Bakan Yumaklı, kasımda 122 bin 271 gıda denetimi yapıldığını, uygunsuzluk tespit edilen bin 963 işletmeye 141 milyon TL’yi aşan idari para cezasının uygulandığını açıkladı
Türkiye’nin çeşitli illerinde artan gıda zehirlenmesi vakaları, yurt genelinde gıda denetimlerinin yoğunlaştırılmasına ve bakanlıkların koordineli çalışmalar yürütmesine yol açtı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kasım ayında 122 bin 271 gıda denetimi yapıldığını, uygunsuzluk tespit edilen bin 963 işletmeye idari yaptırım ve 141 milyon 303 bin 503 TL idari para cezası uygulandığını bildirdi.
Kasımda gerçekleştirilen gıda denetimlerine dikkati çeken Bakan Yumaklı, “1-30 Kasım döneminde yurt genelinde toplam 122 bin 271 gıda denetimi gerçekleştirdik. Denetimler sonucunda uygunsuzluk tespit edilen 1963 işletmeye idari yaptırım, 141 milyon 303 bin 503 TL idari para cezası uygularken, 17 işletme hakkında suç duyurusunda bulunduk. Denetimlerimize kararlılıkla devam ederek, kurallara uymayan firma ve işletmelere gereken yaptırımları uygulamayı sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.
Tarım ve Sağlık bakanlıklarından koordineli gıda takibi
Türkiye’nin farklı illerinde son haftalarda peş peşe görülen gıda zehirlenmesi vakaları, kamuoyunda ciddi endişeye yol açarken hem Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ise 15 Kasım tarihinde vatandaşları uyarmak adına kapsamlı açıklamalarda bulunmuştu. Yetkililer, özellikle doğadan bilinçsizce toplanan zehirli bitkiler ile toplu yemek organizasyonlarında hazırlanan gıdaların son dönemdeki artışta belirleyici rol oynadığını belirtmişti.
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, konuya ilişkin resmî açıklamalarında artan riskler üzerine 2025 yılı içerisinde 81 ilde yürütülen denetimlerin yoğunlaştırıldığını söyleyerek, “Ocak ayından bugüne kadar ülke genelinde 1 milyon 143 bin gıda denetimi gerçekleştirdik. Başta hijyen şartları olmak üzere; ürünlerin uygun şekilde muhafaza edilip edilmediğini, işletmelerin kayıt ve onay durumlarını inceledik. Numuneler aldık, analizler yaptık. Kurallara uymayan 26 bin 591 işletmeye 2 milyar 265 milyon TL idari para cezası uyguladık. Suç unsuru tespit edilen 506 dosyayı Cumhuriyet Savcılıklarımıza ilettik” açıklamasında bulunmuştu.

Vatandaşlara kritik uyarılar
Bakanlıklar tarafından paylaşılan uyarılar şu yönde olmuştu: “Yemekler pişirildikten sonra hızla tüketilmeli, uzun süre oda sıcaklığında bekletilmemeli. Sıcak servis edilecek gıdalar 65°C’nin altına düşmemeli. Catering firmalarının Bakanlık İşletme Kayıt Belgesine sahip olup olmadığı kontrol edilmeli. Çiğ ve pişmiş ürünlerde çapraz bulaşma önlenmeli. Et, pilav ve salatalar kapalı kaplarda taşınmalı. Kullanılan suyun içilebilir olması sağlanmalı, kuyu veya tanker suları için analiz raporu bulunmalı. Artan yemekler ertesi gün tekrar ısıtılarak servis edilmemeli. Belirti gösteren kişiler (bulantı, karın ağrısı, halsizlik) derhâl 112’ye başvurmalı. Toplu yemek sağlayan işletmeler her menüden 72 saat numune saklamakla yükümlü.”
Gıda güvenliğinde temel kurallar
Açıkta satılan gıdalardan kaçınılması gerektiğini de hatırlatan Bakanlıklar, “Doğadan toplanan mantar ve bitkiler uzman onayı olmadan tüketilmemeli. Bozulmuş, bombaj yapmış konserveler kesinlikle yenmemeli. Şüpheli ürünler ALO 174 Gıda Hattı veya WhatsApp İhbar Hattı üzerinden bildirilmeli. Vakayla ilişkili örnek ürün ve ambalajlar saklanmalı” ifadelerine yer vermişti.
