Şiirler, şarkılar, anılarla Nâzım Hikmet akşamı

Folkart Gallery’nin “Romantika: Bir Ömrün Seyrüseferi” sergisi kapsamında düzenlediği ilk etkinlik, İzmirlilerin yoğun ilgisiyle gerçekleşti. “Dinmeyen Hasret Nâzım Hikmet” başlıklı buluşmada, büyük şairin yaşamına ve sanat dünyasına uzanan anlatılar, şiirler ve şarkılar izleyicilere keyifli saatler yaşattı

İzmir Kültürpark Atlas Pavyonu’nda düzenlenen etkinliğin konukları, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Oral ile Vakfın Yönetim Kurulu Başkanvekili Özcan Arca oldu.

Oral ve Arca, Nâzım Hikmet’in yaşamını ve sanatını farklı yönleriyle ele aldıkları anlatılarıyla izleyicileri büyük şairin dünyasında bir yolculuğa çıkardı. Şiirlerinden yaşamındaki önemli dönüm noktalarına, sanatının farklı kuşaklarda bıraktığı izlere kadar uzanan buluşmada, Nâzım Hikmet’in edebiyatımızdaki yeri ve yıllar geçse de neden böylesine büyük bir sevgiyle anıldığı konuşuldu.

Oral ve Arca’nın anlatımlarına Ruhi Su, Zülfü Livaneli, Timur Selçuk ve Cem Karaca’nın şarkıları ile Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu’nun yorumları eşlik etti. Nâzım Hikmet’in dizeleri kimi zaman bir şarkıyla, kimi zaman bir tiyatro yorumuyla izleyicilerin karşısına çıktı. Anlatılarla müziğin iç içe geçtiği program, katılımcılara keyifli saatler yaşattı.


Sergi adeta ilmek ilmek dokundu

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan serginin küratörü M. Melih Güneş, 25 farklı kişi, kurum ve özel koleksiyondan alınan eserlerle adeta ilmek ilmek dokunan serginin hazırlık sürecini anlattı. Bu süreçte Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın da önemli katkıları olduğunu belirten Güneş, serginin ortaya çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Özcan Arca, Nâzım Hikmet’i anlayabilmek için onun hayatını, yaşadıklarını ve içinde bulunduğu dönemi iyi bilmek gerektiğine dikkat çekti. Romantika sergisinin de şairi daha yakından tanımak için önemli bir fırsat sunduğunu belirten Arca, böylesine kapsamlı bir çalışmayı hayata geçiren herkesi kutladı.

Zeynep Oral ise Nâzım Hikmet’in gelecek kuşaklara anlatılmasının önemine değindi. Bu buluşmayla amaçlarının büyük şairi genç kuşaklara daha iyi tanıtmak olduğunu söyleyen Oral, Romantika sergisinin hazırlanmasında gösterilen emeğe de dikkat çekerek katkıda bulunanlara teşekkür etti. Oral’ın sözleri, Nâzım Hikmet’i anmanın yalnızca geçmişe dönüp bakmak değil, onun şiirlerini, düşüncelerini ve yaşam öyküsünü yeni kuşaklara taşımak anlamına da geldiğini hatırlattı.


Nâzım Hikmet buluşmaları devam edecek

Folkart Gallery, “Romantika: Bir Ömrün Seyrüseferi” sergisine paralel olarak düzenlediği etkinliklerle İzmir’i sanat ve edebiyat dünyasının değerli isimleriyle buluşturmaya devam edecek. Serginin açık kalacağı 15 Ocak 2027’ye kadar sürecek programda, Nâzım Hikmet’in şiirleri, yaşamı ve sanat dünyası farklı etkinliklerle ele alınacak.

22 Ekim’de Namık Kuyumcu, Tuğrul Keskin, Nevzat Çelik ve Kıvılcım Erdem Karadayı, “Nâzım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı” etkinliğinde bir araya gelecek. 5 Kasım’da Academy İzmir Şiir Trio, Nâzım Hikmet’in şiirlerini müzikle buluşturacak. 12 Kasım’da gazeteci ve yazar Nebil Özgentürk’ün yönettiği “Nâzım Aramızda” belgeseli izleyicilerle buluşacak. 26 Kasım’da ise Adnan Özyalçıner, Halil İbrahim Özcan ve Tuğrul Keskin, Namık Kuyumcu’nun yönlendireceği söyleşide Nâzım Hikmet’in edebiyat dünyasındaki yerini ve etkisini konuşacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM