Cuma, Ekim 18, 2024

Türkiye’de tespit edilen mobil tehdit sayısı %5 arttı 

Kaspersky, 2023 yılının 2’nci çeyreğinde mobil cihazlara yönelik tehditlerin arttığını gösteren mobil siber tehdit dinamikleri hakkında yeni rapor yayınladı. Kullanıcılar kişisel verilerini paylaşmak ve kurumsal ağlara bağlanmak için mobil cihazlarını giderek daha fazla kullanırken, özellikle Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesinde tespit edilen mobil tehdit sayısı 2023’ün 2’nci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 arttı. Tespit edilen tüm tehditler Kaspersky mobil çözümleri tarafından engellendi.

Raporda yer alan tehdit istatistikleri, Android cihazlarda çalışan Kaspersky çözümlerinden geliyor. Android mobil işletim sistemi Orta Doğu, Afrika ve Türkiye’de baskın bir pazar payına sahip. Bununla birlikte Kaspersky tarafından ortaya çıkarılan Triangulation saldırısı örneğinde olduğu gibi Apple cihazları da siber tehditlere karşı tamamen bağışıklığa sahip değil, ancak işletim sistemi özellikleri nedeniyle izlenmesi zor.


Yaygın tehditler arasında mobil bankacılık tehditleri görülüyor

Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesinde tespit edilen en yaygın mobil tehditler arasında reklam yazılımları ve mobil bankacılık tehditleri yer alıyor. 2022’nin 2’nci çeyreğine kıyasla bölgede tespit edilen reklam yazılımlarında önemli bir artış oldu. Bu artış Türkiye’de yüzde 49, Nijerya’da yüzde 94, Güney Afrika’da yüzde 27, Kenya’da yüzde 39, Orta Doğu’da yüzde 6 olarak gözlemlendi. Çevrimiçi bankacılık ve e-ödeme sistemleriyle ilgili verileri avlamak için kullanılan bankacılık Truva atları, mobil kullanıcılar için bir başka endişe verici tehdit haline geldi. Özellikle Türkiye’de 2023’ün 2’nci çeyreğinde tespit edilen Trojan-Banker oranlarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 102’lik yani 2 katı bir artış görüldü.

“Türkiye’de, siber suçluların mobil cihazları hedef alma oranı artabilir”

Kaspersky Kötü Amaçlı Yazılım Analisti Ekip Lideri Anton Kivva, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesinde akıllı telefonların ve mobil bankacılığın giderek daha fazla benimsenmesiyle birlikte, siber suçluların mobil cihazları hedef alma oranlarının daha da artacağını öngördüklerini söyledi. Kivva, “Kimlik avı saldırılarında, mobil kötü amaçlı yazılımlarda ve yasal finansal hizmetler olarak gizlenmiş kötü amaçlı uygulamalarda da artış bekleyebiliriz. Siber suçlular, mobil kullanıcıları hassas bilgileri ifşa etmeleri veya kötü amaçlı içerik indirmeleri için kandırmak amacıyla SMS ile oltalama ve sesli oltalama gibi sosyal mühendislik tekniklerinden yararlanmaya devam edecek. Orta Doğu, Türkiye ve Afrika’daki bireyler ve kuruluşlar, mobil cihazlarını ve hassas verilerini korumak için güçlü antivirüs yazılımı, düzenli güncellemeler, kullanıcı eğitimi ve sosyal mühendislik taktiklerine karşı dikkatli olma gibi mobil siber güvenlik önlemlerine öncelik vermeli” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM