Cumartesi, Ekim 18, 2025

Kalebaşı: Su, gıda üretimimizin en temel taşlarından biri

Dünya genelinde su, gıda üretimi ve güvenliği açısından kritik bir kaynak olarak öne çıkıyor. Tarım, dünya genelinde su tüketiminin büyük kısmını oluştururken; iklim değişikliği ve kuraklık riskleri, özellikle su stresi yaşayan bölgelerde gıda üretimini tehdit ediyor. Sınırlı su kaynaklarının etkin kullanımı, gelişmiş sulama tekniklerinin tarımda uygulanması ve sanayide sürdürülebilir su yönetimi, gıda güvenliğinin sürdürülebilirliği için kaçınılmaz hale geliyor. Ambalajlı suyun önemi ise bu bağlamda öne çıkıyor. Kaliteli ve güvenli ambalajlı su, yalnızca bireysel sağlığın korunmasında değil; acil durumlarda ve kıtlık risklerinde toplumların temel gıda ihtiyacını karşılamasında da kritik bir rol üstleniyor.

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER), 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde, suyun gıda üretimindeki ve beslenmedeki hayati rolüne dikkat çekiyor. ‘En temel gıdamız su’ vurgusuyla hem bireylerin hem de kurumların su kaynaklarını koruma ve verimli kullanma sorumluluğuna işaret eden SUDER Başkanı Yaşabey Kalebaşı, Su, gıda üretimimizin en temel taşlarından biri. Su kaynaklarımızı korumak ve verimli kullanmak hem bugünkü hem de gelecek nesillerin gıda güvenliğini garanti altına almak açısından büyük önem taşımak” dedi.


“Daha iyi gıdalar ve daha iyi bir gelecek için el ele”

Dünya Gıda Forumu’nun bu yıl Dünya Gıda Günü için belirlediği ‘Daha İyi Gıdalar ve Daha İyi Bir Gelecek İçin El Ele’ teması, suyun korunması için güçlü bir çağrı niteliği taşıyor. Ambalajlı Su Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada bu seneki temanın verdiği güçlü mesaja vurgu yaparak, “En önemli gıdamız olan suyu korumak için hepimizin el ele vermesi gerekiyor. Bireyler tasarruf bilinciyle, kurumlar ise verimli üretim yöntemleriyle bu sürece katkı sağlamalı” diye konuştu.


Cihazların %80’ni ile %100’ü arasında mineral kaybı oluşuyor

Su tüketiminde bilinçlenme ev içinde, ailede başlıyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Meriç Albay’in yaptığı Ev Tipi Su Arıtma Sistemlerinin Su Kalitesinin Değerlendirilmesi araştırması gösteriyor ki ev tipi su arıtma cihazlarında 1 litre arıtılmış su elde etmek için ortalama 5 litre atık su ortaya çıkıyor. Ayrıca cihazların yüzde 80’inde, yüzde 75 ile yüzde 100 arasında mineral kaybı oluşuyor. Araştırma sonuçları arıtma cihazlarının kullanımında çok daha titizlik gösterilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

16 Ekim Dünya Gıda Günü yalnızca gıdaya erişim hakkını hatırlatmakla kalmıyor; aynı zamanda temel gıdamız olan suyu koruma ve bilinçli kullanma sorumluluğumuzu da hatırlatıyor. Kalebaşı, Türkiye’nin su kaynaklarının korunmasının önemine de dikkat çekerek, “Kuraklık riskine karşı yeraltı sularımızı korumak ve sanayide verimli su yönetimi uygulamalarını hayata geçirmek, gıda üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak için elzem” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM