir’de yatırım konuları, rulman üretimi, yüzer deniz üstü rüzgar türbini platformu üretim tesisi, sürdürülebilir havacılık yakıtı için bitkisel atık yağdan hammadde üretimi, tarımsal atıklardan selüloz üretim tesisi oldu. İstanbul için bu konular; tasarım, moda ve kreatif üretim atölye yatırımları, simgesel mimari yatırımlar, görsel i̇şitsel prodüksiyon ve stüdyo altyapısı yatırımları ve nitelikli kültür endüstrileri yatırımları olarak belirlendi. Ankara’da ise medikal kullanıma yönelik enzim ve boyar madde üretimi, havuçtan beta karoten ve bitkilerden katma değerli gıda takviyesi vb. üretimi, atık elektrikli ve elektronik eşya geri dönüşüm tesisi, tıbbi ürün ve ambalajları üretimi konuları seçildi.


Her il için 4 yatırım konusu 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, projenin internet sitesinde yayınladığı mesajda; karmaşıklıktan uzak, hedef odaklı, seçici ve yatırımcıların beklentilerini karşılayacak yeni bir teşvik sisteminin Cumhurbaşkanı onayıyla mayıs sonunda yürürlüğe girdiğini belirtti. Yeni teşvik sisteminin temel unsurları arasında yer alan Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile atıl kaynakların kullanılması, yerel ihtiyaçların karşılanması, bölgelerin yetkinlik ve teknoloji üretim düzeyinin geliştirilmesi için adım attıklarını dile getiren Bakan Kacır, her il için 4 adet olmak üzere toplam 324 yatırım konusu belirlediklerini ifade etti. Yatırımcıları Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı’ndan faydalanarak yatırım yapmaya davet eden Bakan Kacır, mevcut yatırımları bir üst seviyeye çıkaracak nitelikteki projeleri destekleyeceklerini hatırlattı. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM